Fölszálott a páva

JelenHaz
Hétfõ, 2019. október 21., 03.35

Van pénz a revansra, sőt...

Wijk aan Zee-ban, az utolsó fordulóban, nem bírt egymással a két titán...
Wijk aan Zee-ban, az utolsó fordulóban, nem bírt egymással a két titán...
A sakkvilágbajnoki címért folyó verseny szabálykönyve előírja: abban az esetben, ha egy ciklus (amely most 2 év) végén új világbajnokot avatnak, akkor ez utóbbi, a következő évben, köteles kiállni egy visszavágóra a volt címvédő ellen, ha az igényli ezt. Mint ismeretes, a tavaly szeptemberi mexikóvárosi 8-as döntő győztese az indiai Vishwanathan Anand lett, vagyis az orosz Vlagyimir Kramnyikot, a (már egyesített) cím birtokosát megfosztották koronájától. Ő élt is a lehetőséggel, és azonnal revansot kért. Mi több: az ilyenkor legérzékenyebb problémát, a pénzügyit – mert a megfelelő pénzdíjalap hiánya nem egyszer a mérkőzés elmaradásához vezetett – is hamar megoldotta. (A pénz felhajtása általában a kihívó dolga, mert nyilvánvaló: az ilyen típusú meccs létrejöttéhez inkább neki fűződik érdeke, mint ellenfelének – szerk. megj.).

A nagylelkű mecénás a német Evonik Industries Rt., így nem csoda, hogy erre a 12 partisra tervezett kihívásos mérkőzésre Németországban, pontosabban Bonnban, az NSZK Művészeti és Kiállítási Csarnokában kerül majd sor október 11–30. között.
A bőkezű szponzor 1,5 millió eurót ajánlott fel, amit majd fele-fele arányban osztanak el. A két fél már decemberben Dortmundban aláírta az erről szóló szerződést.
A dologban csak az a furcsa, hogy amíg Mexikóban, “keményen megdolgozott” címe mellé az indiai “csak” 390 ezer USA dollárt kasszírozott, most potom 750 ezer euró (tehát háromszorosa) üti a markát még akkor is, ha mondjuk, “labdába se rúg” ezen a revanson! Mindez, persze, a volt világbajnokra is érvényes.
Anyagilag tehát mindkét sakkozó jól jön ki ebből a visszavágóból.
Rosszindulatúan akár azt is feltételezhetjük, hogy Kramnyik szándékosan veszítette el címét, hogy 1 év múlva azt – többszörös pénzért – visszanyerje!
Ehhez persze az is kellett, hogy 2 ilyen “márkás” név szerepeljen a plakáton, mert ne feledjük: a (pillanatnyi) világranglista első két helyét megosztó sakkozóról van szó (2799-2799 pont áll a nevük mellett), ami reklámnak sem utolsó.
Magyarul: a szponzor sem fog rosszul járni.
És bár a címet csak az egyikük viheti majd el (vagy tartja meg), jövőre, az új vb-ciklusban, már az is visszanyerhető...

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'