Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2020. október 01., 03.50

Egy kivételes olimpia, kivételesen gyenge magyar és román szerepléssel

Írta: Berki Fláviusz
2008. augusztus 27., 14.00 Szerda

Meglehetősen sokat vívódtam, míg végre összeállt bennem hogyan is kellene tálaljam a vasárnap befejeződött pekingi olimpián történteket, meg úgy általában a román és a magyar sportolók szereplését...

Vívódtam, mert első nekifutásra kemény kritikával illettem az egész sportolói, sportvezetői küldöttséget, de aztán jobban belegondolva be kellett látnom, hogy ez viszont nem becsületes azokkal szemben, akik igen is odatették magukat, és mind a magyar, mind a román sportdicsőségért hajtottak. Nem lett volna méltó a két meccs között shoppingoló, vagy edzését vízilabdameccs miatt hamarabb otthagyó magyar vívók egy részével egy kalap alá venni azt a Kozmann–Kiss kenupárost, amelyik fiatalon elhunyt társukért, Kolonics Györgyért is hajtott, vagy az 1000 m-es kenu egyes győztesét, Vajda Attilát, aki győzelme után csak annyit mondott: köszönöm, Kolo! De nem sorolhattam volna egy szintre a magyar öttusázókkal, cselgáncsozókkal, ökölvívókkal, teniszezőkkel sem a Kovács–Janics női kajakpárost, a férfi vízilabdázókat, vagy azt a Cseh Lacit, akit csupán a fenomén Michael Phelps tudott legyőzni ezen az olimpián. Ezért az elért eredményekért, függetlenül attól, hogy azok gyengébbek, mint a legutóbbi három kiírásbeliek, csak annyit mondhatok: szép volt lányok, szép volt fiúk!

„Kivételes olimpia volt” – foglalta össze tömören és velősen Jacques Rogge, NOB-elnök a vasárnapi záróünnepségen a 43 világ- és 85 olimpiai csúccsal zárult eseményt. Kína valóban kitett magáért, pénzt, munkát, emberanyagot nem kímélve valóban kivételes olimpiát szervezett. Sajnos, sem a román, sem a magyar sportolókért szurkolók nem maradtak jó szájízzel, miután több aranyra, ezüstre vagy bronzra számítottak.

Még akkor sem, ha román részről csupán az összérmek számát (8) lehet kifogásolni, hiszen pár olimpiától eltekintve négy aranyéremmel szoktatta meg a közvéleményt a román sportolói küldöttség.

A magyarok viszont nincsenek hozzászokva az 5 aranyérmen aluli teljesítményhez, ezért is élték meg kudarcként ezt a pekingi olimpiát. Szakemberek szerint ez a kudarcélmény már régóta váratott magára, mert akár Sydneyben vagy Athénban is összejöhetett volna, csak akkor az edzők és a sportolók lelkesedésükkel, apróbb trükkökkel pótolni tudták az alulfinanszírozottságot, a sportvezetői hiányosságokat stb. Pekingben viszont kipukkant a sportlufi!

Ami számomra a legfájóbb, az a magyar média és a sportvezetés megalkuvókészsége, kishitűsége. Miért kell olyat mondani, hogy kicsi az ország, örülnünk kell a pontszerző helyeknek is? Marhaság, Atlantában, Sydneyben vagy Athénban nem ugyanez a kicsi Magyarország ért el jóval jobb eredményeket. Csak hát ezt könnyebb így bemagyarázni, mint beismerni azt, hogy a sportra szánt költségvetési pénzekből inkább sportturizmus, mint sportolás folyik, vagy hogy a sportból sok nem sportoló nagyon is jól megél, hiszen az eredmények így vagy úgy jönnek, MOB-pénzen pedig még mindig jobb körbeutazni a világot, mint saját zsebből.

De hát mit várjon az ember egy olyan országtól, amelynek vezetése beismerte: „hazudtunk éjjel-nappal”, és nem lett semmi következménye. Pedig mindenki tudja, hogy aki hazudik, az csal, aki hazudik, az lop…
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: zöld prücsök / Szerda, 2010. március 10., 13.05 Válaszoljál rá!

nagyon szép

Hozzászólt: Berki Fláviusz / Csütörtök, 2008. augusztus 28., 19.21 Válaszoljál rá!

Kedves Ibi,
Ha figyelmesebben elolvasta volna cikkemet, észre vette volna, hogy sem a magyar, sem a román sportolókat nem vettem egy kalap alá a hazug politikusokkal. Sőt! Éppen ezt hangsúlyoztam ki, hogy ezen hazug politukusok miatt (természetesen, nagyon de, nagyon általánosítva) ezek a sportolók nem voltak képesek tehetségük teljes kibontakoztatására. Sajnálom, hogy félreértett, de ha újból (figyelmesebben) elolvassa cikkem, nekem ad igazat.
Ami meg dunakavics urat illeti nem kívánok reagálni személyeskedő hozzászólásához.
Maradok tisztelettel,
Berki Fláviusz

Hozzászólt: IBI / Csütörtök, 2008. augusztus 28., 02.14 Válaszoljál rá!

Berki úr!Lehet,hogy ön nincs tiszában,sőt egyáltalán nincs tisztában,a magyar viszonyokkal,ha ilyet ír.Azok a sportolok emberfeletti erőt fektettek abba,hogy kijussanak,és HELYT ÁLLJANAK.Mégis hogy meri azokat az embereket össze hasonlitani egy hazug politikussal?Illene előbb tájékozodni,azután leírni bármit!Ilyenek mint ön nagyon rontják a Ny.Jelen hitelességét,vagy mindegy mit ír csak a pénzt megkapja érte?

Hozzászólt: tibor / Szerda, 2008. augusztus 27., 19.30 Válaszoljál rá!

szerintem megelégedhetünk a magyar sportolók teljesitményével,mivel amint láthattuk magas szinvonalon történtek a sportesemények,nem is beszélve az órasáv külömbség miatti "deránzs"-ról...brávó magyarok,hajrá magyarok

Hozzászólt: kvarckavics / Szerda, 2008. augusztus 27., 18.45 Válaszoljál rá!

Elnézést az "Y" és "Z" betűk hibás használatéert...bocs...

Hozzászólt: kvarckavics / Szerda, 2008. augusztus 27., 18.20 Válaszoljál rá!

Berki egz közepes sport syakiró,de ime kiderült,hogy jó,sőt frankó a politikában...kideritette hány érem jár a magyaroknak,románoknakstb.Ayért esnek le a lórol a világhirü őttusázok,vagz azért kasyaboljak halomra a magzar vivokat mert Gyurcsány úr regnál...ezt megállapitani a Jelen feladata...tehát mondjon le...BERKI..

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu