JelenHaz
Szombat, 2019. március 23., 07.32

Az e-sportban is le lehet lesérülni

2018. augusztus 09., 19.11
Csütörtök

Tetszik, nem tetszik, a számítógépes játékból több százmillió dolláros biznisz lett. Játékosok ezrei váltak profi sportolóvá, és élnek meg kizárólag a játékból. Habár kevés mozgással jár az e-sport, nekik is vigyázniuk kell, mert egy-egy sérülés véget vethet a karrierjüknek.

Persze nem kemény csonttörésekre kell gondolni, mint a hagyományos sportoknál. Az e-sportra inkább az izom, ín és ízületi sérülés a jellemző, és ezek elég komolyak lehetnek ahhoz, hogy hónapokra, vagy akár egy életre kispadra küldjön egy e-sportolót.

Hax volt a világ egyik legjobbja a Melee-ben, amely egy játék a Gamebox nevű, mára már retró konzolra. Ez a verekedős játék brutálisan gyors kézmozgást igényel, Hax-nek pedig ez lett a veszte. Egy 2014-es verseny közben robbanást érzett a csuklójában. A rengeteg gyors játéktól kopásos ízületi gyulladást kapott, azóta háromszor műtötték, és eltelt három év, de ma sem tud stabilan megfogni egy kontrollert.

John Svärd e-sport klinikus szerint a rövid szünetekben rejlik a megoldás: „Meccsenként 1-2 perc nyújtás, állva, ezzel máris segítetted a véráramlást, és jó is vagy a következő 1-2 órára.” (nuus.hu)


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'