Hétfõ, 2018. július 16., 22.54
Már van egy román bronzérem

Invictus játékok, sérült harcosoknak

A kanadai Torontóban zajlik az Invictus (Legyőzhetetlen) elnevezésű paralimpia, amelyet a nemzetközi békefenntartó erők küldetései során megsérült katonák számára rendeznek. A hétnapos vetélkedőn Románia 

15, az afganisztáni és iraki harcszíntereken megsérült veteránnal vesz részt.

Az Invictus játékokat a nagy-britanniai Harry herceg (a brit trón harmadik számú várományosa) kezdeményezte 2014-ben, és megjelent a játékok nyitónapján is, hétfőn kedvesével, egy amerikai filmszínésznővel, bár az első alkalommal diszkréten (nem ültek egymás mellett), nem voltak „kiöltözve”, farmert és napszemüveget viseltek, ennek ellenére a közönség felismerte és lelkesen ünnepelte őket. A szünetekben szívélyesen elbeszélgettek a közönséggel. Második alkalommal már kéz a kézben látták őket.

Persze az Invictus nem főleg róluk szól (bár a sajtó nyilván nem hagyhatott ki egy ilyen lehetőséget), hanem azokról a katonákról, akik életre szóló sérüléseik dacára nem adták fel, és megpróbálnak teljes életet élni: legyőzhetetleneknek bizonyultak.

A román csapat 15 tagja hét sportágban – egyéniben íjászat, atlétika, evezés (teremben, szimulátorral!), súlyemelés, kerékpár, úszás, valamint röplabda, amelyet kerekesszékben ülve játszanak.

A román katonák egyike, Laurențiu Șerban őrnagy az 1500 méteres síkfutásban bronzérmet szerzett. Afganisztánban sérült meg 2006-ban, amikor kollégáit mentette egy felrobbantott kétéltű járműből.

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'