Vasárnap, 2019. február 17., 20.21

Negyedjére sikerült, Simona Halep Grand Slam-győztes

Negyedjére sikerült, Simona Halep Grand Slam-győztes
Negyedjére sikerült, Simona Halep Grand Slam-győztes

Simona Halep szett- és brékhátrányban volt az amerikai Sloane Stephens elleni Roland Garros-fináléban, ám 3:6, 6:4, 6:1-re megnyerte a mérkőzést, ezzel három elveszített döntő után élete első Grand Slam-sikerét aratta.

Simona Halep ezt megelőzően háromszor játszott Grand Slam-döntőt, ám mindegyiket elveszítette, ebből kettő épp Roland Garros-finálé volt. A világelső ellenfele Sloane Stephens volt, aki tizenegy hónappal ezelőtt még a 957. helyén állt a világranglistán, ám azóta már a második GS-sikerére készülhetett, hiszen 2017-ben az US Openen diadalmaskodott. Halep döntőbeli múltja miatt rajta lehetett nagyobb nyomás, és idegesen is kezdett, sorozatosan hibázott, könnyű ütéseket rontott, míg az amerikai roppant lazán teniszezett. Mindennek a negyedik gémben lett nagy súlya, Stephens ugyanis brékelni tudta román ellenfelét. Halep ugyan elkezdett agresszívebben játszani, ám Stephens továbbra is mindent visszaadott, az első játszmát némiképp meglepő módon az amerikai nyerte meg 3:6-ra.

Hasonlóan kezdődött a második szett is, a 25 éves amerikai játékos azonnal brékelőnybe került. Innen fordult óriásit a kocka, egészen más meccset láttunk a következő négy játékban. Ezek mindegyikét Halep nyerte meg, méghozzá ellenállhatatlan tenisszel, szinte esélyt sem adott az ellenfélnek. Jött egy újabb fordulat, az amerikai 4:4-nél utolérte a románt, ám a világelső egyenlített a szetteket tekintve (6:4). Ekkor már abszolút Halep kezében volt a mérkőzés, és bár Stephens is megnyerhette volna a döntő szett első játékait, a 26 éves román játékos lehetetlennek tűnő pontokat ütött, többször a háló is vele volt és 3:0-ra ellépett.

Nem mehetett még azonban biztosra, hiszen egy évvel ezelőtt Jelena Ostapenko ellen is ugyanígy állt, mégis elveszítette a párizsi döntőt. Alighanem okulva az akkori hibákból, Halep nem játszott biztonsági teniszt, és már csupán egy játékot engedélyezett ellenfelének (6:1). A világelső három elveszített döntő után megszerezte élete első Grand Slam-sikerét, míg Stephens először bukott döntőben, ugyanakkor hétfőtől már negyedik lesz a világranglistán.

„Biztos vagyok benne, hogy a győzelem örökké a szívemben marad. A trófea nehéz, de gyönyörű. Amikor láttam a képeket róla, mindig arról álmodtam, hogy egyszer megérinthetem. Boldog vagyok, mert most már az enyém” – nyilatkozta Simona a győzelem után. (nso)


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'