Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2021. december 01., 08.10
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas

Amit máshol megoldanak, nálunk miért lehetetlen?

Írta: Bognár Tünde
2021. október 14., 12.27 Csütörtök / Arad

Folyamatosan ugyanazzal a gonddal küzd a város, amit látszólag senki nem akar mihamarabb megoldani. Az Európai Unió támasztotta elvárásaihoz igazodva az ország települései, falvai és városai egyre nagyobb hangsúlyt igyekeznek fektetni a környezetszennyezés csökkentésére, a szelektív hulladékgyűjtésre és a hulladékok újrafelhasználására. Bár más országokhoz mérten igencsak gyerekcipőben járunk, miközben az önkormányzatok a környezettudatosság lakosságba plántálásán fáradoznak, és az emberek trehányságát és nemtörődömségét okolják, amiért nem tudják, vagy csak nehezen tudják megvalósítani az uniós elvárásokat, szintén ők nem képesek megszervezni a megfelelő hulladékszállítást.

A lakónegyedekben ez viszonylag könnyen megoldható. A különböző színű konténerek jelzik, melyikbe mit lehet tenni, ám a házaknál a szelektív gyűjtés valamiért nehezen működik. Első sorban talán az a legnagyobb gond, hogy az emberek többsége hiába tudja, milyen színű tárolóba mi való, nem rendelkezik csak két tárolóval, melyekbe újabban hiába gyűjtik szelektíven a hulladékot, a szemétszállítók nem viszik el, ha nem az van benne, amit a színjelzés szerint beletehetünk. Teszem azt, van egy ütött-kopott zöld tárolód, ami növényi származékokkal van teli, a hulladékszállító úgy dönt, nem viszi el. Mit tehet az ember, hogy megszabaduljon a hulladéktól? Roppant környezetbarát módon elégeti. Így történik, hogy évről évre minden ősszel a lehulló faleveleket az utcán és udvaron gyújtják meg a lakosok, mert egyszerűen nem tudnak mit kezdeni vele. Anno a városvezetés olyasmivel szédítette az embereket, hogy négyféle szeméttárolót kapnak, egyet a komposztnak is, de a szó elszállt, az írásba foglaltakat meg elfelejtették.

A RETIM továbbra is csak az újrafelhasználható és a háztartási szemetet gyűjti, a Városháza képviselői egy ki tudja mikorra tervezendő növényi hulladékgyűjtésre hivatkoznak, amit persze nem sokan fognak igénybe venni, mert akkorra már mindenki a szokásos módon megszabadul a komposzttól, és a rendesebb házaknál nem ősz végén egyszer takarítják a kerteket és utcákat, hanem hetente. Ki őrizgeti halmokban, míg a Városháza felébred, hogy ősz van? Inkább megkockáztatják a szemét égetésért járó 1500–3000 lejes bírságot, és azt, hogy egy kicsit a szomszédok orra alá füstölnek.

Érdekes módon Glogovácon meg lehetett oldani, hogy a házaknál lévő növényi hulladékot a közigazgatás rendszeresen elszállítsa a településről és a környező falvakról. Idén október 18-tól a glogováci lakosok növényi hulladékát (a gallyakat kévébe kötve, a leveleket és füvet zsákba téve) november 3-áig naponta gyűjtik a házak elől a polgármesteri hivatal weboldalán közzétett program szerint. Nem hiszem, hogy ezt a problémát csak a glogováci okosok tudták megoldani, és a mieink butábbak lennének. Vagy mégis? Bár az is lehet, számukra ez amolyan „apróság” számba megy, amivel foglalkozni is kár.

 

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu