Fölszálott a páva

http://hunor.rmdsz.ro/
Szombat, 2019. november 16., 04.13

Sakk-kalendárium

Ahogy azt már megszokhattuk az utóbbi években, a sakkozók előtt zsúfolt naptár áll: januártól decemberig, kényük-kedvük szerint válogathatnak az eseményekben, hacsak szerződéseik (szövetségével, klubjával vagy szponzorával) nem korlátozzák ebben őket.
Ugyanis a versenyek nagy része ma már “nyílt” típusú: azokra bárki jelentkezhet, ha az illető “leszurkolja” a beiratkozási díjat, és (néhol pluszban!) ha hoz magával egy sakk-készletet, esetleg egy sakk-órát is!
A változó (sakk)világot jól jellemzi, hogy már jó ideje az egyéni országos címek is (minden korosztályban) nyílt versenyeken dőlnek el.
(Szó van már róla, hogy a csapatversenyt is “nyílttá” alakítsák – szerk. megj.)
Kissé nosztalgiázva: pár évtizeddel ezelőtt a felnőttek 18-20 tagú zárt döntőjére –mely verseny több mint 3 hétig tartott, és amelyről a korabeli média minden nap tudósított!– csak többlépcsős “szitán” keresztül juthatott el egy sakkozó, és akinek ez sikerült, az joggal lehetett büszke magára. Abban az időben Aradról ritkán jutott el sakkozó az országos döntőig: ez a sikerélmény a kor legjobbjainak (Valer Demian, Kertész “Frédi” vagy Mózes Ervin) is csak 1-2 alkalommal adatott meg.
És bár egy mai döntőben jóval több sakkozó játszhat (iratkozhat be!) mint egykor, a versenyt mégis sikerül “ledarálni” 8-9 nap alatt, mert erre találták ki a “svájci” (lebonyolítási) rendszert! Sőt: “szabadidőben” még egy rapid és blitz-bajnokságot is lebonyolítanak!

Íme néhány esemény a szövetség hazai bajnoki versenykalendáriumából:
-felnőtt egyéni (férfiak és nők): február 25–március 3. (Kolozsvár)
-ifjúsági egyéni (18-20 évesek számára): március 28–április 6. (Iaşi)
-ifjúsági egyéni (8-16 évesek számára): április 11–20. (Voineasa)
-felnőtt Csb, Szuperliga: szeptember 1–9. (a helység még ismeretlen)

A nemzetközi sakkszövetség (FIDE) égisze alatt rendezett versenyek közül is kiemelkedik:
-felnőtt egyéni Eb (férfiak és nők): április 20–május 4, Plovdiv (Bulgária)
-felnőtt női egyéni vb: június 18–július 11. (a helyszínt még keresik)
-az EU sakkbajnoksága: szeptember 5–14. Liverpool (Anglia)
-a 38. sakkolimpia: november 12–25. Drezda (Németország)

Hogy régiós sakkozóink közül ki melyik versenyen fog majd részt venni, ezt most még nehéz megjósolni. A kitűzött alacsony pénzdíjak miatt, főleg az egyéni országos bajnokságnak csökkent az ázsiója, ezért az élsakkozók közül sokan ezt kihagyják.

A Csb-n viszont az érmekért ismét nagy harcra van kilátás a 3 “nagy” csapat – vagyis a 2 temesvári (Medicina és AEM-Luxten) és az aradi Contor Group – között.

És az is biztos, hogy Sabina Foişor (Contor Group) ott lesz az egyéni vb júniusi döntőjében, minthogy az is nagyon valószínű, hogy édesanyja, Cristina, szeptemberben Liverpoolban lesz, hogy megvédje tavaly, Olaszországban szerzett európabajnoki címét.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'