Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2021. július 30., 11.16
Kormányválság

Belviszályok egyoldalú lépésekkel

Írta: Chirmiciu András
2021. április 15., 16.42 Csütörtök / Hunyad

Négy hónap sem telt el a Cîțu-kormány beiktatása óta mire kitört a politikai válság a koalíción belül. A válságot az USR szerint maga a kormányfő váltotta ki Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter szerdai egyoldalú menesztésével, anélkül, hogy egyeztetett volna erről az USR-PLUS koalíciós partnerrel. A PNL viszont az egészségügyi minisztert tekinti a válság okozójának, mert egyoldalúan változtatták meg a karantén szabályait a kormányfő és a koalíciós partnerek értesítése nélkül. Válaszként az USR-PLUS megvonta a kormányfő politikai támogatását és más miniszterelnök kinevezését követeli, a PNL és az RMDSZ viszont kitart a kormányfő személye mellett.

A kormánykoalícióban eddig is erősek voltak a belviszályok, mindenekelőtt a liberális kormányfő és az egészségügyi miniszter között. Hasonló problémák korábban is felvetődtek Bukarestben jobboldali kormánykoalícióknál, az ellentétek azonban később jelentkeztek. Az 1996 végén megalakult CDR-s kormány esetében a koalíción belüli feszültségek csak 1998 elején törtek felszínre, a 2004 végén megalakult DA-szövetség kormánya esetében pedig 2007 tavaszán került sor kenyértörésre a PNL és a PD között. Most négy hónap sem telt el a koalíciós válság kitöréséig.

A kiváltó okok is eltérőek. 1998-ben a gazdasági reform üteme okozta a kormányválságot, a PD – személy szerint Traian Băsescu akkori szállítási miniszter – a reformok lassúságát nehezményezve követelte Victor Ciorbea kormányfő menesztését, amit el is ért. 2007-ben a korrupcióhoz való hozzáállás vezetett szakításhoz. A PNL akkor körömszakadtig oltalmazta korrupció-gyanús politikusait, miközben a PD annak megfékezését követelte. Most azonban nem a gazdaság vagy a korrupció keltette a viszályt, hanem a koronavírus-járvány kezelése.

Az USR-PLUS a szigorúbb fellépést szorgalmazta, akár karantén vagy egyéb korlátozások révén, miközben a PNL az enyhítések mellett kötelezte el magát, vagy legalábbis ellenezte a szigorításokat. Ami gyakran ellentétes üzenetekben nyilvánult meg: az egészségügyi minisztériumban a karantén csodáit említették, miközben a kormányfő elutasított bármilyen karantént, sőt, június elsejére ígérte a normalitáshoz való visszatérést. Még nagyobb fejetlenség uralkodott a karantén bevezetésénél, Temesvárt és Petrozsényt például bezárták, Bukarestet és Kolozsvárt viszont nem, holott magasabb volt fertőzési rátájuk! Vlad Voiculesu keddi karantén-szabályozása ezen kaotikus állapotok megszüntetését célozta, konkrét számokhoz kötve az eljárást.

Hogyan tovább? A kormányfő mellett kiálló RMDSZ szerint hatékonyan, felelősségteljesen, eredményesen kell vezetni Romániát. Ehhez viszont nem három, hanem tulajdonképpen öt politikai alakulat álláspontját kellene közös nevezőre hozni, ahogy Kelemen Hunor hangsúlyozta. Az USR-PLUS tulajdonképpen két párt szövetsége, melyek nem mindenben értenek egyet, a PNL-n belül pedig a régi PNL és a régi PDL-sek hozzáállása gyakran vezetett belviszályokhoz. Az RMDSZ volt eddig az egyetlen kiegyensúlyozott, egy hangon megszólaló, felvállalásait teljesítő koalíciós tag. A többiek saját érdekeiket tartották szem előtt, mintha választások előtt állnának. Holott a lakossági ítélethirdetés nyomása még távol van, legközelebb három év múlva, 2024-ben lesznek választások, addig a jobboldali koalíció tagjai sok mindent megvalósíthatnának. Amennyiben nem partnereik és saját maguk lejáratásával lennének elfoglalva.

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu