JelenHaz
Péntek, 2019. december 13., 01.44

Válogatott meccsek minden szinten

A CEN-kupában –a 2 hete Tbilisziben elszenvedett veresége miatt– győzelemre már esélytelen román rögbi válogatott számára csak a 3. hely megszerzésére maradt esélye.

Ehhez azonban hoznia kéne legalább 3 győzelmet az utolsó 4 mérkőzésén. Ebből az egyiket már a hétvégén sikerült begyűjtenie, amikor 17:11 (7:11) arányban legyőzték Spanyolországot Madridban. Bár a félidőben még a hazaiak vezettek, a második 40 percben, két céllal –ezek aránya 3:1 volt– sikerült megfordítaniuk a meccset.

A volt contor grouposok közül csak hárman voltak az utazó, 24-es keretben. Közülük Adăscăliţei a cserepadra sem került, a kezdő Dimoftét pedig az 1. félidő végén, sérülése miatt kellett lecserélni.

Fercu viszont (végre!) visszakerült a kezdőcsapatba, ráadásul arra a posztra (hátvéd), ahol az aradi csapatban is játszott.

A nap másik mérkőzésén, a tabella első Grúziának Lisszabonban is sikerült –11:6 (5:3) arányban– nyernie a Világkupát megjárt Portugália ellen, így most már (szinte) biztos, hogy az április 12-én sorra kerülő Oroszország–Grúzia meccs dönti el a kupa sorsát.  A tabella 7 forduló után:

1. Grúzia 19, 2. Románia 15, 3. Oroszország 13 (5 mérkőzésből), 4. Spanyolország 13, 5. Portugália 13, 6. Csehország 7 pont

Március 1-én az Oroszország–Portugália, 8-án pedig a Románia–Portugália, Oroszország–Spanyolország találkozókra kerül sor.

***
A Hat Nemzet Kupája 3. fordulójának mérkőzéseit ezúttal egyetlen napra programozták, így az utolsóra már késő este került sor, hogy a tévés közvetítések ne fedjék egymást.

Előbb, a cardiffi Milleniumban, Wales 47:8 (13:8) arányban elgázolta Olaszországot, pedig az első célt még a vendégek érték el. Az 5:1-es célarány a 2. félidőben kerekedett ki, amikor a hazaiak taroltak: ezt a 40 percet 34:0-ra hozták! Ezzel Wales megszerezte sorrendbeli 3. győzelmét.

A dublini Croke Parkban –a várakozásnak megfelelően– Írország legyőzte Skóciát. Az 5:1-es célarány végül 34:13 (14:6)-os végeredményhez vezetett.

A forduló rangadóját este, a saint denisi Stade de France-on játszották le, ahol a lépéshátrányban lévő Anglia utolsó esélyét próbálta értékesíteni az addigi 100%-os házigazdák ellen. Akárcsak a Világkupán, 5 hónappal ezelőtt, Anglia ismét ráerőszakolta akaratát a francia csapatra, és újból sikerült nyernie!

A 24:13 (13:10)-as angol győzelem –ebből Wilkinson 14 ponttal vette ki a részét– azt eredményezte, hogy az eddigi francia-walesi párharc most 4 csapatosra bővült, mert Anglia mellett, most már Írországnak is esélye van a végső győzelemre, ha megnyeri utolsó 2 mérkőzését.

Az elsőt ezek közül március 8-án érheti el, amikor –a 4. forduló nyitómeccsén– Walest fogadja Dublinban. Ezen a szombaton kerül sor a Skócia–Anglia találkozóra is, míg a Franciaország–Olaszország mérkőzést vasárnap játsszák. A táblázat:

1.Wales 6 (+61), 2. Írország 4 (+21), 3. Franciaország 4 (+15),
4. Anglia 4 (+8), 5. Olaszország 0 (-48), 6. Skócia 0 (-57)

Megj.: Pontegyenlőség esetén nem az egymás elleni meccsek döntenek, hanem a zárójelben feltüntetett pontkülönbségek.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'