Fölszálott a páva

JelenHaz
Hétfõ, 2019. október 21., 04.03
Tour de France 2019

Holland siker, Teunissené az első szakasz

A holland Mike Teunissen nyerte meg a Tour de France országúti kerékpáros-körverseny első szakaszát szombaton.

A 106. francia körverseny nyitó szakasza Brüsszelből indult, és 194,5 kilométer megtétele után ott is ért véget. Az etapon egy harmadik és egy negyedik kategóriás emelkedő, valamint egy gyorsasági részhajrá várt a mezőnyre. A brüsszeli főtéren tekintette meg az első szakasz indítását Fülöp belga király.

A lassú rajtnál Christian Prudhomme versenyigazgató kocsijában ott volt Eddy Merckx, minden idők egyik legeredményesebb kerékpárosa, aki ötven éve, 1969-ben nyerte meg először a francia körversenyt, amelyen később még négyszer diadalmaskodott.

Az éles rajt után négyfős szökevénycsoport tekert el, benne az olimpiai bajnok Greg van Avermaettal. A belga versenyző elvitte a harmadik kategóriás emelkedőt – ezzel ő lesz a pöttyös trikó első viselője –, majd visszacsorgott a mezőnybe. Három társát pedig – bár három perc feletti előnyük is volt – hetven kilométerrel a cél előtt befogták.

A gyorsasági részhajrát a pontverseny hatszoros győztese, a szlovák Peter Sagan vitte el.

A 26 éves Teunissen először ünnepelhetett szakaszsikert Grand Tour-viadalon. Ő ölthette magára az Atomiumot mintázó egyedi sárga trikót a vasárnapi brüsszeli csapatidőfutamon: a 27,6 kilométeres etap a Királyi palotától rajtolt, és az Atomiumnál zárult. A mezőny összesen 3460 kilométert teljesít a július 28-i párizsi befutóig. (nso)

Etapokról, hírekről és egyéb hasznos informácikról a verseny hivatalos honlapján olvashatnak: https://www.letour.fr/en/


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'