Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2020. január 19., 22.25

A német suli esete a prefektussal

2008. szeptember 21., 21.00 Vasárnap

Körbemetróztam a prefektúra alagsorát, amikor meghallottam, hogy Gavril Popescu aradi főkormánybiztos most képzeletbeli szárnyai alá préselte az Adam M. Guttenbrun német gimnáziumot.

Kiderült, a suli érdekében odaadná fél karját, hogy mindkét kezét egyformán tudja használni a minden választás előtt örökké győztes hely elfoglalásában reménykedő ex-liberális közintézményi guru. Sikerült felpiszkálnia az iskola fölött gyámkodó „német közösséget”, hogy keljenek ki magukból, amiért a város egy új campusba, a jelenleginél százszor jobb körülmények közé szeretné őket költöztetni. Jaj, nehogy azt higgye valaki, azért, mert Popescu hiperérzékeny az aradi „német közösség” mindennapi macerái iránt.

Túrót.

Kizárólag azért, mert a döntés az örök ellenség Gheorghe Falcă udvartartásában, hétköznapi nevén városi önkormányzatban pottyant tojásként a határozat-tervezetek melegágyául szolgáló szalmarakásba. És az ő víziójában minden, amit az emeleti szomszéd kinyög, csak rossz lehet, ezért kész törvény elé citálni minden határozatot. Na, mindegy, a „német közösség” most tiltakozik a kiköltöztetés ellen, mert szerintük ők 260 éve azokban az épületekben oktatnak – hát, némi komcsi szünettel – tehát senkinek nincs joga onnan őket kipakolni. Mindössze egy zárójelet ragasztok a sorokra: „német közösség” már rég nincs ebben a városban, itt sajnos már csak azok a németek maradtak vezetőnek, akik valami véletlen folytán nem tudtak kivándorolni az őshazába, vagy itt jobb megélhetést találtak. Azt is mindenki tudja, hogy a Guttenbrun rég nem német iskola, hanem gyermekeik oktatásáról másképp gondolkodó szülő – brrr de pöpecen fogalmaztam – mentsvára. Mert a folyosókon kizárólag véletlenül hallani német káromkodást.

Ezért aztán agyamban ledarálatlan mócsingként szunnyad, hogy a precizitásukról, céltudatosságuktól és pragmatizmusukról ismert „német vezetők”, miért csüccsentek bele Popescu politikai ringlispíljébe, és döngetnek a költöztetés ellen. Szerintem amennyiben németországi németek lennének a líderek, európai mércével gondolkodnának. Mert az épületeik a római katolikus egyház tulajdonába kerültek, tehát sorsuk késélen táncol, a körülmények pedig, ismétlem, csak meg kell nézni.

Szerintem az aradi magyarság, amely relatíve meghatározó szavazóbázissal rendelkezik, örömmel csapott volna le egy ilyen lehetőségre, s nem lyukaszt gyomorfekélyt magának, amíg kierőszakol egy 49 éves szerződést a Csikynek a római katolikusoknál. Mert ugyan ki nem akarja világos, tágas, tornateremmel, internátussal, étkezdével, ésatöbbivel felturbózótt suliba küldeni gyermekét. A jelenlegi épülethez való lelki kötődés ellenére.

Persze, nálunk, a magyar Csiky mögött magyarok sorakoznak fel, függetlenül a létszámtól. A Guttenbrun mögött pedig nincs németajkú közösség, ezért belpolitikailag jobban befolyásolhatóak.

De nagyapám is megmondta, ahogy kezdem megismerni sorstársaimat, egyre jobban szeretem a kutyámat.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: akli / Szerda, 2008. szeptember 24., 21.21 Válaszoljál rá!

Meseje Aklinak van, a (m)agyar narancsnak meséje.

Hozzászólt: Akli / Szerda, 2008. szeptember 24., 15.09 Válaszoljál rá!

kicsi akli, ismerni kellene a magyar narancs mesejet.

Hozzászólt: akli / Szerda, 2008. szeptember 24., 12.56 Válaszoljál rá!

Akli nem ert egyet Aklival!

Hozzászólt: Akli / Szerda, 2008. szeptember 24., 09.18 Válaszoljál rá!

Ettol magyar a narancs,a Csiky nem egeszen olyan mint a narancs

Hozzászólt: volt csikys / Kedd, 2008. szeptember 23., 22.57 Válaszoljál rá!

bar neha a narancs nagyon citrom izu...

Hozzászólt: Akli / Hétfõ, 2008. szeptember 22., 23.24 Válaszoljál rá!

Csiky a mi magyar narancsunk.

Hozzászólt: nézelődő / Hétfõ, 2008. szeptember 22., 22.20 Válaszoljál rá!

"turot"-nak túró, ha már magyarul sem tud.

A szerző gyermekei egyébként naponta hosszú utat kell megtegyenek, hogy a Csikybe jussanak, ha ez megnyugtatja

Hozzászólt: "turot" / Hétfõ, 2008. szeptember 22., 02.22 Válaszoljál rá!

Van onnek iskolas koru gyermeke, aki kenytelen naponta utazni a kozpontig es nem a varos masik vegebe mert a keruletben ahol lakik megszunt a magyar oktatas, ha volna akor nem igy beszelne. Nem tudom hogy gunyos irasaval kit kepvisel de biztos hogy nem az Aradi magyar kozoseget.

<%freshnews%>
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu