Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2020. február 26., 01.01

Állhatatosság

Írta: Balta János
2008. február 18., 15.00 Hétfõ

Mindig szkeptikusan viszonyultam az olyan helyzetekhez, amikor a politikum a saját, alantas céljai érdekében népszerű emberek, művészek, sportolók vagy bármilyen területen utazó sztárok hírnevét próbálta meglovagolni. A karrierjük végén járó hírességek számára igen csábító lehet a sikersorozat folytatása, jobb híján a politikában. Ahol azonban, hazai viszonylatban eddig nem sok babér termett sem a művész-sztároknak, sem a sportolóknak. Nem szeretnék neveket említeni, de gondoljunk csak vissza az egykori román teniszlegendának a politika posványában történt megmártóztatására, amikor ringbe szállt a főváros főpolgármesteri tisztségéért. Jó példák erre azok a parlamenti képviselőkké, szenátorokká választott népdalénekes-sztárok is, akiket a sajtó nevetség tárgyává tett, amikor kiderült: a törvényhozói munkához a jelenlétükön kívül semmi közük, csupán szavazógépként (ki)használják őket.

E szomorú tapasztalatok tudatában őszintén megütköztem a hír hallatán, miszerint Bölöni László indulna Marosvásárhely polgármesteri székéért. Elborzadva gondoltam el, politikai ellenfelei milyen módszerekkel próbálják majd besározni, lejáratni a köztiszteletnek örvendő sportembert, erdélyi magyarságunk büszkeségét. Aki nyíltszívű, a korrekt versengéshez szokott sportember, de a rendszerváltás óta alig élt itthon, talán fogalma sincs az itteni valóságról, a magyar–magyar ellentétek igazi mozgatóit ugyanúgy nem ismeri, mint a hínárként egybeforrott, gazdasági indíttatású, alantas politikai érdekeket. Arról nem is szólva, hogy a 108-szoros román válogatott kiváló labdarúgó volt, manapság is remek edző, ám a közigazgatási törvény átláthatatlan labirintusában, a nepotista berendezkedésű intézményrendszer tengerében talán csekély esélye lenne polgármesterként lavírozni.

Amíg mindezen töprengtem, eljutott hozzám a megnyugtató hír, miszerint mégis eláll a jelöléstől.

Bölöni Lászlóra ezután egy fokkal még büszkébbek lehetünk: ember tudott maradni az embertelenségben, képes volt erőt venni az ámításon, a csábításon. Visszalépésével követendő állhatatosságról tett tanúbizonyságot.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Nagy István / Kedd, 2008. február 19., 23.39 Válaszoljál rá!

Ki termette az embertelenséget? Az RMDSZ, amely meggyőzte, hogy álljon el a vállalásától?
Az MPP, amely kitalálta az egyetlen lehetséges magyar polgármestert marosvásárhelynek?
Ki kit ámított? Az MPP, hogy Bölöni nyerhet? Az RMDSZ, hogy az MPP hülyeségeket képzel?
Ki kit fosztott meg az illúziótól?
Az RMDSZ a marosvásárhelyi magyarságot, hogy Bölöni lehet a város magyar polgármestere?
Az MPP az RMDSZ-t, hogy képes kiállítani nyerni képes jelöltet?
Bölöni visszalépése egyetlen dolgot bizonyít: a pénz az úr. A vásott, balkanizálódott politikacsinálóknak semmi sem drága, ha keresztbe tehetnek.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu