Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2020. február 22., 12.40
Gondolatok a határról innen

A polémia folytatódik

2008. augusztus 19., 06.00 Kedd
Szándékosan kerültem az utóbbi időben a politika témáját, egyrészt azért, mert nem láttam világosan, hogy merre mennek az események, másrészt pedig nem jó, ha az ember alaptalan találgatásokba bocsátkozik. Helyi „kismagyar” politikánkkal ez idő alatt sok minden történt, de ugyanakkor semmi sem tűnik biztosnak.


Történt bő két héttel ezelőtt, hogy az MPP elutasította az RMDSZ belső koalícióra vonatkozó ajánlatát, arra hivatkozva, hogy a terv megvalósulása az MPP megszűnését eredményezheti. A két tábor között mozgó, moderátor szerepben lévő Tőkés László nem tudta dűlőre vinni összeboronálós tervét, bár az ajánlat alapváltozatával ő maga is egyetértett. Mivel az MPP visszautasította az ajánlatot, az RMDSZ kijelentette, hogy önnállóan indul az őszi választásokon. Sebtében összehívták a megyei küldöttgyűléseket, minden szinten elmondták, hogy ők megpróbálták, de nem jött össze, ugyanakkor elindították a szenátor- és képviselőjelöltek kiválasztásának nem egyszerű procedúráját. Mindezzel talán azt is akarták bizonyítani, hogy ők aztán nem ijednek meg a tárgyalási kudarctól, és nem felejtették el hangoztatni azt sem, hogy az MPP végül is csak 15 %-on áll.

Véleményem szerint a jelöltek kiválasztásának gyors beindulása meglepte az MPP-s vezetőket is, akiknek rá kellett jönniük, hogy az RMDSZ nem fog mindent megtenni kegyeikért és egy újabb tárgyalási menet sem tűnik jelenleg valószínűnek. Ekkor több ízben elmondták a különböző hírcsatornákon, hogy ők ugyan nem fogadják el a belső koalíció ilyen jellegű feltételeit, de a tárgyalásokat nem tekintik befejezettnek. Ez utóbbit meglepő módon maga Szász Jenő is kijelentette, pedig tőle végképp nem számítottam ilyen békülékeny hangvételre. De az RMDSZ látszólag nem törődik az MPP közeledésre váltott retorikájával, elkezdtek választási kampány ízű kijelentéseket megfogalmazni (le a korrupcióval, infrastrukturális befektetések itt meg ott, jaj, szegény moldvai árvízkárosultak meg ehhez hasonlók), nemrég pedig egy választási paktum-félét hoztak tető alá a Nemzeti Liberális Párttal Maros megyében, ott, ahol elméletileg ezt az MPP-vel kellett vona! Kemények a fiúk, bár lehetne velük vitatkozni.

Jómagam azonban félek egy olyan lehetséges forgatókönyvtől, ami könnyen megvalósulhat. Néhány hete az MPP kijelentette, hogy amennyiben nem sikerül a megegyezés, független magyar jelölteket fog indítani a különböző választási kerületekben (már csak azért is, mert tudatában van annak, hogy az 5%-ot nem tudja elérni), így próbálva letörni az RMDSZ esélyeit. Valószínűleg jó pár helyen nyerni fognak és talán “sikerül” annyi szavazatot begyűjteniük, hogy a szövetség 5% alatt maradjon. Így megvalósulhat az, hogy a parlamentben ott lesz pár MPP-s, de nem lesz jelen egy RMDSZ-es sem. Ezen terv igen könnyen keresztülvihető, de ellenkezik az MPP azon elvével, hogy nem akarja veszélyeztetni a magyarság parlamenti képviseletét.
A moderátor szerepét játszó Tőkés és a hasonlóra aspiráló Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács előtt most elég nehéz feladat áll: középen maradni, a józan ész felé terelni és ernyő szerepre törni. Bízom benne, hogy a felszíni „majd én megmutatom ” -hangulat alatt még vannak olyan csatornák, amelyek a normalitás felé vihetnek. Szerintem nekünk, romániai magyaroknak, nem szabad megengednünk, hogy az ellentétek, indulatok és túlzott makacsságunk akadályokat jelentsenek számunkra.

Lehoczky Attila
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Nagy István / Kedd, 2008. augusztus 19., 23.02 Válaszoljál rá!

Lám-lám megint a polémiáról írt a bloggazda.

Vajon mit ért mindannyiunk helyi (aradi, Arad-megyei?) "kismagyar" (csak azért is irónia!) politikáján?

Az MPP NEM utasította el az RMDSZ belső koalícióra vonatkozó ajánlatát! Az MPP a koalíció magvalósításául szabott RMDSZ-feltételekkel nem értett egyet. Nagy különbség!

Az RMDSZ-ajánlat alapváltozata olyan tág volt, hogy bármi belefért, a megállapodás elmaradása is, sőt, leginkább csak az.

Az RMDSZ mindenképpen önállóan akart indulni, szemkiszúrásul, népámítási céllal, azonban bevettek volna, de az is lehet még, hogy be is vesznek, néhány, az RMDSZ ellenzékének számító politikust is a jelöltek közé.

NEM hívtak össze megyei küldöttgyűléseket, hanem csak választmányiakat. És azok nem sebtében történtek, hanem a szervezet választási ütemtervébe illesztve.

Az RMDSZ-jelöltek kiválasztása sem nem gyors, sem nem lassú, a tervek szerinti, és ez senki odafigyelőt nem lepett meg, az MPP-t vezetőket sem!

Az RMDSZ az NLP-vel abban kötött Marosvásárhelyen paktumot, hogy a lehető legtöbb választási körzetben legyen esélyes a jelöltje. Ebben a tárgyban az MPP-vel nem állapodhatott meg, mert nem kormánypárt!

Mennyi az a jó pár hely, ahol Attila szerint az MPP nyerni fog, ha indul?

Az RMDSZ-re éppen úgy érvényes a 6 képviselő + 3 szenátoros küszöb, mint az MPP-re, és minden esélye megvan rá, hogy ezt taljesítse. Következésképp ha Attila jóslata beválik, akkor legalább 6 szenátora és 12 képviselője lesz a romániai magyarságnak. Téves tehát az a hipotézise, hogy nem lesz egy RMDSZ-es sem!

Tőkés László az EMNT elnöke! Nincs külön Tőkés Lászlói és külön EMNT-i tárgyalási szándék! Ez megint az oda nem figyelés fals terméke.

Ez a királyi többes: "nekünk, romániai magyaroknak, nem szabad megengednünk, hogy az ellentétek, indulatok és túlzott makacsságunk akadályokat jelentsenek számunkra" teljesen alaptalan egy megfigyelői szerepkörben tetszelgő határról inneni gondolatközlő esetében!

Sajnos az írás megint megelőzte a tájékozódást, kedves Attila!

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu