Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2020. augusztus 05., 16.08

Követelik az egészségügyi miniszter lemondását is!

2013. november 18., 16.36 Hétfõ / Arad

Mivel nem teljesültek követeléseik, folytatják, sőt erősítik tiltakozó akcióikat az egészségügyben dolgozók. 

A rendszer alkalmazottait képviselő Sanitas Szakszervezeti Föderáció a múlt hét csütörtökén tartott megbeszélésen úgy döntött, hogy november 25-én 8–10 óra között figyelmeztető sztrájkot tartanak, november 28-án pedig munkabeszüntetéssel járó, meghatározatlan idejű általános sztrájkba lépnek a kórházak és más egészségügyi intézmények dolgozói – mondta Delia Bonca, a Sanitas Arad megyei szervezetének elnöke, majd hozzátette, hogy idő közben folytatják a tárgyalásokat a szaktárca képviselőivel.

A továbbiakban megtudhattuk tőle, hogy a figyelmeztető, majd az általános sztrájk megszervezéséhez több mint 1700 egészségügyi dolgozó adta aláírását.

Amint azt már többször is megírtuk, az egészségügyi dolgozók többek között azt szeretnék elérni, hogy a kormány a jövő évtől a bruttó hazai össztermék (PIB) hat százalékát fordítsa az egészségügyi rendszer fenntartására, emelje kétszeresére a rezidens orvosok bérét, törvényben biztosítsa az egészségügyi dolgozók szakmai függetlenségét. Az érdekképviseleti tömörülés ezúttal az egészségügyi miniszter lemondását is követelte. Marius Sepi, a föderáció elnöke szerint követeléseik közül egy sem teljesült. Mi több, a szaktárca minisztere a minap olyan kijelentést tett, hogy nincs pénz a fizetések emelésére! Bár Victor Ponta miniszterelnök szájából alig néhány napja hangzott el, hogy havonta 150 eurós ösztöndíjjal pótolják a rezidens orvosok fizetését.  A

Vonatkozó törvényes előírások értelmében az általános sztrájk ideje alatt az orvosi-egészségügyi tevékenységnek csak az egyharmadát fogják biztosítani. Mindenekelőtt a sürgősségi eseteket látják el.

 

400-ra emelkedik a betöltetlen állások száma

Ezzel kapcsolatban Delia Bonca szakszervezeti elnök igen pesszimistán nyilatkozott: – Szinte megoldhatatlan gondot jelent számunkra az egyharmad biztosítása. S ez nem üres beszéd. Kórházainkban több mint 400-ra emelkedett a betöltetlen állások száma. Nagy a hiány asszisztensekben, ápolókban, de még az adminisztratív személyzet is jóval kevesebb a szükségesnél. Az orvosok száma is csökkent… Sokan elmentek – legtöbbjük külföldön vállalt sokkal jobban fizetett állást –, s aki elérte a nyugdíjkorhatárt, az sem tétovázott, nyomban kérte a nyugdíjazását.

Az Arad megyei orvosok döntő többsége támogatja a Sanitas akcióit, bár aktívan nem kapcsolódnak a sztrájkba.

Ezt hangsúlyozta dr. Titus Ududec, az Arad Megyei Orvosok Kollégiumának elnöke, aki idézte dr. Vasile Astărăstoaenak, a Romániai Orvosok Kollégiuma elnökének e kérdéssel foglalkozó sajtóközleményét.

„A Romániai Orvosok Kollégiumának, mint szakmai szervezetnek nincs joga szakszervezeti és patronátusi tevékenységekhez. Következésképpen a kollégium nem lehet egy általános sztrájk szervezője. Viszont, mint az orvosi testület törvényes képviselője, a Romániai Orvosok Kollégiuma a november elsején megtartott közgyűlésén úgy határozott, hogy minden orvosnak ajánlani fogja: minden eszközzel támogassa a szakszervezeteket hasonló akcióikban. A Sanitas Szakszervezet, amely szövetségesünk az Egészségügyi Szakemberek Koalíciójában, feltétel nélkül támogatta az orvosok követeléseit. Most úgy döntött, hogy általános sztrájkba kezd… Az orvosoknak, függetlenül attól, hogy tagjai vagy nem a Sanitas Föderációnak, nem szabad magára hagyniuk őket ebben a harcban” – olvasható a pársoros közleményben.

– Mi ehhez tartjuk magunkat – mondta dr. Titus Ududec. Ugyanez a véleménye dr. Adrian Dărăbanţiunak, az Arad Megyei Háziorvosok Patronátusa elnökének is.

Talán nem vagyunk túlzottan optimisták, ha azt várjuk a jövő heti szakszervezeti megmozdulásoktól, hogy végre valóban fordít valamit az egészségügyben. Tragikus lenne az egész egészségügyi rendszer és a lakosság szempontjából egyaránt, ha ez nem történne meg.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu