Csütörtök, 2018. december 13., 20.21

Megváltozik a bajnokságok lebonyolítása

 
 
2018. március 02., 18.33
Péntek

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) a hivatalos honlapján ismertette a Bajnokok Ligája és az Európa-liga selejtezőinek új lebonyolítási rendszerét, amely a 2018–2019-es szezontól, vagyis idén nyáron lép életbe. A BL kvalifikációs küzdelmeiből az eddigi tíz helyett csak hat csapat léphet fel a főtáblára, a magyar bajnoknak négy párharcot kellene megnyernie ahhoz, hogy bejusson a csoportkörbe.

 

A legfontosabb változások

 

A főtáblára 26 csapat kerül fel automatikusan az eddigi 22 helyett.

A selejtezők öt körből állnak, a magyar bajnoknak négyet kell megnyernie ahhoz, hogy feljusson a főtáblára.

A mérkőzések a csoportkörben 21.45 helyett 19.55-kor és 22 órakor kezdődnek.

A BL-selejtezőjéből kieső minden csapat javítási lehetőséget kap az Európa-ligában.

 

A csoportkör

 

A legfontosabb változás már korábban ismert volt: a 2018–2019-es szezontól az UEFA-koefficiensek alapján négy legerősebb európai bajnokság (jelenleg: spanyol, német, angol, olasz) első négy helyezettje, vagyis 16 csapat automatikusan feljut a főtáblára. Hozzájuk csatlakozik a francia és az orosz élvonalban első két helyen végző együttes (további 4 gárda), a portugál, az ukrán, a belga és a török bajnok (4), valamint a Bajnokok Ligája és az Európa-liga győztese (2). A selejtezők megkezdése előtt tehát 26 hely már elkel a főtáblán.

Ha a BL-t megnyerő együttes hazája bajnokságában kiharcolja a főtáblás szereplés jogát, akkor a cseh aranyérmes kerül automatikusan a csoportkörbe. Ha az EL-győztes végez a hazai porondon főtáblát érő helyen, akkor az ötödik legmagasabban jegyzett liga, a francia bajnokság harmadik helyezettjére száll át az indulási jog. Egy országból legfeljebb öt csapat szerepelhet a BL csoportkörében.

 

A selejtező lebonyolítása

 

A selejtezőben továbbra is két ágról, a bajnoki és a nem bajnoki ágról lehet bejutni a csoportkörbe, de a fennmaradó hat helyet nem egyenlően osztják el. A bajnokcsapatok közül négy, a másik ágról két együttes kerül fel a főtáblára.

 

A bajnoki ág előselejtezőjében Gibraltár, Andorra, San Marino és Koszovó bajnoka vesz részt, itt egyenes kieséses rendszerben zajlanak majd a küzdelmek – a továbbjutás egy mérkőzésen dől el –, és a győztes bejut az első selejtezőkörbe, ahol 33 csapat, köztük a magyar bajnok kapcsolódik be a versengésbe.

A 17 továbbjutóhoz a második selejtezőkörben három együttes, az osztrák, a horvát és a román bajnok csatlakozik, míg az innen továbbjutó 10 gárdához a harmadik fordulóban a holland és a görög liga győztese. A play-off körbe a 12-ből hat együttes jut be, és a sorozat ezen szakaszában lép be a cseh, valamint a svájci bajnok. Az ekkor még versenyben lévő nyolc alakulatból négy jut fel a főtáblára. Fontos változás, hogy minden csapat, amely kiesik a Bajnokok Ligája selejtezőjéből, javítási lehetőséget kap az Európa-ligában. Akár az előselejtezők során esik ki, akár a harmadik körben. A play-offban alulmaradók – ahogy eddig is – automatikusan átkerülnek az EL főtáblájára.

A másik ágon – nevezzük a nem bajnokcsapatok ágának – a török, a cseh, a svájci, a holland, a görög és az osztrák bajnokság második helyezettjével kezdődnek meg a küzdelmek. A három továbbjutóhoz öt csapat, a francia és az orosz harmadik, valamint a portugál, az ukrán és a belga ezüstérmes csatlakozik. A play-offba négy együttes jut be, innen pedig kettő kerülhet fel a főtáblára.

Ezen az ágon a második körben búcsúzó csapatok szintén átkerülnek az El selejtezőjébe, míg a harmadik és a play-off körben búcsúzó együttesek egyből az Európa-liga csoportkörébe.

Az európai szövetség tájékoztatása szerint a csoportkörtől kezdve a megszokott módon zajlanak majd a küzdelmek a Bajnokok Ligájában, a kezdési időpontok azonban változnak. Szeptembertől 20.45 helyett 18.55-től és 21 órától kezdődnek a mérkőzések. Ugyanez a két idősáv lesz érvényes az El-csoportkörös meccsek esetében.

A Bajnokok Ligája előselejtezői 2018. június 26-án kezdődnek, míg a sorozat döntőjére 2019. június elsején az Atlético Madrid stadionjában, a Wanda Metropolitanóban kerül sor.

 

 

Az Európa-liga lebonyolítása

 

 

Az Európa-liga 48 csapatos csoportkörébe automatikusan 17 együttes jut be: a spanyol, a német, az angol, az olasz és a francia bajnokságból két-két, míg az orosz, a portugál, az ukrán, a belga, a török, a cseh és a svájci ligából egy-egy alakulat. A négy topligából alapesetben a hazai kupagyőztes és a bajnokság ötödik helyezettje szerez főtáblás indulási jogot.

Ehhez a 17 együtteshez csatlakozik a BL nem bajnoki ágának harmadik fordulójában és play-off körében kieső hat csapat, valamint a bajnoki ág play-off körében elvérző négy együttes. A fennmaradó 21 helyre az EL-selejtezőjében indulók pályáznak.

A második számú európai kupasorozatban a főtáblára jutásért szintén két ágon zajlanak majd a küzdelmek. Az egyiken csak azok az együttesek szerepelnek, amelyek kiestek a Bajnokok Ligájából. Ezeknek a gárdáknak a második selejtezőkörben kezdődik meg az Európa-liga, itt az a 20 együttes lép pályára, amely a BL előselejtezőjében és első fordulójában kiesett. A 10 továbbjutóhoz a harmadik körben csatlakozik a BL második selejtezőkörének bajnoki ágán búcsúzó 10 klub. Az innen továbblépő 10 együttes mellett a playoffkörben a Bajnokok Ligája harmadik körének bajnoki ágán kieső hat csapat lesz még érdekelt. A 8 párharc győztesei jutnak fel a főtáblára.

A másik ágon az az 55 csapat szerepel, amely eleve az Európa-ligában rajtol, továbbá azok, amelyek a Bajnokok Ligájában a nem bajnokok ágán kiestek a második selejtezőkörben. A Magyar Kupa győztese, valamint az NB I ezüst- és bronzérmese is ezen az ágon indul majd. A magyar csapatok az első selejtezőkörben kapcsolódnak be, a főtáblára jutáshoz négy párharcot kell nyerniük. Ezen az ágon 26 csapat jut el a play-off körig, közülük 13 lesz ott a főtáblán.

Az Európa-liga küzdelmei június 28-án kezdődnek az előselejtezőkkel, a döntőre 2019. május 29-én kerül sor a baki Olimpiai Stadionban. (nso)


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu
'