Vasárnap, 2019. február 17., 19.48
Phjongcshang 2018

Nem kapnak meghívást a felmentett oroszok

 
 
2018. február 05., 16.00
Hétfõ
Nem vehetnek részt a phjongcshangi téli olimpián a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) által múlt héten felmentett orosz sportolók. A CAS csütörtökön mind a 39 esetben törölte a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) által az oroszországi rendszerszintű doppingolás miatt kiszabott örökös eltiltást. A sportdöntőbíróság közlése szerint ezek közül 28 esetben nem volt bizonyított a doppingvétség, így a 2014-es szocsi téli játékokon elért eredményeiket is visszakapják az érintettek. Az ugyanakkor már akkor eldőlt, hogy további 11 versenyző változatlanul nem kap indulási jogot a pénteken kezdődő játékokra, de az életre szóló eltiltás az ő esetükben sem érvényes. A NOB korábban összesen 43 oroszt tiltott el örökre az ötkarikás játékoktól, közülük 42 fordult a CAS-hoz, amely három, már visszavonult sportoló esetét később vizsgálja.

A 28 teljesen tisztázott sportoló közül 13-15 aktív versenyző és kettő azóta már edzőként tevékenykedő szakember – esetében kért meghívást a phjongcshangi játékokra az Orosz Olimpiai Bizottság, a NOB azonban, illetékes testületének állásfoglalása alapján, ezt nem támogatta.

„Noha a meghívásokat áttekintő testület figyelembe vette a CAS határozatát, azt is megjegyezte, hogy a sportdöntőbíróság az állásfoglalását alátámasztó részletes magyarázatot nem hozta nyilvánosságra” – indokolt közleményben hétfőn a NOB, hozzátéve: A vizsgálótestületnek nem az a dolga, hogy bizonyítsa a doppingolást, hanem azt kell mérlegelnie, hogy ezeket a sportembereket tisztának lehet-e tekinteni, és így kaphatnak-e meghívást.

„A testület egyhangúlag azt javasolta a NOB-nak, hogy az Orosz Olimpiai Bizottság kérése ellenére ne terjessze ki a meghívást erre a tizenöt személyre” – áll a nyilatkozatban. A Kreml nem sokkal később közölte: „őszintén sajnálja”, hogy a NOB nem engedélyezte a CAS által felmentett sportolók phjongcshangi indulását.

„Arra számítottunk, hogy a CAS döntése eloszlat minden gyanút. Meg vagyunk győződve arról, hogy a CAS határozata bizonyította, a gyanúsítgatások alaptalanok” – mondta Dmitrij Peszkov szóvivő. Az ügy hátterében a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által megbízott kanadai jogászprofesszor, Richard McLaren vezette független vizsgálóbizottság jelentése áll, amely az oroszok államilag támogatott, rendszerszintű doppingolását tárta fel.

Az Orosz Olimpiai Bizottságot december elején kizárta a játékokról a NOB, az azóta indulási engedélyt kapott 169 orosz sportoló – aki bizonyítottan tisztán készült – csak semleges zászló alatt versenyezhet Phjongcshangban. (nso)


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'