Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2021. június 23., 09.27

A fehér holló

2019. július 08., 18.21 Hétfõ

Ritka, mint a fehér holló, szoktuk mondani valamire, amit csak ritkán látunk, elvétve fordul elő. Ez jutott most eszembe, mikor nap mint nap hallom a hírekben, a különböző „kommentárokat”, véleményeket és találgatásokat az Európai Bizottság elnöki tisztjére jelölt Ursula von de Leyen személyéről. Mert a hölgy nem akárki, határozottan illik rá a jelző; „fehér holló”.

Eltekintek egy részletes életrajztól, csak néhány adat. A jelenlegi német hadügyminiszter jó családban született, apja is politikus volt, sokáig Alsó-Szászország miniszterelnöki tisztjét töltötte be. Férje arisztokrata származású orvos. Ursula von der Leyen polgári nevelésben részesült, evangélikus, régészetet és közgazdaságot is tanult, de végzett politikai iskolát is, végül orvosként végzett. 1987–1999 között hét gyermeket szült, az utolsót 41 évesen. 2003-tól aktív politikus, volt a szociális és családügyi ügyek minisztere, 2013 óta német hadügyminiszter.

Kérem, aki egy ilyen széleskörű felkészülés és aktív foglalkozások mellett hét gyermeket hoz a világra egy olyan országban, ahol az egy nőre eső születésszám 1,4, az szerintem „fehér holló”, Zárójelben megjegyezném, hogy Németországban már hosszú évek óta stabilizálódott ez a szám, sőt a gyermektelen nők aránya mind nagyobb lesz, a németek kihalnak. Nos, a hölgy, a „fehér holló”, példakép lehetne, nem csak a német, de minden európai nő számára.

Mindezek ellenére elég nagy meglepetés, hogy aránylag erős támogatással jelölték az Európai Bizottság élére. Valószínűleg egy kompromisszumos megoldást látnak benne, hiszen minden oldal lát a saját meggyőződéséhez hasonló politikai irányjelzést Ursula politikai magtarásában. A konzervatívok a keresztény, polgári neveltetésű családanyát látják benne, aki viszont elég „modern” ahhoz, hogy a melegházasságot hivatalosan is támogassa, és a migránskérdésben is inkább baloldali, 2014-ben, a mi Gy. Ferinkhez hasonlóan, menekültet fogadott be házába.

A Visegrádi Négyek támogatták jelölését, sőt kormánykörökben olyat is hallani, hogy a „mi jelöltünk”. Hát ez persze téves, mert Ursula von der Layent elsősorban azok a körök támogatták, amelyek már megunták az ún. „csúcsjelöltek” körüli éles vitát. Macron támogatta, mert így igényelheti a központi bank vezetői pozícióit, Merkel pedig egyik leghűségesebb munkatársát szívesen látná az Unió legmagasabb posztján.

A jelölés még nem garancia, hogy meg is választják, mert a legerősebb bírálók éppen a német szociáldemokraták, akik a védelmi miniszter megválasztása esetén ki is léphetnek a német kormányból. Az Európai Parlament 751 tagjának több mint a fele igent kell mondjon Ursulára, és ez egyáltalán nem biztos.

Olvasom a Spiegelt, és észlelem, hogy a liberális baloldalnak egyáltalán nem tetszik és nem is hallgatták el, hogy a német politikus hölgy a kelet-európai populista politikusok, Salvini és Orbán jelöltje. Ha ez így nem is igaz, elég egy tucat szavazó, akik a migrációt támogató körből azért semszavazzák meg azt a jelöltet, akiket az ellenséges politikusok is támogatnak.

Szerintem magyar hivatalos körökben és a magyar médiában is taktikai húzásként jól jönne most egy bíráló hang az új jelölt felé, hiszen sok tekintetben tényleg nem tudunk vele „egy húron pendülni”. Ez az „eltávolodás” meg is győzhetné azokat, akik éppen a kelet-európai politika szimpátiájamiatt nem adnák le voksukat „fehér hollóra”.

Hollai Hehs Ottó, Németország
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu