Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2021. december 07., 22.41
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas

Apropó, oltás

Írta: Ujj János
2021. október 11., 09.03 Hétfõ / Arad

Elismerjük vagy sem, bejelentik-e hivatalosan vagy sem, de itt a negyedik hullám. Mindegy, hogy egyesek szerint a természet játékáról, vagy mások szerint mesterségesen gerjesztetten dúló vírusjárványról van-e szó. Van, ahol még csak erősen kopogtat, bebocsátásra várva, van, ahol már az előszobában toporog, de jócskán akad ország, ahol oroszok módjára „már a spájzban” garázdálkodik a Delta-variáns. Európának ezen a felén igencsak megugrott a napi megbetegedések száma, s akad olyan ország is, ahol minden negyedik vírusteszt pozitívnak bizonyul.

A szakorvosok hiába bizonygatják, hogy a friss megbetegedők, a most kórházba kerülők több mint 90 százaléka semmiféle oltásban nem részesült, az oltakozási kedv mégsem növekszik. Vannak országok, ahol már különféle premizáláshoz (pénz, ebédjegy) is folyamodtak, s akad olyan állam is, amelyben a frissen oltakozók között értékes tárgy- vagy pénznyereményeket sorsolnak ki. Mifelénk is. Mindhiába.

Sajnos, hazánk, mint annyi más mutatóban, itt is a sor vége felé kullog. A felnőtt lakosság csupán egyharmada oltatta be magát. A beoltatlanok önmaguk számára is, de a környezetükre is veszélyt jelentenek. Ők hamarabb kapják meg a betegséget, mint a beoltottak. Ez utóbbiaknál legfeljebb 10 százalékos az esély. A be nem oltottak ugyanakkor potenciális vírushordozók, még akkor is, ha semmiféle kórtünetet nem produkálnak. Akivel ők érintkeznek, mindenki számára veszélyt jelentenek. Felelőtlenség úgy gondolkozni, mint egy ismerősöm, aki kijelentette: aki fél a vírustól, oltassa be magát.  Ő nem teszi, ehhez joga van! Igaz, csakhogy akkor vonuljon önkéntes karanténba, zárkózzon be, ne érintkezzen senkivel, ne járjon társaságba. Ennyi lenne a társadalom minimális elvárása tőle.

Nyugaton vannak országok (csak példaként említem Franciaországot és Hollandiát), ahol az utóbbi napokban, hetekben fellángoltak az erőszakba torkolló tiltakozások a harmadik hullám lecsengése után ismételten bevezetett hatósági szigorítások ellen. Az ellen, hogy ismét maszkot kell viselni közjárműveken, forgalmasabb üzletekben, a bevásárlóközpontokban. Hogy a rendezvényeken csak oltási igazolvánnyal lehet részt venni. Hogy az egészségügyi dolgozók, a tanerők, közalkalmazottak számára kötelezővé akarják tenni az oltottságot.

A liberális baloldal mindezt a személyi szabadság megsértésének minősíti. A józanul gondolkozó többség a társadalmi együttélés szabályai semmibevételének. Lehet latolgatni, mi a fontosabb: az egyéni vagy a közösségi érdek?

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: ravasz / Kedd, 2021. október 12., 05.45 Válaszoljál rá!

Kedves János, nem a "liberális baloldal" - jelentsen ez bármit is - hanem a maga haverjai, a fasiszták tartják a szabadság megsértésének a szigorításokat.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu