Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2021. február 28., 12.08

Az év szava a vakcina

Írta: Jámbor Gyula
2021. január 11., 16.56 Hétfõ / Arad

Vannak országok – Magyarország biztosan ilyen –, ahol a nyelvészek évente megállapítják és kihirdetik, melyik volt az előző esztendőben a legtöbbet forgott, leggyakrabban használt szó, illetve fogalom.

Nem kell különösebb éleslátás annak megjósolására, hogy 2021 szava a vakcina lesz.

Miután 2020 elejétől (sőt, az azelőtti esztendő legvégétől) megjelent az új koronavírus és az azt megnevező fogalom, a vakcina is egyre gyakoribbá vált. Miután kiderült, elég gyorsan, hogy az újfajta járvány legyőzésére lényegében nincs igazi orvosság, az orvosok, tudósok egyöntetűen a megelőző oltás mellett tették le voksukat. Annak ismeretében, hogy az az emberiség eddig számos, azelőtt gyógyíthatatlannak látszó betegségének, járványának felszámolásához vezetett.

S rekordidő, alig tíz hónap alatt elkészültek az első vakcinák. Az ilyenek kifejlesztése, jóváhagyása normális körülmények között jóval hosszabb időt igényel, de most nagyon sürgetett az idő.

A Pfizer/BioNtech (amerikai–­német, mindkettő multinacionális cég) összefogásával pár hete elkészült a vakcina. Az utóbbi, némi túlzással, magyar vonatkozású: a BioNtech (bizonyára csak egyik) alelnöke egy „nagy koponya” magyar hölgy, aki egy csapat tagjaként olyan alapkutatásokat végzett az elmúlt években, amelyek lehetővé tették az új vakcina „fergeteges gyorsaságú” előállítását. Egyesek az orvosi Nobel-díj várományosaként is emlegetik.

Azt a hírügynökségek nemigen emlegetik, hogy a kínaiak és az oroszok a jelek szerint kicsivel hamarabb elkészültek az oltással. Az amerikai Moderna vakcinája a napokban érkezik, vagy már meg is érkezett Európába, az orosz és kínai iránt kevesebben érdeklődnek. Ez, nálunk és most, egy ilyen világ.

Nos, ettől eltekintve köztudott, hogy Európa-szerte, legalábbis az Unióban (meg a január elsejétől végleg kiszakadt Nagy-Britanniában, elsőként!) megkezdődtek a COVID-ellenes oltások.

Nyilvánvalóan a vakcinát előállító gyógyszergyáraknak korlátozott a kapacitása – de korlátozott a felhasználás képessége is, mert hatalmas logisztikai feladatok (szállítás, megőrzés, oltásbeadás stb.) megoldására kötelezi a fogadó felet. Ha, mondjuk, holnapra, a gyógyszergyárak képesek lennének előállítani Európa számára több százmillió vakcinát (ami persze abszurd feltételezés), ott állnánk, ahol a part szakad: nem volna mit kezdeni vele, kinek és főleg hogyan beadni.

Na most a lényegre, közelebbről Romániára.

A helyhatósági és parlamenti választások előtt – mindkettő tavaly, az év vége felé zajlott – közvélemény-kutató cégek felméréseket végeztek a választások várható kimenetele felől.

Most nem tudunk arról, hogy igényes és megbízható felmérések készültek volna a koronavírus-ellenes oltással kapcsolatban.

Arról azonban, amit mintegy „másodkézből” hallottunk, hogy a hazai orvostársadalom (beleértve természetesen az asszisztenseket, ápolókat, mentősöket, betegszállítókat stb.) egy része nem kívánja beoltatni magát a COVID ellen. Erre mondja a józan ész, hogy megáll és lekuporodik.

Ehhez képest a pedagógusok körében készült (rögtönzött, távolról sem tudományos és meggyőző) „belső” felmérés szerint úgy fele elutasítja az oltást.

Ez mélyen elszomorít. A tanítók (nem anyagi elismerésüket tekintve, hisz ebből a szempontból mindig a nemzet napszámosai voltak) emberemlékezet óta a társadalom elitjéhez tartoznak, akik (általában) a haladó gondolkodást karolják fel, propagálják, „verik” a következő generációba. A jó tanító (tanár), aligha lehet vitás, csodákra képes, gyakran saját példájával.

Mi történt napjainkban? Ennyire felborult a világ? Az oktatói gárda maradt el a kortól? Vagy a kor nem meggyőző számukra?

Visszatérve a kiindulópontra: folyik, Európa- és világszerte a vírusellenes oltás. A vakcina naponta sokszor hallott, slágerré vált szó minden médiában.

Azt kívánhatnánk, hogy mihamarabb kopjon ki leghasználatosabb szavaink közül.

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu