Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2022. május 17., 23.11

A legújabb rémhírek

Írta: Jámbor Gyula
2021. július 11., 16.57 Vasárnap / Arad

„Hallottad a legújabb rémhírt? – Minden igaz.”

 

A rémhír, mondja a tudós Értelmező szótár, „Valótlan, kitalált, ill. valamely kisebb jelentőségű tényt ijesztővé nagyító s rendszerint ellenséges céllal terjesztett, a köz nyugalmát zavaró, rémületet keltő, az ország gazdasági vagy külpolitikai érdekeit veszélyeztető megtévesztő hír, híresztelés.”

A rémhír mindenkor káros, félrevezető, nehéz, háborús helyzetekben terjesztése akár halállal büntethető cselekmény.

Napjaink internet-korszakában felbukkanása, terjedése gyorsabb és valószínűbb, mint eddig bármikor.

Konkrétabban több témáról beszélünk.

Egyrészt egy neves amerikai közgazdász, Nouriel Roubini, a New York Egyetem és a Yale Egyetem tanára, a gazdasági és pénzügyi elemzésekkel foglalkozó RGE Monitor 63 éves elnökének megnyilvánulásáról.

A mai olvasó remélhetőleg nem feltétlenül „dől be”’ egy akármilyen egyetemi, tudományos titulusokkal feldiszített tudós véleményének  – a Covid-járvány újabb intő példaként szolgált. Csakhogy az amúgy török származású Nouriel volt az, aki a 2008-as világválságot megjósolta, még annak kitörése előtt. Feltételezhetően „tud valamit”.

Szerinte evidens, nyilvánvaló egy újabb nagy gazdasági világválság a Covid-járvány nyomán, következményeként, miután meggyengültek az országok közötti gazdasági kapcsolatok, a normális, bevett, elfogadott gazdasági cserék stb., lévén a világ manapság, nagyjából, egy jól-rosszul szervezett gazdasági hálózat.

Szóval, Roubini szerint jön egy újabb gazdasági válság, és nem akármilyen: a „világválságok anyja”.

Az elnevezés a „Bombák anyját”, a jó pár éve az USA Afganisztánban ledobott „szuperbombáját” juttatja eszünkbe. A hatalmasat robbanó óriási bomba nem oldott meg semmit, az USA nem győzött, Afganisztánban az amerikai erők kivonása következtében a helyzet semmivel sem jobb, mint azelőtt. Talán még rosszabb is.

A sajnos nem valószínűtlen válságok anyja alaposan betehet a világnak.

No és Románia?

A hatalom legfelső berkeiben, pontosabban miniszterelnöki szinten a hangulat jó és optimista. A pénzügyminiszter menesztése után állítólag „biztos kezekben vannak”, egyelőre, az ország pénzügyei (a volt pénzügyminiszter mostani miniszterelnöknél). Igaz, vannak némi problémák – a lej a napokban soha nem látott mélységekre esett az euróval szemben, az állami kölcsönök a bruttó nemzeti ternék 60 százaléka körüliek – egy még nem rombadőlt gazdaságban ez a maximális szint, innentől akár meredeken lefele vezethet az út. Szívesen mondanám ezeket rémhírnek, de sajnos, tények.

No de, biztat a kormányfő, idén az ország akár kétszámjegyű (azaz 10 százalékon felüli) fejlődést mutathat fel (?!), ami európai és világviszonylatban is szinte példátlan volna. Bár tudjuk, minél mélyebbről, minél alacsonyabb szintről indul egy ország gazdasága, annál nagyobb az esély megfelelő adminisztrálás és a körülmények kedvező összejátszása esetén a nagyon gyors, látványos, jól kimutatható fejlődésre.

A fentiek fényében magamnak azt kívánom, hogy e cikkben minden tekintetben szamárságokat írtam volna le.

Bizonyuljon rémhírnek a híres-hírhedt Nourini próféciája, ne legyen (senkinek nem, vagy csak nagyon keveseknek használó) gazdasági világválság.

Legyen igaza a mostani román miniszterelnöknek – nem mintha szimpatizálnék vele –, hogy Románia idén akár tíz százalékot meghaladó gazdasági teljesítményt tudjon felmutatni a tavalyihoz képest. A „válságok anyja” pedig, hazai (meg világ-) viszonylatban, menjen a búbánatba.

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu