Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2020. május 30., 10.19

Meddig űznek csúfot a Mosóczy-telepi polgárokból?

Írta: Balta János
2019. április 09., 16.34 Kedd / Arad

Akik netalán nem tudnák, a Mosóczy-telep Aradnak egyik városnegyede, amelyiknek a főutcája, a Nagyvárad felé vezető főút. Nos ezen a főúton közlekedik a városközpont és a negyed között csúcsforgalomban 25 percenként, nap közben 40 percenként a 16-os, míg a negyed és a Vlaicu negyed között a 15-ös jelzésű villamos, hasonló program szerint. A hasonlóság viszont odáig megy, hogy a két, különböző jelzésű villamos a Caius Iacob tér és a volt üvegház-komplexum között együtt közlekedik, betartva az egymás közötti biztonságos követési távolságot. Nem is a párban járással van a gond, hanem azzal, hogy csúcsforgalomban 25, nap közben a Mosóczy-telepre, illetve onnan a városba 40 percenként lehet eljutni. Ezen túlmenően, gyakran megesik, hogy elromlik egy-egy villamos, ilyenkor csakis gyalog lehet bejutni a városba a vasúti felüljárón át.

A katasztrofális működés szemléltetésére csupán a vasárnap délelőtti esetet említem: 10 órára be kellett volna érnem a belvárosi református templomban kezdődött istentiszteletre, illetve Reményik Sándor-konferenciára és -emlékünnepségre. Éppen ezért 9 óra után tucatnyi ember társaságában vártam a 16-os villamost a Gorunului utca végében lévő megállóban. A volt üvegház-komplexum felé el is ment két villamos, visszafelé azonban sehogy sem akartak jönni. Az idő múlásával egyre idegesebb lettem, 9.40 órakor már elindultam haza, hogy autóval jussak el a belvárosba. Amikor azonban át akartam kelni a főúton, a távolban megvillant előbb az egyik, majd mögötte a biztonságos követési távolságban utána döcögő másik villamosnak is a szélvédője. Némi töprengés után mégis a villamost választottam, hiszen a kettő közül egyik bizonyára 16-os. Amikor végre megérkeztek, akkor döbbentünk rá mindannyian a szomorú valóságra: mindkettőnek a szélvédőjére a telephelyre visszatérést jelző tábla volt kitéve. Jó szokásukhoz híven, párban vonultak az UTA tér közelében lévő telephelyre, anélkül, hogy bárkit is felvettek volna. Dühösen rohantam haza az autóért, de ezzel együtt lekéstem az esemény elejéről.

Tisztázni szeretném: a saját esetemet csakis a helyzet tarthatatlanságának a szemléltetésére írtam le. Mert az ottani villamosközlekedés hiányosságait Bognár Levente alpolgármesternek, a Mosóczy-telepen szervezett eddigi összes lakossági fórumon szóvá tették. Én is megkerestem az ügyben, ilyenkor felhívta a közlekedési vállalat igazgatóját, aki kijelentette: a közlekedési programot nem lehet módosítani, de szükség esetén beindítanak majd különjáratokat. Azok egy-egy beszélgetés után talán működtek is egy-két napig, de kivették, mert többletköltséggel járt.

Úgy látszik, az igazgató úr vagy hölgy sehogy sem akarja megérteni, hogy senki nem kér különjáratot, csak a meglévő két járat egyikének módosítsák a programját! Ne együtt sétáljanak oda-vissza, hanem 20 percnyi program eltolódással, aminek az akadálya mindannyiunk számára érthetetlen.

Mivel a megyeközpont tömegközlekedése Arad Város Tanácsának a hatáskörébe tartozik, a Mosóczy-telepiek nevében – akik visszasírják azokat az időszakokat, amikor a villamos-pálya javítása okán a Hegyalja tértől negyed óránként indultak az autóbuszok –, már nem kérjük, hanem követeljük: vitassák meg és határozatban utasítsák az igazgatót egyik villamosjárat programjának a módosítására! Ha az ezúttal is lehetetlennek tartja a programmódosítást, ajánlom a figyelműkbe Donald Trump amerikai elnök lépését, aki azonnal menesztette a nemzetbiztonsági tanácsadóját, akinek nem volt életképes ötlete a Mexikó felől, az Egyesült Államokra nehezedő tömeges bevándorlás megakadályozására. Már csak az a kérdés: fontos-e a városvezetésnek egy egész lakónegyed panaszának az orvoslása?

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu