Vasárnap, 2018. július 22., 23.24

Az idei év foci-álomcsapata

 
 
2017. szeptember 26., 17.02
Kedd

Az Álomcsapat (The Dream Team) egy 1989-es amerikai filmvígjáték. Ebből ihletődtek-e avagy sem, nem tudom, tény viszont, hogy jó ideje majd minden csapat-sportágban „álomcsapatokat” állítanak össze újságírók, szervezetek, amelyek egy-egy nagy európai vagy világverseny után az ott látott, legjobbnak ítélt játékosokból alkotják meg az ideálisnak mondott együttest. Ami gyakorlatilag, persze, soha nem jöhet össze, de a benne való elméleti részvétel nagy dicsőségnek számít – mint, például, az Oscar-díjra való jelölés (nominalizálás), amelyet számon tartanak, s kihatással lehet egy színész, rendező stb. további pályafutására.

Nos, a profi játékosok szervezete (FIFPro) a közelmúltban majdnem 25 ezer (!) profi labdarúgó szavazata alapján állított össze névsort azokról, akik a világ legújabb álomcsapatába bekerülhetnek. S minthogy a szavazók ráadásul nem is laikusok – sok ezer szakemberről van szó –, feltételezhetően az eredmény reális.

Az első felvonásban az Év csapata 55 labdarúgó nevét tartalmazza, ami azt mutatja, hogy meglehetősen sok, még hozzáértők véleménye szerint is az a játékos, aki a legeslegjobbak közé bekerülhetne.

Nem meglepő, hogy a Real Madrid 12(+1), a Barcelona 9, a Bayern München 8 játékossal szerepel a FIFA FIFpro 55 fős listáján. (A Madrid +1-1 onnan adódik, hogy időközben a jelölt eltávozott a csapatból.)

Az 55 között van spanyol, német, brit, brazil, argentin, francia, portugál, olasz stb. (nem feltétlenül ebben a sorrendben), tehát a köztudottan nagy futballnemzetekből származó játékos. A távolabbi országokból Costa Rica-i, uruguayi, chilei, ecuadori, afrikai származású, több is, akik ma már más államok polgáraként szerepelnek. A hozzánk közelebbi régiókból találkozhatunk szerbbel, horváttal, szlovénnal, osztrákkal.

Románnal és magyarral nem, még mutatóba se.

Ha nem tudnánk – persze nagyon jól tudjuk –, hogy mindez jelzés a két ország labdarúgásának siralmas állapotára. És feltehetnénk a kérdést: egy nálunk sokkal kisebb lakosságú szerb, horvát, pláne szlovén állam miért tud „kitermelni” a legjobbak közé sorolásra értékelt játékosokat, s Románia vagy Magyarország miért nem? Mi – mármint játékosaink, románok és magyarok – eleve tehetségtelebbek lennénk? Ezt nem gondolhatja senki komolyan: az 1950-es évek legelején a magyarok, például, kétségtelenül a világ legjobbjai voltak, s a románoknak is voltak dicsőséges korszakai.

Másutt van a baj, azt kellene kiküszöbölni.

A 2016-os álomcsapat egyébként így nézett ki: Manuel Neuer – Dani Alves, Gerard Piqué, Sergio Ramos, Marcelo – Luka Modric, Toni Kroos, Andrés Iniesta – Lionel Messi, Luis Suárez, Cristiano Ronaldo.

2015-ben az elmúlt másfél évtized álomcsapatát is kijelölték, az összetétele: Iker Casillas – Philipp Lahm, Carles Puyol, Alessandro Nesta, Sergio Ramos – Xavi, Andrés Iniesta, Steven Gerrard – Cristiano Ronaldo, Lionel Messi, Thierry Henry. Csereként befért Gianluigi Buffon, Zlatan Ibrahimovic, John Terry, Kaká, Zinedine Zidane, Pavel Nedved, Ronaldinho.

Románnak, magyarnak, mint látható, se híre, se hamva...

-r -a

 

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'