Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2022. augusztus 12., 11.44

Álláspont

Nem tudom, készült-e valahol statisztika arról, hogy mi foglalkoztatja leginkább napjaink emberét 2022 nyarán. Egy adott pillanatban megerősödött bennem a felismerés, hogy baráti, ismerősi körben a legtöbb embert a számos területre kiterjedő bizonytalanság és a szinte elviselhetetlen, afrikai hőség zökkenti ki hétköznapjaiból, valós vagy vélt komfortzónájából.
Bővebben Péntek, 2022. augusztus 12., 09.28
A múlt vasárnap hajnalban ismét messziről hallatszódó dübörgésre ébredtem. Már-már azt hittem, a kolozsvári Untold fesztiválról ért el ide, az ablakomig a dobszó.
Bővebben Csütörtök, 2022. augusztus 11., 15.39
Ugyanolyan határozottan kell fellépni az EU-s imperializmus ellen, mint az orosz imperializmus ellen: a szokatlanul kemény megfogalmazás Mateusz Morawiecki, Lengyelország miniszterelnökétől származik, egy németországi újságnak adott interjúban mondta el.
Bővebben Csütörtök, 2022. augusztus 11., 15.37
Olvasom a friss hírek között, hogy Románia kormánya francia gyártmányú helikoptereket és tengeralattjárókat vásárol a hadsereg számára.
Bővebben Szerda, 2022. augusztus 10., 16.23
Hetvenhét évvel ezelőtt az emberiség belépett az atomkorszakba: 1945. augusztus 6-án és 9-én az USA atombombákat vetett be Hiroshima és Nagaszaki japán városok ellen.
Bővebben Kedd, 2022. augusztus 09., 17.02
Egy nemrég ennek a lapnak a hasábjain megjelent írásomra kedves barátom telefonon reagált. Mindenben egyet értett az abban megjelent szöveggel.
Bővebben Hétfõ, 2022. augusztus 08., 17.25
Nézem a német és francia lányok focimérkőzését, az angliai női Eb elődöntőjében.  Szurkolok a német lányoknak, jó volna a döntőbe kerülni, és megverni az angolokat. A német és francia himnuszt is együtt dudorászom velük, csak a dallamot, a szövegeket már elfelejtettem. A német lányok győznek, örülök, de látom, a különben nagyszerűen játszó francia lányok szomorú ábrázatát, igazán sajnálom őket, hát csak egy csapat győzhet.
Bővebben Péntek, 2022. augusztus 05., 09.09
Olvasom az Európai Unió energetikai tanácsa legutóbbi üléséről készült összeállítást. A szerint a tagállamok energetikai biztosai megtárgyalták az unió energetikai ellátásának kérdéseit, a jövőbeli kilátásokat. (Akkor még nem is tudták, hogy különböző műszaki gondokra hivatkozva a Gazprom most 20 százalékra csökkenti a nyugati gázszállításokat.)
Bővebben Csütörtök, 2022. augusztus 04., 10.00
Két rendbeli hosszabbítás után véget ért a népszámlálás. Az első lépésben a lakosság saját magát vehette nyilvántartásba informatikai módszerek révén, a második szakaszban pedig személyesen írták össze az embereket, otthonukban vagy speciális központokban. Mindkét szakaszt meg kellett hosszabbítani, a lakosság nyilvántartásba vétele döcögősebben haladt, mint ahogy elvárták volna, főleg a huszonegyedik század technológiai világában.
Bővebben Szerda, 2022. augusztus 03., 10.26
„Racionalizálás”
Egy kedves barátom küldte el a minap az egykori kommunista párt lapjának, a (fordításban) Szikrának nevezett kiadvány egyik (mellékelt) példányának a másolatát. 1987-ből származik, amikor a román kommunizmus csődje immár mindenki számára nyilvánvaló volt. Kivéve a bigott kommunistákat, akik még reménykedtek zseniális vezetőjük valamilyen gazdasági csodafegyverében.
Bővebben Hétfõ, 2022. augusztus 01., 18.12
Ukrajnát feldarabolják, és szétosztják szomszédai között, legalábbis a Nyugat ezt tervezi, jelentette be személyes üzenetfalán Dmitrij Anatoljevics Medvegyev, az orosz biztonsági tanács alelnöke. Oroszország volt államelnöke térképet is mellékelt, mely szerint Ukrajna legnagyobb része Oroszországhoz kerülne, Lengyelország, Magyarország és Románia visszakapná történelmi területeit, sőt, utóbbi még annál is többet, s csupán Kijev megye maradna meg független Ukrajnaként.
Bővebben Vasárnap, 2022. július 31., 17.43
Nem szeretném elkiabálni, de a jelek arra mutatnak, hogy az idei népszámlálás hatalmas fiaskó. Sem az összlakosság, sem a nemzetiségi, vallási megoszlás, az anyanyelv vonatkozásában nem kapunk hiteles, de még megközelítően pontos képet sem. Pedig ez nagyon fontos lenne, nemcsak a minket, kisebbségieket érintő kérdésekben, a voltunk, vagyunk, leszünk összefüggésben.
Bővebben Péntek, 2022. július 29., 10.21
A 2014–2020-as pénzügyi keretben Románia a rendelkezésére álló európai alapok 64,5%-át hívta le, amellyel egy szintre helyezkedett Németországgal, és majdnem egy szinten van Franciaországgal is (65%) – írta Nicolae Ciucă miniszterelnök a Facebookra.
Bővebben Péntek, 2022. július 29., 10.19
Tizenöt százalékkal csökkentik az EU-s tagországok földgázfogyasztásukat augusztus elsejétől jövő tavaszig. A nadrágszíj-meghúzás önkéntes alapú, legalábbis kezdetben, s csak vészhelyzetben válik kötelezővé, de akkor is számos kivétel lesz. Arról nem is beszélve, hogy a megállapodás eleve nem vonatkozik 5 tagországra: Málta, Ciprus és Írország – szigetország létükből kifolyólag nincs vezetékes összeköttetésűk a többi uniós tagországgal –, Spanyolország és Portugália. Utóbbi kettő semmilyen orosz gázt nem használ, szükségleteiket az észak-afrikai Algériából fedezik. Vagyis bármekkora földgáztartalékot halmoznának fel, ezen öt ország úgy sem tudna kisegíteni másokat.
Bővebben Péntek, 2022. július 29., 10.02
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu