Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2022. május 17., 22.47

A miniszterelnök félrelépett

Írta: Jámbor Gyula
2021. augusztus 16., 16.46 Hétfõ / Arad

Mindennapi botrányunk a hazai belpolitikában most is megadatott.

Ezúttal az ország jelenlegi miniszterelnöke, volt (tényleges) és még mostani (ideiglenes, ügyvivő) pénzügyminisztere szolgáltatja a témát.

A szenzációra (természetesen) éhes sajtó azonnal felkapta az ügyet, amint valamelyes (többé-kevésbé ellenőrzött) információkhoz jutott. Pillanatnyilag nem tudni, milyen forrásokból, ami azonban egyértelműen világos, hogy nem Florin Cîţu valódi barátainak, támogatóinak köréből.

Mint azt minden hazai tájékozottabb olvasó, rádióhallgató, tévénéző tudja: a mostani – a végrehajtó hatalom csúcsán álló (bár koalícióban kormányzó) alakulat, a Nemzeti Liberális Párt berkeiben éles harc folyik a legfőbb funkció megszerzéséért a párt jelenlegi elnöke (volt miniszterelnök, a törvényhozó hatalom alsóházának elnöke) és a végrehajtó hatalom vezető funkcióját (jelenleg) betöltő kormányfő között.

A tét nem kicsi, egyik meg másik oldalról is elhangzott: aki a szeptemberi végső megmérettetésen, a kongresszuson győztesen kerül ki a küzdelemből, az mindent visz: a párt és a kormány vezetését. A vesztes előtt, jobbik esetben, a tisztelet jeléül meghajlanak a zászlók, de bizonytalanná válik további politikai karrierje.

És akkor jön, pár nappal ezelőtt egy „bombahír” kies hazánkban, amely szerint a jelenlegi, most pártelnöki babérokra (is) törő, annak idején szinte a semmiből felbukkant romániai politikust húsz esztendeje az Amerikai Egyesült Államokban, ottani tanulmányai idején „bűnözőként” elítéltek, két? napig volt fogdában (letartóztatásban, bűnügyi alanyként?) ittas vezetésért, ezervalahány dolláros váltságdíj fejében szabadult.

Kérdőjeleket fölös számban kitehetnénk.

De hol itt a lényeg?

A politikai elemzők egy része szerint a lényeges az, hogy a jelenlegi román miniszterelnök nem vállalta fel egy ifjabb kori tévedését a botrány kirobbanását, még elterjedését követően – márpedig hogyan bízhatna a nemzet egy ilyen emberben?

Elfogultsággal sem vádolnám magam a jelenlegi román miniszterelnök híveként, akit meglehetősen szürke, karizmamentes figuraként érzékelek. Attól persze talán lehetne a hazai végrehajtó hatalom „jó” feje, annak dacára, hogy húsz évvel ezelőtt etikai (erkölcsi) szempontból egy eléggé nagy bakit követett el.

De az vesse rá az első követ, aki erkölcsileg feddhetetlen, akinek nincs a múltjában semmi szégyellnivaló (például az, hogy gyermekkorában, ha fiú, ne ráncigálta volna meg egy kislány copfját).

Ismerünk – a katolikus, ortodox egyháztörténetben – szenteket, akik meglehetősen tumultuózus, erkölcsileg nem éppen tökéletes múlttal váltak egyházuk tisztelt szentjeivé.

Vagy: ami volt, az elmúlt?

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu