Vasárnap, 2018. augusztus 19., 19.11

Szobrot kap a romániai dzsúdósport úttörője

Mihai Botez érdemes edző, Arad díszpolgára egy hét múlva, október 8-án szobrot kap Aradon.

Weisl Ioan kollégám pár nappal ezelőtt az Agerpres hírügynökség honlapján megjelent tudósításából őszinte örömmel értesültem a hírről. Többen vannak, akik megérdemlik a szobrot Aradon – hát Mişa (a románoknak)  vagy Misi bácsi (a magyaroknak) feltétlenül. A hazai dzsudósport, meg a dzsiu-dzsicu megalapozójaként, valóságos legendájaként.

Volt szerencsém ismerni. Lehet úgy negyven esztendeje, hogy Oroszhegyi Károly kollégám, barátom egy véletlen alkalomkor bemutatott neki, s én elmeséltem: Kolozsváron élő apósom rendkívüli tisztelettel beszélt róla, egykori tornász-ellenfeléről. (Akkoriban, a múlt század negyvenes éveinek végén még volt országos csapatbajnokság.) Magyarul folyt a szó: Misi bácsi (idősebb korában így szólították), talán nagyváradi származása révén,  anyanyelvi szinten beszélte a magyart. „Á, Géza – mondta nevetve. – Mintha emlékeznék rá. Picivel magasabb volt nálam.”

Misi bácsi a saját, kimondottan alacsony termetére utalt.

Tornászként kezdte, évekig Románia bajnoka több szeren és összetettben is. 1952-ben a román válogatott tagjaként részt vett a helsinki olimpián, s még kilenc évig volt válogatott tornász. Aztán áttért a dzsudóra, amelyet még, nagyon fiatalon, a franciaországi amerikai fogságban sajátított el japán, német és olasz hadifogoly tisztektől. És rövidesen, túlszárnyalva mestereit, sensei, azaz tanító lett kivételes érzékének, tehetségének köszönhetően.

1956-ban – a háború után Aradon telepedett le – alapította meg a Vagonul Sportklub dzsúdó szakosztályát, majd 1968-ban, a Romániai Dzsúdó Szövetség létrehozásakor a fekete övet (a sportág legmagasabb fokozatát) odaítélő bizottság elnökévé választották. Pár év múlva, elsőként Romániában, megkapta az „érdemes dzsúdó edző” címet, miután a sportágban a rendkívül magas 9, dzsiu-dzsicuban (ez a dzsúdó amolyan

keményebb, harciasabb elődje) 8 Danos fokozatot ért el.

Bronz mellszobrát – Dumitru Paina aradi művész alkotását – október 8-án, vasárnap avatják fel az aradi Seishi Budo Sportklub és vezetője, Shihan Pavel Milovan kezdeményezésére, a küzdősportok számos neves külföldi képviselőjének részvételével.

Mişa–Misi bácsi 95 évvel születése, hat évvel halála után újabb méltó elismerést kap választott szűkebb pátriájától. 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'