Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2022. május 17., 06.25

A WC világnapja

Írta: Jámbor Gyula
2021. november 22., 08.00 Hétfõ / Arad

Talán nem tévedek azt állítva, hogy tele van a hócipőnk (aki ezt kitalálta, a hócipő helyett használhatott volna kevésbé nyomdaképes kifejezést) a politikai, közelebbről hazai politikai élet aktuális történéseivel, csínytevéseivel, amelyekről nemhogy cikkeket, de izgalmas, bár szomorú regényeket lehetne írni.
Maradok azonban egy, ha nem is örök, de legalábbis évszázados témánál, ami most történetesen a WC, illetve elődei. 
Talán nem mindenki tudja (elnézést az esetleg megbántottaktól): a WC angol kifejezés, a Water closet (vízöblítéses illemhely) rövidítése. Ha akadna olyan, aki illetlenségnek tartaná az emlegetését, gondoljon bele: a mai modern nagyvárosok (de kisvárosok, sőt falvak is) elképzelhetetlenek, legalábbis nehezen elképzelhetők volnának nélküle. 
Mondják, hogy először a XVI. század végén alkalmazta egy angol polihiszor (mellesleg költő) a régi előzményekkel csíráiban rendelkező illemhelyen, amely azonban, megközelítőleg mai formájában, bár még nem volt általános víz- és csatornahálózat, a 19. század vége felé kezdett lassacskán elterjedni. 
A WC világnapját mégsem Angliából indították el: az ázsiai alapítású Toalett Világszervezet 2001-ben hirdette meg először, a szennyvízkezelés, a szennyvízelvezetés és a higiénia fontosságára irányítandó a figyelmet. 2013 óta az ENSZ november 19-én nemzetközi kampány keretében igyekszik felhívni a figyelmet a WC-használat, a szennyvíztisztítás és a szennyvízelvezetés fontosságára.
Ami, fájdalom, világprobléma.
Az UNICEF, az ENSZ gyermekvédelmi szervezete 2019-es felmérése szerint a világ immáron több mint hétmilliárd lakosa közül 4,2 milliárd él biztonságosan kezelt szenny­víztisztítás nélkül. A Föld népességének több mint a fele.
A nem megfelelő higiénia, a becslések szerint évente közel félmillió hasmenéses halált okoz, az elhúzódó konfliktusok érintette országokban élő öt évnél fiatalabb gyermekek átlagosan közel hússzor nagyobb valószínűséggel halnak meg hasmenéses betegségekben, amelyeket a biztonságos víz, a higiénia hiánya okoz. A többi, nem csekély következményt nem is említettük. A riasz­tó adatok felsorolását pedig hossza­san folytathatnánk.
A WC tehát, amelynek világnapjáról a napokban, november 19-én emlékezhettünk volna meg, nem közönséges ürülék-probléma. 
A hírügynökségek, újságok, tévéállomások az alkalom kapcsán soktucatnyi cikkben, tudósításban reagáltak az évfordulóra. Egyebek között például ultramodern és méregdrága WC-csésze-modelleket mutattak be, köztük aranyból készült, gyémánttal kirakott (!?) példányokat. Ez utóbbiak árából néhány (tíz)ezer csóró elesettnek alighanem megoldható lenne a higiéniai gondja. 
De hát tudjuk, a világ dolgai nem így működnek.
Négymilliárd embernek egy közönséges, olcsó vécécsésze – persze a hozzá tartozó infrastruktúrával – bőven elég volna ahhoz, hogy legalább eggyel vagy kettővel feljebb lépjen a civilizáció lépcsőjén.
Azt már csak „kis színesként” teszem hozzá, hogy ugyanazon dátum a „férfiak napja” is volt. A kettő között azonban, mondják, semmi összefüggés nincs.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu