Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2022. május 26., 14.03

Az Úr legszebb ajándéka

Írta: Ujj János
2020. december 21., 17.14 Hétfõ / Arad

Tízparancsolat. Minden hívő keresztény által betéve tudott, a Mindenható akaratát tükröző utasítások. Ezekkel a kőbe vésett parancsokkal tért vissza Mózes a Sinai-hegyről bálványimádó népe közé, s térítette őket az egyistenhitre. Nem hiszem, hogy akadna olyan keresztény hívő, aki bár egyet is megkérdőjelezne a parancsok közül. Azok olyan isteni utasítások, amelyek évezredek óta a keresztény viselkedés, erkölcs alapkövei. Az alapok: a keresztény imádja, mélyen tiszteli Istenét, nem öl, nem lop, nem paráználkodik, nem gyűlölködik, felebarátját nem károsítja, őt úgy szereti, mint önmagát.

A világhálón megkaptam a minap Wass Albert hétpontos parancsolatát. Nem a mózesi tízparancsolat kiegészítésére fogalmazta, hanem intelemként nemzettársai számára. Magyarként különösen a második parancsolat ragadott meg.  „Magyar mivoltodat, az Úr legszebb ajándékát, meg ne tagadd soha! Őrizd, ápold, add át fiaidnak, mert csak addig marad rajtatok az Úr szeme, míg e nemzethez hívek maradtok. Ki nemzetét elhagyja: az Urat tagadja meg, s elvész nyom nélkül a népek tengerében.”

Ki nemzetét elhagyja?

A nemzet iránti hűségről Sarusi Mihálynak vagabundkorzózásairól (csavargásairól) írott könyvei jutnak eszembe. Az általa felkeresett, a nemzetesttől messzire szakadt, diktátumok által elszakított személyek, akik hosszú évtizedek óta élnek a szórványok szórványában. Alig van esélyük anyanyelvükön valakihez szólni, mert körülöttük családjuk tagjai kihaltak. Legfeljebb a temetők fejfáival társaloghatnak. És esténként (talán) anyanyelven imádkoznak még. De nemzetüket nem tagadják, s amikor lehetőségük van, akkor az elméjük bugyraiból előhalásszák emlékeiket, s megszólalnak a nagyszüleik, szüleik valamikor beszélte nyelvén. Akár itt a közelünkben, Fekete Zarándban, akár valahol Moldovában a Csángóföldön, vagy még távolabb, túl a Prut folyón, közel a Dnyeszter partjához.                                                         

A nemzettagadók? Akik a nyilvánvaló nemzeti hovatartozást jelző nevük, vallásuk ellenére letagadják nemzeti közösségüket. Elidegenítik saját gyermekeiket, őket többségi iskolába íratva. Karrierizmusból, meghunyászkodó félelemből, rosszul értelmezett lojalitásból. Vagy csak kényelemből! És nemzettagadók azok az anyaországi politikusok, akik Erdélyben vagy a Felvidéken nem a magyar etnikai párt, hanem egy többségi politikai csoport mellett kampányolnak éppen nemzettársaik ellen. A fentebbiekre igazán ráillik Wass Albert megfogalmazása: ők az Úr legszebb ajándékát, a nemzethez tartozást tagadják meg. Már avval is, hogy egy ateista, a globalizációt zászlajára tűző balliberális csoportosulás tagjai lettek.                                                                         

Javasolhatnám, hogy az említett második parancsolatot minden nyilvános helyen függesszék ki. Csakhogy éppen az érintettek nem olvasnák el. Sajnos!               

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu