Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2021. december 01., 04.54
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas

Bekeményítés?!

Írta: Chirmiciu András
2021. november 16., 16.37 Kedd / Hunyad

Berlin kedden jelentette be, hogy formai okok miatt elhalasztja az Oroszországból a Balti-tenger alatt közvetlenül Németországba földgázt szállító Északi-Áramlat 2 vezeték engedélyezését. A vezeték óriási felháborodást okozott az USA-ban, Lengyelországban, a balti államokban és Ukrajnában egyaránt, Berlin még elszántan kitartott mellette. A Fehér Házban történt személyes csere után Biden elnök feloszlatta az elődje által hozott szankciókat, a vezeték pedig megépült, s üzemre készen áll.

Berlin mondhatni az utolsó pillanatban halasztotta el annak üzembe helyezését, mivel az utóbbi idők aggasztó geopolitikai fejleményei alapján felmerül a gyanú, hogy Putyin, vagy annak minszki bábja, Lukasenka, zsarolási célból elzárja a többi vezetéket. Moszkva ugyanis jelentősen csökkentette az azokon szállított földgáz mennyiségét, energetikai válság elé helyezve Európát, Lukasenka pedig tovább ment, nyíltan az országán áthaladó vezeték lezárásával fenyegette meg az EU-t, amennyiben újabb szankciókat vezetnek be a migráns-fegyver bevezetése miatt.

Berlinben végre rájöttek, hogy a gázfegyver és a migráns-fegyver komoly zsarolási potenciált jelent Putyin és Lukasenka számára, főleg, hogy a NATO nyilvánosan tette szóvá aggályát, hogy míg Európa figyelmét elterelik az energetikai és a lengyel határon kialakult migránsválsággal, addig Moszkva felfalja Ukrajnát.

Németország azonban nemcsak az Északi Áramlat 2 ügyében keményített be, hanem a migránskrízisben is: hétfőn a berlini kormány szóvivője egyértelműen elutasította a 2015-ös precedens megismétlődését, Németország nem fogadja be a belorusz–lengyel határon felgyülemlett néhány ezer migránst, azok hazaszállítását tekinti megoldásnak. Lukasenka ugyanis „nagylelkűen” felajánlotta, hogy légi úton Németországba szállítja őket, ha Lengyelország nem hajlandó szárazföldön átengedni őket. A Szíriából, Irakból, Afganisztánból és egyéb közel-keleti muszlim országból Beloruszba hozott migránsoknak ugyanis eszük ágába sincs Lengyelországban maradni, szinte mindegyik Németország nagyvonalú szociális rendszeréhez igyekszik.

Berlin és Brüsszel korábbi szarvas hibái súlyos veszélybe sodorták az EU-t, főleg annak nyugati tagországait. Putyin és minszki pincsije csupán lecsapnak a magas labdára. Ha néhány ezer migránssal Lukasenka ekkora fejfájást okoz a csaknem félmilliárd fős EU-nak, akkor az EU súlyos problémákkal szembesül. Amikor Merkel 2015-ben beengedte a migránshullámot, felbátorító jelzést küldött a harmadik világ nincstelenjeinek: induljatok csak el, Nyugat-Európa tárt karokkal – és plüssmacikkal – vár. Nem Putyin vagy Lukasenka adja évek óta a lovat a legkülönbözőbb migrációbarát szövegekkel a migránsbiznisz működtetői alá, az embercsempészektől az úgynevezett humanitárius jogvédőkig. Nem Putyin vagy Lukasenka, hanem az EU bélyegezte meg azokat – kezdve Magyarországgal –, akik szembe szálltak az illegális migrációval, és saját pénzükön épített kerítéssel védik az EU külső határait. Lukasenka csupán kihasználja az EU felelőtlenségét. A 2015-ös súlyos hiba utáni keserű tapasztalat alapján Nyugaton is kezdik felfogni, hogy a tömeges illegális bevándorlás nem megoldás. Manapság például senki sem kritizálja a 2015-ös magyar gyakorlatot folytató Lengyelországot, Brüsszel testületileg áll ki Varsó mellett a hibrid háborúban, Nyugatról jóformán senki sem jelentkezik önkéntesen a lengyel–belarusz határon feltorlódott migránsok befogadásáért.

Lukasenka azonban további borsot törhet az EU orra alá. Például ha légi úton szállítja nyugati országokba a migránsokat, akár azon országok akarata ellenére, humanitárius válságra hivatkozva. Ebben sem lenne úttörő, csupán az évek óta működő példa átvevője: az úgynevezett „emberjogi” szervezetek (egytől egyik nyugatiak) évek óta alkalmazzák ezt a Földközi-tengeren, gyakran erőszakkal kötik ki a migránsokkal teli „mentőhajóikat” Olaszországba, annak akarata ellenére. Sőt, még bíróságokon is meghurcolják Matteo Salvinit, mert 2019-ben lezárta a kikötőket az illegális migránsokat szállító hajók előtt. Lukasenka légi úton tehetne hasonlót, sőt, bónuszként hősiességi díjat is kérhetne a Földközi-tengeren működő „emberjogi” szervezetek példáján.

Vagy a jóformán őrizetlen, több mint ezer kilométeres hosszú belorusz–ukrán határra szállíthatná a migránsokat. Ukrajna képtelen lenne megakadályozni behatolásukat, egyrészt mert nem rendelkezik akkora anyagi forrásokkal, mint Lengyelország, másrészt, mert a belső korrupció által amúgy is legyengítetett haderejét eleve a keleti országrészre irányítja, az orosz agresszió megfékezésére. A migránshullám délre való átirányításával Lukasenka nemcsak, hogy tovább destabilizálná az érzékeny helyzetben lévő Ukrajnát, hanem utóbbi és az EU viszonyát is megmérgezné, Ukrajnából a migránsok ugyanis a védtelen magyar, szlovák és főleg lengyel határon át könnyen Nyugatra juthatnának.

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: germanungar / Hétfõ, 2021. november 22., 20.33 Válaszoljál rá!

"Nyugatról jóformán senki sem jelentkezik önkéntesen a lengyel–belarusz határon feltorlódott migránsok befogadásáért."

Na ez nem egésszen igy van, hiszen hihetetlen módon több nyugatnémet város polgármestere is jelezte, hogy szivesen fogadják be az illegális betolakodókat. Ezt azért tudom ilyen pontosan, mert lakohelyem polgármestere is ezzel hizeleg a még hivatalban lévö Merkel-kormánynak. Állitom, ezeknek elment az eszük!

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu