Szombat, 2018. január 20., 11.12

Szobrot kap a romániai dzsúdósport úttörője

Mihai Botez érdemes edző, Arad díszpolgára egy hét múlva, október 8-án szobrot kap Aradon.

Weisl Ioan kollégám pár nappal ezelőtt az Agerpres hírügynökség honlapján megjelent tudósításából őszinte örömmel értesültem a hírről. Többen vannak, akik megérdemlik a szobrot Aradon – hát Mişa (a románoknak)  vagy Misi bácsi (a magyaroknak) feltétlenül. A hazai dzsudósport, meg a dzsiu-dzsicu megalapozójaként, valóságos legendájaként.

Volt szerencsém ismerni. Lehet úgy negyven esztendeje, hogy Oroszhegyi Károly kollégám, barátom egy véletlen alkalomkor bemutatott neki, s én elmeséltem: Kolozsváron élő apósom rendkívüli tisztelettel beszélt róla, egykori tornász-ellenfeléről. (Akkoriban, a múlt század negyvenes éveinek végén még volt országos csapatbajnokság.) Magyarul folyt a szó: Misi bácsi (idősebb korában így szólították), talán nagyváradi származása révén,  anyanyelvi szinten beszélte a magyart. „Á, Géza – mondta nevetve. – Mintha emlékeznék rá. Picivel magasabb volt nálam.”

Misi bácsi a saját, kimondottan alacsony termetére utalt.

Tornászként kezdte, évekig Románia bajnoka több szeren és összetettben is. 1952-ben a román válogatott tagjaként részt vett a helsinki olimpián, s még kilenc évig volt válogatott tornász. Aztán áttért a dzsudóra, amelyet még, nagyon fiatalon, a franciaországi amerikai fogságban sajátított el japán, német és olasz hadifogoly tisztektől. És rövidesen, túlszárnyalva mestereit, sensei, azaz tanító lett kivételes érzékének, tehetségének köszönhetően.

1956-ban – a háború után Aradon telepedett le – alapította meg a Vagonul Sportklub dzsúdó szakosztályát, majd 1968-ban, a Romániai Dzsúdó Szövetség létrehozásakor a fekete övet (a sportág legmagasabb fokozatát) odaítélő bizottság elnökévé választották. Pár év múlva, elsőként Romániában, megkapta az „érdemes dzsúdó edző” címet, miután a sportágban a rendkívül magas 9, dzsiu-dzsicuban (ez a dzsúdó amolyan

keményebb, harciasabb elődje) 8 Danos fokozatot ért el.

Bronz mellszobrát – Dumitru Paina aradi művész alkotását – október 8-án, vasárnap avatják fel az aradi Seishi Budo Sportklub és vezetője, Shihan Pavel Milovan kezdeményezésére, a küzdősportok számos neves külföldi képviselőjének részvételével.

Mişa–Misi bácsi 95 évvel születése, hat évvel halála után újabb méltó elismerést kap választott szűkebb pátriájától. 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu