Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2021. október 24., 17.45
Két évtized iszlám terrorizmus

A repülő dzsihádtól a négykerekűig

Írta: Chirmiciu András
2021. szeptember 13., 15.31 Hétfõ / Hunyad

Nagyméretű ceremónián emlékeztek meg az USA-ban a 20 évvel ezelőtti iszlamista merényletekről. 2001. szeptember 11-én muszlim terroristák négy repülőgépet térítettek el, melyeket a New York-i ikertornyokba és a Pentagon épületébe irányítottak. A negyedik gép valószínűleg a Fehér Házat vagy a Capitoliumot (amerikai parlament) célozta, az utasok ellenállása miatt azonban nem érte el a célját, s lezuhant Pennsylvania államban.

A húsz évvel ezelőtti terrorista merényletek közel 3000 emberi áldozatot szedtek, és szimbolikus csapást mértek az USA-ra. Az iszlám terrorizmus az USA pénzügyi-gazdasági központját (ikertornyok), katonai hatalmát (Pentagon) és politikai csúcsát támadta meg egyszerre: hasonló összehangolt támadás sosem érte az USA-t. S aligha kerül sor hasonlóra, azóta a világ legnagyobb hatalma képes volt megvédeni magát az iszlám terrorizmustól.

Húsz év után Amerika sokkal biztonságosabb, a légi közlekedést szigorúan ellenőrzik, a terrorizmus elhárítása kiemelt szerepet kapott. A 20 évvel ezelőtti bonyolult merénylet manapság elképzelhetetlen: pilóták hónapokig tartó kiképzése, verőlegények felfegyverzése, hogy eltérítsék a gépeket, terroristák közötti diszkrét kommunikáció létesítése, pénzügyi háttér biztosítása roppant bonyolult lenne. Jelentős időt, energiát és szervezést kellene biztosítani, amire csupán néhány szakavatott elszánt iszlamista lenne képes, a terrorizmus „tábornokai”. Arról nem is beszélve, hogy a lebukás esélye is sokkal nagyobb, tekintettel a művelet összetettségére.

Manapság az USA biztonságosabb, mint húsz évvel ezelőtt, Európa viszont ellenkező irányba „halad”. Az új évezred elején az iszlám terrorizmus szinte ismeretlen volt a vén kontinensen, manapság viszont a merényletek gombamódra elszaporodtak, mondhatni, a mindennapi élet szerves részévé váltak, legalábbis Nyugaton. Az iszlám fundamentalizmus ugyanis módszert váltott, egyszerűbb, minden közkatonája számára hozzáférhető eszközökhöz folyamodik. Mindenekelőtt járműveket használ fegyverként. Távolról sem annyira pusztító hatásúak, mint a repülőgépek, de annál perverzebbek, hiszen autóhoz, kisteherautóhoz, de még nehézsúlyú kamionhoz is könnyen hozzá lehet férni, autót pedig szinte mindenki tud vezetni. Mondhatni nagyszerű fegyverek a kis csoportok vagy „magányos farkasok” diabolikus terveihez. A hatóságok ugyanis jóformán tehetetlenek ellenük, minden európai nagyváros utcáin naponta több millió jármű közlekedik.

A mennyiség a másik nagy probléma a hatóságok számára. Nemcsak a fegyverként használható járművek száma kezelhetetlen, hanem a terroristáké is. Csupán a világot sokkoló merényletek óta Nyugat-Európa országaiba milliós számban érkeztek muszlim migránsok, akik közül szintén milliós számban kaptak állampolgárságot. Köztük nyilvánvalóan terroristák is. A brit hatóságok például 23 ezer, a franciák pedig 15 ezer potenciális iszlám terroristát említenek csupán saját országukban, de lehet, hogy a reális szám ennél jóval nagyobb. London, Párizs vagy Brüsszel egyes negyedei az iszlám-terrorizmus fészkeivé váltak az utóbbi években. A felelőtlen bevándorlás-politika nyomán a potenciális terroristák száma annyira elszaporodott a nyugati országokban, hogy a rendőrség, titkosszolgálatok egyszerűen képtelen mindegyiket ellenőrizni.

Az USA képes megvédeni magát a repülő dzsihádtól, Európa viszont nemigen tud mit kezdeni a négykerekűvel. Utóbbi perverzebb: nem annyira látványos, egy-egy bevetése kevesebb áldozatot szed, de sokszor lehet alkalmazni. Hatékony az európai őshonos lakosság terrorizálására, a fenyegetettség szinte általánossá vált Nyugaton.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu