JelenHaz
Kedd, 2019. június 25., 12.39

Nem változik meg jövőre a Forma–1 pontrendszere

Nagy valószínűség szerint 2019-ben még nem fog változni a pontszámítás a Forma–1-ben – Charlie Whiting azt mondja, a csapatok nem jutottak dűlőre a kérdésben. Ahogyan arról korábban az F1VILÁG is beszámolt, nemrég felmerült, hogy a jövőben átalakítanák a pontszámítást a száguldó cirkuszban, és akár az összes célba érkezőt pontokkal jutalmazhatják.

Mivel azonban változtatások bevezetéséhez a csapatok egyhangú támogatására van szükség, 2019-ben még nem alakul át az F–1-es pontrendszer. „Megvitattuk a kérdést. Nem olyan dologról van szó, mint a 2021-es szabályok, hanem olyasvalamiről, amivel ha mindenki egyetért, már 2019-re bevezethetnénk – de nem volt egyetértés a kérdésben” – mondta Charlie Whiting, az FIA versenyigazgatója.

Jelenleg a legjobb 10 helyen befutó versenyző kap pontot (25-18-15-12-10-8-6-4-2-1), ha pedig a 15. helyen célba érő versenyzőt is pontokkal akarnák jutalmazni, akkor a 10. helyen befutót legalább 6 egység illetné. Egyes csapatfőnökök viszont azon a véleményen vannak, hogy a pozíciók közötti egypontos különbséget is növelni kellene. „Azt gondolom, az egypontos különbség nem elég” – mondta Günther Steiner, a Haas csapatfőnöke. „Mert a 7. és 8. helyek között is egy pontos különbség lenne, illetve a 15. és 14. helyek között is – szerintem ez nem elég. Szóval alaposabban meg kell vizsgálni a kérdést.”

Márpedig, ha a jövőben minden versenyzőnek pontot osztanának, aki célba ér, és növelnék a pozíciók közti pontkülönbséget, a győzelemért járó 25 pontot is növelni kellene. „Ez egy komoly döntés. Ha változtatunk, akkor 10 évig ennek kell maradnia, nem akarjuk összekuszálni a dolgokat” – mondta Ross Brawn, az F–1 sportigazgatója még augusztusban.

Utoljára egyébként 2015-ben változtattak az F–1-es pontrendszeren, amikor törölték az egy évvel korábban bevezetett duplapontokat a szezonzáró futamra. (f1vilag.hu)


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'