Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2020. október 01., 03.59
Véleménycsokor a vitafórumról

Legközelebb Önre is számítanak

Írta: Balta János
2012. március 22., 00.00 Csütörtök / Arad

Amint azt előzetesen hírül adtuk, kedden 16 órától az RMDSZ Arad megyei szervezetének az üléstermében, Vitafórum a jövőnkért címmel olyan találkozót szerveztek, amelyiknek témája a magyar örökség, a jelenkori valóság, illetve a jövőbeli perspektívák témaköröket boncolgatta. 

A nemzetünk, kisebb nemzeti közösségeink jövőjének szempontjából kiemelkedően fontos témák, sajnos, csupán gyér érdeklődést váltottak ki, akik viszont eljöttek, meghallgatták az előadásokat, maguk is kifejtették véleményüket. Az egyórás vita néhány véleményét megpróbáljuk csokorba kötni.

 

További viták szükségesek

Zámbori Magdolna ötletgazda, moderátor így összegezte: az elhangzottakból kiderült, hogy az információ hiánya vagy azoknak a téves volta téríti el a helyes útról a társadalmat. A téves információk ugyanis elvisznek egy irányba, amely azonban a társadalomra destruktív hatást fejt ki, amit nem lehet azonnal érezni. Vallás, biológia, kvantumfizika, pszichológia megközelítésből is megvitatták nemzetünk sorskérdéseit. Arra a következtetésre jutottak, hogy meg kell találni egy olyan eszközt, amivel a pozitív információt terjeszteni tudják. Hogy melyik lesz a jelzett eszköz, még nem igazán tudják, egyelőre egy képes, hangos DVD jellegű információáramlásban gondolkodnak. Ha egyelőre a társadalom nem mutat érdeklődést az építő jellegű információknak a befogadására, akkor a különböző témákban jártas szakemberek üljenek össze, beszéljék át e kérdéseket. A közösen megalkotott információk képes, hangos formában jutnának el a célpopulációhoz. Természetesen, a helyes, végső megoldásig még igen sok vitára van szükség, ütköztetni kell az ellentéteket, amelyek egy közösen megalkotott eredményben kristályosodhatnak ki.

 

Isten igéjével a hamis információk ellen

Nt. Jakab István evangélikus-lutheránus lelkész a vitafórumról lélekben gazdagodva tért haza, mivel a biológiai, illetve fizikai témájú előadásokból olyan információkkal gazdagodott, amelyek egy részét eddig is ismerte, bizonyos adatok azonban tisztázódtak benne. Lényeg, hogy társadalmunk, benne  magyarságunk mindenképp rossz irányba halad. Matekovits Mária biológiai vonatkozásban kiemelte: globalizált világban élünk, ahol olyan ál-értékeket sulykolnak lelki világunkba, amelyek megváltoztatják az egészséges értékrendünket. Amit egyes élőlényeknél nem lehet megtenni. Példának okáért, a fülemüle, amint kikölti a fiókáit, a hím éjjel, nappal énekelni tanítja a kicsinyeit, felkészítve őket az életre. Ilyen a lazac is, amelyik ár ellen úszik, sokszor métereket ugrik, hogy előre juthasson, a génjeibe kódolt tulajdonságoktól sarkallva. Hogy mit szűrhet le az egyszerű halak, madarak viselkedéséből az ember? Akár ár ellen is úszva, nagyobb mértékben szaporodva nemzeti kultúránkat utódainknak átadva, együtt kellene építenünk a jövőnket. A fórumon többször elhangzott, hogy hamis információknak vagyunk kitéve, amelyek hatása alatt fordulunk gyakran az önpusztító magatartás felé. Ha a jelzett információkat Isten igéjével helyettesítenénk, eljuttatnánk a fiatalsághoz, visszatérhetnénk az egészséges értékrendhez, a helyes útra.

 

Könnyebben értelmezni az életet

Tot Mariana magyarul elég rosszul beszél, viszont mindent ért. Nagyon örvend, amiért az élet alakulásának a kérdéseit kvantumfizikai, biológiai, illetve vallási megközelítésben is hallotta kielemezni. Ezek után maga is könnyebben megérti, mi értelme van az életünknek, honnan jövünk, merre tartunk, hogyan tudjuk szolgálni a közösségünket felekezeti, szín, nemzetiségi vagy nemi megkülönböztetés nélkül.


Ha többen hallanák, pozitív hozadék

Erdélyi Csilla nagyon szeretné, ha e beszélgetések érdemi vitafórummá válnának, ami folytatódna minél több résztvevővel. Leginkább a vallásról, illetve a biológiáról tartott előadás ragadta meg. Úgy érzi, ha mindezt sokkal többen hallanák, pozitív hozadéka lehetne a nemzeti közösségünk egészére. Ennek a sikerét a kollektív bölcsességnek kellene kitermelnie.

Kiss Enikő kétgyermekes anyukaként fontosnak tartotta eljönni a találkozóra, az elhangzott információk számára nagy jelentőséggel bírnak, mivel felelősséggel tartozik gyermekei jövőjéért. Úgy gondolja, csak akkor tudja őket jó irányba terelni, ha maga is jó úton halad. A fórumon hallottak mindenképp hozzájárulnak ahhoz, hogy ezután másképp viszonyuljon a jövőbeli elképzelésekhez. A hallottak új utat nyitottak meg számára, a témákat tovább óhajtja tanulmányozni. Legközelebb is szeretne részt venni ez ehhez hasonló vitafórumokon.

 

Szerk. megj.: És Ön, kedves Olvasó, senki iránt nem érez felelősséget, nem érdeklik nemzetünk, nemzeti közösségünk sorsának, jövőjének alapvető kérdései? Nem óhajt ezekről tudományosan alátámasztott előadásokat meghallgatni, velük kapcsolatban véleményt mondani? Nemzetünk útkeresését elemző, a helyes irány megtalálására hivatott kollektív bölcsességhez az Ön véleményére is szükség van, ezért legközelebb tisztelje meg a Vitafórumot!
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: szavazó / Csütörtök, 2012. március 22., 11.08 Válaszoljál rá!

Hol a közönségkép? Tán az RMDSZ-vezetők se mentek oda?

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu