50%-os árzuhanás
Szerda, 2019. július 24., 10.14

George Best és társai – tíz kámforrá vált futballista

Egyszer az akkor a Monacóban játszó Éric Abidal hazasomfordált, miután egy francia bajnokin nem került be a csapatba, de nem ő az első nagy lelépő. A FourFourTwo összeszedte a 10 legérdekesebb, legviccesebb esetet.

 

Frenchy lekési a buszt

„Hol van Frenchy?” – kérdezték egy emberként a Luton játékosai, amikor a csapatbuszuk 1970-ben a fürge szélső nélkül indult el. Graham French az után szívódott fel, hogy a fülébe jutott, a rendőrség szeretne vele elbeszélgetni egy kocsmai incidensről, amelyben egy fegyver is feltűnt. Végül Bedfordban leltek rá, és később két évig élvezte az angol büntetés-végrehajtás vendégszeretetét. Szabadulásakor Luton-mezt viselt, majd újra eltűnt, hogy aztán a veretes Boston Minuteman amerikai csapathoz szerződjön.

 

Jorge-nak fontosabbak a kutyák

Jorge Cadete 1996-ban igazolt a Celtichez, és miután 37 meccsen 30 gólt lőtt, hamar közönségkedvenc lett. De miután a következő nyáron Lisszabonban maradt asszonykája azzal a rémhírrel hívta fel, hogy a kutyái betegeskednek, a portugál csatár alapozás helyett inkább hazarepült. „Szerintem még nálam is dilisebb volt” – mondta Paolo Di Canio, a Celtic egykori játékosa.

 

„Duckadam? Levágták a karjait”

Helmuth Duckadam 1986-ban négy büntetőt fogott meg a Steaua Bukarest–Barcelona BEK-döntőn, mégis kissé csalódott volt, hiszen bónuszként csak egy autót kapott a csapattól. Ezt az év végi bulin szóvá is tette, majd néhány nappal később hirtelen eltűnt. A pletykák szerint a csapat főnöke, a hírhedt román diktátor, Nicolae Ceaușescu megparancsolta, hogy vágják le a kapus karját, amiért az panaszkodni merészelt. Duckadam három évvel később került elő, mindkét karja megvolt, és eltűnését egy vérbetegséggel magyarázta.

 

 „Megyek, megkeresem a belső szépségemet!”

Omar Larrosa argentin középpályás 1981-ben visszavonult, majd szőrén-szálán eltűnt. Még olyan pletykák is szárnyra keltek, hogy a ’78-ban világbajnokságot nyerő játékossal gengszterek végeztek. Végül tíz év múlva előkerült. „Az elmúlt évtizedben a hegyekben barangoltam, megpróbáltam felfedezni a lelkem zegzugait, és megtalálni a belső szépségemet” – mondta.

 

Mi lesz velünk Éder nélkül?

Bulizásai miatt kihagyták az 1986-os vb-re utazó keretből, ő pedig elmondta, hogy depressziós lett a döntés miatt. Teljesen eltűnt, sokan attól tartottak, hogy öngyilkosságot követett el. Miután a helyi sajtó tűvé tette érte a várost, egy hét után felbukkant. „Azért bujkáltam, hogy a világ rájöjjön, Brazília nem létezhet Éder nélkül” – adott magyarázatot eltűnésére szerényen a focista.

 

Hasszán berezel

Miután 2004-ben az esküvő előtt néhány perccel egy sms-sel lerendezte menyasszonyát és az 1000 tagú násznépet, a malajziai Kedah State-ben futballozó Haszmavi Hasszán edzésre se ment el, úgy félt társai haragjától. Miután a futballszövetség kijelentette, hogy „Haszmavi porba tiporta a játék imidzsét”, a futballista visszasomfordált edzeni, és bocsánatot nyert. No, nem a menyasszonyánál, aki nem vette be férjjelöltjének dumáját, amely szerint fekete mágiával átkozták meg.

 

Mindenki téged néz, George

Az eltűnés királya, George Best 1969-ben nem volt focihangulatban, és úgy döntött, nem utazik el a Manchester Uniteddal a Chelsea elleni meccsre. Helyette Londonban töltötte a hétvégét Sinead Cusack színésznő lakásán. Best a tévében nézhette, ahogy a fotósok a lakás előtt ólálkodnak. „Ez még az én mércémmel is furcsa nap volt” – kommentálta az eseményeket egy kacsintással Best.

 

 „Asszem, elvesztettük a csapatot…”

„Ilyesmi gyakran megesik nemzetközi tornákon” – sóhajtott Kat Byles, a hajléktalan-világbajnokság sajtósa, miután 2008-ban zimbabwei, afgán és kenyai játékosok tűntek el a melbourne-i torna után, sőt az egész líbiai női válogatott köddé vált. „Jelenleg mindenkinek érvényes a tartózkodási engedélye, de az óra ketyeg.”

 

Adriano paintballozni indul

A brazil Adriano nagyon szeretett volna szülőhazájában maradni még egy ideig, miután az Inter túrája véget ért 2009-ben, de a klub nem engedte meg neki. Azért ő csak maradt. Végül előkerült, de csak miután olyan képek tűntek fel róla, amelyeken bandajeleket mutogat, és fegyverekkel pózol. „Paintballozni szokott” – mondta a játékos ügynöke. Hát persze.

 

 „Csak a nagyiná’ vótam”

Stephen Ireland végre beismerte, hogy miért hagyta ki 2007-ben az írek Csehország elleni mérkőzését: meg kellett látogatnia magányos barátnőjét Corkban. A Manchester City egykori középpályása eddig kötötte az ebet a karóhoz, hogy beteg nagymamáját látogatta. Hat hónappal korábban Anton Ferdinand hagyott ki egy barátságos meccset azzal az indokkal, hogy meg kell látogatnia beteg nagyiját. Nos, amennyiben a nagyi nem a Knock Knock night clubban lakik, úgy ő is hazudott.

 

 

 

(Szöveg Jon Spurling Fordítás Kádár Pál/

megjelent a FourFourTwo magazinban.)


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'