Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2022. augusztus 13., 06.15

Átideologizált sport és politika

Írta: Chirmiciu András
2021. július 05., 12.43 Hétfõ / Hunyad

Szivárvány és térde(pe)lés! Ilyenekkel találkozni a napokban zajló labdarúgó Európa-bajnokság stadionjaiban, főleg Nyugaton. A stadionokban a pályaszéli reklámok szivárványszínűek, néhány nemzeti válogatott csapatkapitányának karszalagja ugyancsak szivárványszínű, a foghíjas lelátókon a szurkolók szivárványszínű öltözékben, szivárványszínű zászlókkal, a mérkőzések előtt pedig a játékosok letérdelnek. Maga a labdarúgás mintha háttérbe szorulna.

Jóllehet eredeti, bibliai jelentése szerint a szivárvány az Isten és az ember közötti szövetséget jelképezi, amely éppen a paráználkodás miatt özönvízzel megbüntetett gonosz világ erényes túlélőjével, Noéval kötődött. A szélsőséges balliberális tudatipar azonban kisajátította, s manapság a szivárványt a homoszexualitás és genderideológia jelképeként kényszeríti rá a társadalomra. A térde(pe)lés pedig a színes bőrűek iránti állítólagos tiszteletet és együttérzést szimbolizálná. A balliberálisok számára a világon rengetegféle elnyomott kisebbség létezik, melyek ugyebár a számukra fenntartott kvóták ellenére valahogy mégis „elviselhetetlen diszkriminációt élnek át” nap mint nap, és feltétlenül fel kell karolni őket. Ezen roppant tágan fogalmazott kisebbségi kategóriába sok minden belefér, egy csoport viszont sehogy sem: az őshonos nemzeti kisebbségek!

Visszatérve a stadionokba, az az érzése támad az embernek, mintha időutazásra indulna. Nemcsak egy évre, ahogy hivatalosan állítják (a 2021-ben zajló Eb-t Euro 2020-nak nevezik), hanem sokkal többre, egészen a múlt század szörnyűséges harmincas éveibe. A közélet – beleértve a sportot – ugyanis akkoriban volt annyira átideologizált, mint manapság. A Szovjetunióban mindenütt az egyedüli üdvözítőnek kikiáltott ideológia jelképei uralkodtak, a stadionokban tengernyi vörös zászló, a csapatok mezén sarló és kalapács, a mérkőzések pedig a proletár sport jegyében zajlottak. Igen, olyan is volt, hogy a két világháború között a Szovjetunió nem vett részt semmilyen nemzetközi sportversenyen, még olimpiákon sem, mivel azok „burzsoá sportok” voltak, legalábbis a moszkvai elvtársak szerint. Helyükre létrehozták a szpartakiádokat, avagy a proletár sportot, melyeken a versenyzők a kommunista ideológiát dicsőítették. Nemzeti színekkel és zászlókkal nem lehetett találkozni, helyüket átvették az ideológiai szimbólumok.

Németországban hasonló volt a helyzet, a hagyományos nemzeti lobogót felváltotta a nácik horogkeresztes zászlaja, a sportversenyeken pedig kötelező volt a jellegzetes karlendítés. Az 1936-os berlini olimpián gusztustalanul erőltették a világ előtt az ideológiai jelképeket. Sőt, a fennmaradt fényképek szerint egyes külföldi fociválogatottak is karlendítésre folyamodtak a házigazdáknak tett gesztusként, mint például a Németország ellen pályára lépő angol válogatott a harmincas évek végén! Hasonló ideológiai parádé június 29-én is volt, méghozzá a foci szentélyében, a londoni Wembley-ben, az angol–német meccsen. Mindkét csapat kapitánya szivárványszínű karszalagot viselt (nem nemzeti színűt), s mindkét csapat összes tagja letérdelt!

Döbbenetes! A rémséges harmincas években egyesek vörös rongyokba burkolóztak, s sarlós-kalapácsos jelképekkel „büszkélkedtek”, mások a horogkeresztnek tisztelegtek karlendítéssel, manapság pedig szivárványos rongyokkal borulnak térdre.

Szerencsére nem mindenki. Szöges ellentétben az angollal, a Berlinben vendégszereplő magyar fociválogatott tagjai annak idején nem voltak hajlandók a karlendítésre. Most sem borultak térdre, s a Münchenben a házigazdák által rájuk erőltetni kívánt szivárványtól is távol tartották magukat. Nemcsak a magyarok, a fél évszázados ideológiai kényszerzubbonyt saját bőrükön tapasztaló többi kelet-európai nemzet is hasonlóan viselkedik: a cseh, horvát, lengyel, ukrán vagy szlovák szurkolók nemzeti zászlókba burkolózva biztatják csapataikat, utóbbiak pedig nem térdelnek le az újabb világboldogítónak kikiáltott ideológia előtt. Bármekkora nyomás is nehezedne rájuk!

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu