Fölszálott a páva

http://hunor.rmdsz.ro/
Hétfõ, 2019. október 14., 15.55

Véget nem érő cirkusz

Adott egy terület, ahol több nép évszázadok óta él együtt, egy „fedél alatt”, megbékélve a másik jelenlétével – igaz, voltak kisebb-nagyobb pofonosztások mindkét oldalról a történelem során, de manapság többnyire békésen élik napjaikat a magyarok és a románok Erdélyben. Mindig is volt és mindig is lesz mindkét oldalon olyan személy, aki akarattal piszkálja a másikat, a trianoni békeszerződés, a decemberben ünnepelt „csentenár”, a helységnévtáblák magyar feliratai stb. okán. Ez a „méreg” a sportot sem kerüli el, minden meccs (legyen az foci, kézilabda, kosár, bármi) csak olaj a tűzre.

Hasonló eset (nem az első és biztosan nem is az utolsó) történt az I. Liga Sepsiszentgyörgyi OSK–Dinamo mérkőzésén is, amelyet a „vörös kutyák” 0:1-re megnyertek idegenben. Bokor János, a háromszéki csapat sportigazgatója elmondta a prosport.ro-nak adott interjúban, hogy a mérkőzés előtt pár órával felhívta őt egy ezredes (lehetséges, hogy a csendőrségtől), és értesítette, hogy még jön 70 bukaresti drukker – már itt egyértelmű volt számára, hogy ebből balhé lesz. „Megtörtént egyszer, másodjára, a harmadiknál már nem bírtam, és felálltam mérgemben a padról. Nagyon bánom, hogy nem volt nálam semmiféle hangrögzítő készülék, mert a felvétellel egyenesen a svájci bizottsághoz mentem volna. Ez már több a soknál, kezd kicsit elegem lenni, hogy ilyesmi mindig csak a Dinamóval történik. Nem beszélve arról, hogy a brigádhoz csatlakozott a Kolozsvári „U” pár szurkolója is” – nyilatkozta Bokor János.

Az „afară cu ungurii din țară”, „Doar România, doar Dinamo București – fără autonomie în ținuturile românești!” és a hasonló szlogenek folyamatosak voltak  a mérkőzésen, illetve hasonló szövegek is olvashatóak voltak több Dinamós benneren is. Az OSK sportigazgatója úgy véli, hogy ha növelnék a pénzbírságokat, akkor a hasonló problémák eltűnnének: „Egyszerű a dolog: ha nagyon hiányzik a bukarestieknek egy 50 000, majd egy 10 000 lejes büntetés és harmadjára kizárják őket a ligából, akkor többet nem visznek-hoznak magukkal problémás szurkolókat.” A fővárosi csapat elnöke, Alexandru David is felszólalt a helyzetet illetően, azonban a vele készített interjú a másik bukaresti klub elnökéhez hasonlóan nem túl szalonképes.

 

Érdekességképpen: a Sepsi klubjában nem egy vagy két román szerepel (összesen tizenkettő, öt játékos és hét személy a szakmai stábból) – mert a normális ember a saját dolgaival törődik és békésen megél embertársai mellett.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'