Hatályba lépett a szakmai gyakorlat törvénye

2018. augusztus 27. 18:22 (hétfő) /

Augusztus 18-tól hatályba lépett a 176/2018-as számú törvény, amely a fiatalok szakmai gyakorlatát (angolul internship)szabályozza magáncégeknél és közintézményeknél – tájékoztat az Aradi Területi Munkaügyi Felügyelőség (ITM). A törvény szerint a 16 évet betöltött gyakornok heti aktivitása nem lehet több, mint 30 óra, illetve nem haladhatja meg a napi hat órát. A 18 évet betöltött gyakornokok esetében az internship szerződés szerint legfeljebb heti 40 órát dolgozhatnak, a túlórázás nem megengedett.

Ha a munkáltatók nem kötnek írásbeli szerződést a gyakornokkal legkésőbb egy nappal a szakmai gyakorlat megkezdése előtt, az új törvény szerint 20 000 lejig terjedő bírságot kaphatnak. A gyakornok fizetése legalább a hazai bruttó fizetés 50%-a, és egyenesen arányos a ledolgozott órák számával.

A szakmai gyakorlat időtartama nem haladhatja meg a 720 órát egy fél éven belül, és azok a munkaadók, akik nem tartják be ezt az előírást 4000-től 6000 lejig terjedő pénzbírságra számíthatnak.

A munkáltatók kötelezően nyílvántartják a gyakornok munkaprogramját és a munkaügyi felügyelőknek lejelentik, ha igénylik, ugyanakkor kötelesek biztosítani a munkabiztonsági és egészségügyi feltételeket a 319/2006-os törvény értelmében, illetve az ellenőrző szervek rendelkezésére bocsátani a gyakornoki dokumentumokat, beleértve a szerződést, munkaköri leírást, fizetési bizonylatokat.

Hozzászólások