Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2022. január 23., 11.19

Bizalom az igazságszolgáltatásban?

Írta: Ujj János
2021. október 18., 16.46 Hétfõ / Arad

A józanul gondolkodók, a korábban az igazságszolgáltatásban vakon hívők kétségbeesve tekintenek szét ebben a felfordult világban. Még a demokrácia példaiként emlegetett országokban is. Az Egyesült Államokban csak most csitult le az a szinte fegyveres forradalommá szélesedett felhördülés, amit egy afroamerikai halála váltott ki. A rendőrség szabályosan járt el egy közismert bűnözővel szemben, mégis a fegyveres testület tagjait érte utóbb súlyos atrocitás. És megindult a fehérek elleni bosszúkampány (erőszakosság, megszégyenítés, a történelmi emlékművek meggyalázása), amely ellen a rendőrség nem mer fellépni. Senkivel szemben! Az amerikai törvényhozásban egyetlen szenátor vagy képviselő sem mert interpellálni, a belügyminisztertől részletes magyarázatot kérni az ügyben.

Európában évek óta tisztázatlan annak a szlovák férfinak a halála, akit a belga rendőri brutalitás tett a koporsóba. A videón megvan a jelenet a náci karlendítéssel valamit közlő rendőr asszonnyal, a belga hatóságok mégsem tesznek semmit az ügy tisztázására, a felelősök megnevezésére. Sem ezért a belga, sem pedig a holland oknyomozó újságíró lelövése miatt az Unió nem vette vizsgálat alá az illető államok jogállamiságának kérdését.

Most olvassuk, hogy idén Angliában egy egyiptomi profi futballista márkás gépkocsijának ablakát törte be valaki, hogy eltulajdonítsa azt. A 28 éves kárvallott utána szaladt, elfogta, s mindaddig nem engedte el, amíg a rendőrség ki nem szállt a helyszínre. Eddig rendben. Mint az is, hogy az illetőt májusban egy év négy hónapi szabadságvesztésre ítélte a bíróság. És most jön a gubanc! A bűnelkövető viszont perelte a futballistát, hogy dulakodás közben sérüléseket okozott neki.

Nem tudom, most milyen stádiumban áll a per, azt sem, ki a bíró. Magam, ha netalán az ítész helyében lennék, az eset kezdetéhez vezetném vissza az ügyet. Vagyis oda, hogy miért kezdődött a dulakodás. A gépkocsi tulajdonosa, vagy a rajta kapott tolvaj tette váltotta-e ki? Hogy a dulakodás közben ki került fölénybe, ha ütésváltás is volt, abban ki kapta a nagyobbat, ez teljesen mindegy. Nyilvánvaló, hogy a tolvaj cselekedete provokálta ki az egészet. Ha nem ilyen szellemű ítélet születik, akkor az angol igazságszolgáltatás is ugyanabban a cipőben jár, mint az amerikai vagy a belga.

Svédországban egy most hozott bírósági döntés veri ki a biztosítékot. Nőket molesztáló, majd megerőszakoló fiatal bevándorlót jogerősen négy és fél éves börtönbüntetésre ítéltek, ki is utasították az országból. Bár semmiféle személyi okmánnyal nem rendelkezik, most valami jogi csűrés-csavarás folytán ügyvédje (?) beperelte a svéd államot, s annak közel milliós nagyságrendű kártérítést kell fizetnie, mert (úgymond) az elkövetéskor nem töltötte be a 18. életévét.

De nem is kell távolabbra mennünk, hiszen idehaza is akad elég példa a felháborító bírói ítéletekre. A romániai magyarság számára kirívó igazságtalanság volt a két székelyföldi fiatal elítélése terrorizmus vádjával. Néhány újévi petárdáért. Mint ahogy ugyanilyen trauma érte a szlovákiai testvéreinket másfél évtizeddel ezelőtt Malina Hedvig megverésével és meghurcolásával.

 Vagy… Még sorolhatnám!  Túl sok az olyan példa, amikor nyilvánvaló: Justitia igencsak kitekinget bekötött szeme alól, hogy az ítélethozatal előtt megállapítsa, ki ül a vádlottak padján, hogy annak függvényében hozza meg a döntést.

Valószínűleg a nyugati országok belpolitikájának alaposabb ismerői sokkal több ehhez hasonló esetet tudnának említeni. Olyanokat, amelyekben az ítélet a laikus számára is szembetűnően hibás, sőt felháborító. Ezek tudatában nem véletlen, hogy a közember bizalma megingott az igazságszolgáltatásban, a rendőrségben, a bírói testületben. A politikusokban már nagyon régen!

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu