Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2022. május 17., 07.35

Az író

Írta: Böszörményi Zoltán
2008. február 27., 00.00 Szerda

Az író olyan, mint a napi hírek. Hullámzó, csapongó, feszültséggel teli. Állandóan lesben áll, hogy rajtakapja a valóságot valamin, amit aztán saját laboratóriumában feldolgoz, megmunkál, újra formál, tovább gondol, kiagyal.

Az író mesternek képzeli magát, mert annyi mindenbe belelát, annyi mindenen átlát, belekóstol és megszagol, annyi történésnek, konvulsziónak a szemtanúja, meg sem fordul a fejében, hogy netán tévedhet, vagy az, amit a tökéleteshez mérhetőnek vél, csak ámítás, a felszín fecsegése, a gondolat dáridója.

De mert hiszi, igaza van, meggyőződése oly erőt és biztonságot kölcsönöz neki, átváltozik, metafizikussá válik anélkül, hogy észrevenné, mennyire elszakad magától az élettől, saját szívének dobbanásaitól, hogy egy jól bevett „kanyarral” visszaevezzen a „hazai” vizekre.

Olykor nem a tévhit, hanem a rosszul értelmezett empirikus tapasztalat magyarázatának az útvesztőjében vesz el, nem megmenthetetlenül, csak időlegesen, mint ahogyan a mindenség léte is megkérdőjelezhető.

Az író az igazi úr.

A jó író az igazi úr, mert a dölyfén és magabiztosságán túl meglátja saját gyengeségét. De nemcsak észreveszi, hanem láttatja is, fehér lobogóként lengetteti a szabad széllel.

Tudja, csak annyit lehet elhódítani a valóságból, amennyi igaz van benne.

A többi csak mese, képlékeny anyag, hancúrozás az élettel.

Azokat az írókat szeretem, akik nem megtéveszteni, hanem elkápráztatni akarnak.

Ilyen író szeretnék lenni.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Egy idegen / Vasárnap, 2008. július 27., 12.53 Válaszoljál rá!

http://szivarvany.iweb.hu/keret.cgi?/nezzle.html
Egy idegen.
66 másodperc alatt tölt be a zene.

Hozzászólt: V.E. / Péntek, 2008. július 25., 14.06 Válaszoljál rá!

Ami nem dokumentum értékű írás, minden írás az emberi fantázán alapul. Az emberi fantázia azon túl, hogy "hullámzó csapongó , feszültséggel teli", végkimenetelében ez a fajta fantázia kimeríthetetlen. Ezt a fajta emberi fantáziát, az emberi öszön vezényli, mely ösztön nem ismer valóságbeli vagy valóságtól elvont ténybeli, akár emberi cselekvési vagy fantáziabeli korlátokat. A valóságos élettől a legmesszibbmenőkig elrugaszkodni, majd a regényhősökkel a valóság talajára visszatérni - valamint a közben eltelt időben pontosan megmutatni egy regény figuráit - ez lehet valósághű és lehet elvont. Sokaknak tetszik a "Harry Potter" könyvek - én bevallom, engem nem nyűgözött le. Ez szerintem attól lett olyan sikeres, hogy kiragadott az író magának egy életkorban jól behatárolható társadalmi réteget, elsősorban a gyerekeket - és elvitte őket egy fantáziabeli-álomutazásra - ahová vissza is hozta őket.
Én egy reál foglalkozású ember vagyok - az én véleményem az, hogy abból lesz nagyon "elkápráztató író" aki nagyon széles társadalmi réteget tud megcélozni, mint olvasói tábort, az emberi fantáziát olyan irányba és olyan messzire képes lesz elvini, ahová az olvasók valójában csak gondolatban vagy álmaikban képesek eljutni.
Vegyünk alapul egy : "nem tudom alszom-e vagy álmodom című regényt" - ezt sikerrel rá lehet helyezni akár a valóságos világra, akár olyan mesbelien igaz - mégis valóságos életbeli szituációkba el lehet vinni az olvasó fantáziáját, hogy olvasás közben talán el sem lehet dönteni, hogy az olvasó alszik-e vagy álmodik.
Sikerülni is fog, ha nagyon akarod - csak enegedd szabadjára a fantáziádat - és "nyújts kezet" minden ösztönszerű cselekvés felé,ami megihlet.
Szeretettel : V.E.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu