JelenHaz
Kedd, 2019. augusztus 20., 15.48

Megfagytak Tibi Ușeriu lábujjai a kanadai maratonon

A híres hazai ultramaratonista komoly bajba kerülhet: a vasárnap megkezdődött kanadai Yukon Arctic Ultra versenyen közel 100 km után sürgősen kórházba kellett szállítaniuk a szervezőknek, miután a rutinellenőrzésen az orvosok felfedezték, hogy megfagytak jobb lábujjai.

A besztercei születésű sportoló 20 órán át gyalogolt -38 Celsius-fokos hidegben. Az ellenőrzési ponthoz kimerülten érkezett meg, jelezte, hogy nem érez a lábfejétől lefele, ekkor jöttek rá az orvosok, hogy bajban lehet: az alapos kivizsgálás után helikopterrel vitték el Tibit a Whitehorse kórházba, ahol jelenleg is tartózkodik. „Többet nem versenyezhetek. Megérkeztem, lefeküdtem, mire felébredtem, közölték velem az orvosok a hírt. Mind az öt lábujjam megfagyott. Szóltak, hogy rossz az út és az időjárás sem túl kedvező, nem tudnak motorosszánnal kórházba szállítani, ezért hívták a helikoptert” – mesélte testvérének a sportoló.

Alin Ușeriu, Tibi testvére azt nyilatkozta, hogy akkor fagyhattak meg a lábujjai, mikor lepihent, és valószínűleg nem volt eléggé jól felöltözve. Jelenleg a kanadai kórházban fekszik, az orvosok figyelik az állapotát, és reménykednek, hogy helyrejön műtéti beavatkozás nélkül.

A „fagyott pokolként” ismert 700 kilométeres távolságú versenyt eddig senki sem fejezte be – többen szenvedtek súlyos sérüléseket, tavaly egy olasz versenyző eltévedt és a fagyás miatt amputálni kellett a végtagjait. Tibi a „Via Transilvanica” túraútvonal népszerűsítése miatt indult a versenyen (a projekt egy 1000 km-es gyalogút létrehozása, amely összekötne 10 megyét).


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'