Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2020. augusztus 09., 11.47
Diurnus naplójegyzete

Miért söréttel?

Írta: · Bodor Pál
2009. október 29., 20.12 Csütörtök
Azt már rég látják kedves olvasóim, hogy ez nem napló – a szó internetes értelmében. (Abban – legalábbis az általam olvasottak közül – valóban Andrassewé a számomra legrokonszenvesebb, -személyesebb és -íróibb.) Én megmaradtam öreg publicistának. 


A kérdés az, hogy lehet-e ebben a műfajban is figyelemre érdemeset megfogalmazni? 

A publicista kénytelen belátni, hogy a tanúk törvényszéki igazmondásának gyönyörű esküszövegét nem vállalhatja. Ugyanis nem mondom el soha a teljes igazat. És nem azért, mert harminc sorba nem fér a teljes igazság. Hanem azért, mert – már ha jó az írás – ki kell hegyezni. Majdhogynem azt mondtam: nem vonalassá, hanem áramvonalassá kell tenni. Szinte mindent le kell simítani róla, ami akadályozza gyors eljutásában a hamar olvasóhoz. 

Persze ez sem teljesen így igaz.

Mert közben ennek a műfajnak sajátja, hogy időként horga is van. Tudatosan: meglepő, váratlan fordulat – mintha egy gépkocsi törzse a csodálkozástól befordulna, kígyóként, a sarkon. Mintha a mozdony kidugná a nyelvét. Mintha a mentőautó száguldás közben kivörösödne és tűzoltókocsivá alakulna át. (Tehát azt sem vállalhatom, hogy csak az igazat mondom – ha az ember mókázik, az csak annyira igaz, mint a karikatúra. Vagyis igazabb.) 

A rövid publicisztika igazi lángelméi (nálunk Adytól Bálint Györgyig) olyan jól írtak, mint a legjobb viccek szerzői. (Nem célzok újra a vicc esztétikájára.) A tömörség lazasága maga a tökély. Ha egy írás olyan feszes és természetes, mint a közmondás, vagyis, amikor olyan nehéz lefordítani más nyelvre, mint az igazi verset (tehát nem fordítani kell, hanem transzponálni, átültetni), akkor az igazán glossza.

Nagyon szeretnék úgy írni. Azért írok olyan sokat, mert rossz céllövő vagyok: sok golyót kell ellőnöm, hogy egyszer valaminek a közepébe találjak.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Fehérember / Szerda, 2009. november 25., 17.12 Válaszoljál rá!

Csoóri Sándor "Nappali hold" című esszéjének megjelenése után az üvöltő dervishad egyik "jelese", bizonyos Andrassew Iván túlkornyikált mindenkit, amikor Csórikámnak nevezte a költőt. Emiatt annyira megkedvelték ezt a hasament senkiházit a Bodor-félék, hogy most sem feledkeztek meg róla... Szép.

Hozzászólt: Válasz / Kedd, 2009. november 03., 14.41 Válaszoljál rá!

Elnézést, megvan. Itt van, a hozzászólások között. Rendben.

Hozzászólt: Kérdés / Kedd, 2009. november 03., 14.40 Válaszoljál rá!

Miért tűnt el az Álláspont rovatból Bodor Pál tegnap közzétett válasza, amelyet egyik hozzászólójának címzett?

Hozzászólt: Kedves BP / Kedd, 2009. november 03., 09.05 Válaszoljál rá!

Ön annyira értékes, hogy szerintem nem kéne a senki véleményét kikérje. Arról csakis Ön dönt, hogy eldobja a puskáját vagy sem.

Hozzászólt: Trixi / Hétfõ, 2009. november 02., 20.55 Válaszoljál rá!

Bár nem én írtam, de válaszolok: NE!

Hozzászólt: Bodor Pál / Hétfõ, 2009. november 02., 16.36 Válaszoljál rá!

Nagyon ritkán válaszolok a hozzászólásokra. Fenti jegyzetem utolsó s rövid bekezdéséhez hozzászólóm olyasmit mondott, hogy (ha "rossz céllövő" vagyok), dobjam el a puskát.Ebben a rövid műfajban kb.10 000 írásom jelent meg, ezekből (Magyar Nemzet 85-90 kb.2000, Népszabi (91-93) kb 1000, (Klubháló, Nolblog, Nyugati Jelen, Irodalmi Jelen 2005-2009 kb. 1700)Erről van szó, ezek az én söréteim. Jegyzetemben azt ismerem el, hogy nem mindegyik volt saját igényeim szerint telitalálat. Kérdezem a hozzászólás szerzőjétől: dobjam el a puskámat?

Hozzászólt: Ó nem, nem... / Hétfõ, 2009. november 02., 15.36 Válaszoljál rá!

...talán csalódást okozok, de akkor Ön jócskán a százon túl kellene hogy legyen. :)
De nem is erről van szó!

Az előbbi hozzászólásom első három pontjára mindazonáltal nem reflektált...

A stílus iránti szimpátia nálam is adott. A tartalommal szemben viszont komoly fenntartásaim vannak. Nem csak és nem is elsősorban politikai szempontból. És egyáltalán nem bűnbakkeresés okán. De, azt hiszem, ezt nem itt és nem most fogjuk megbeszélni.

Üdvözlettel és mindenfajta rossz érzés nélkül!

Hozzászólt: evalajos / Hétfõ, 2009. november 02., 12.01 Válaszoljál rá!

"Talán" kedves!!!

Ön egyetlen kattintással megtalálja az e-mail címem, ha akarja. Nem kérem számon senki álnevét, csak jeleztem, hogy fedezékében kevésbé használjuk a nyelvi udvariasság elvárható formáit.
Bár úgy tudnék írni, mint B.P., viszont azt hiszem, - merész stílusa után ítélve - hogy Önnek talán a nagymamája is lehetnék...
Fenntartom a véleményem úgy Bodor Pálról, mint munkásságáról: munkakörömből adódóan foglalkozom néhány író életművével, elhiheti, hogy ezt lelkiismeretesen és tárgyilagosan teszem.
Nem lehet erőltetni a szimpátiát, és szeretni sem lehet mindenkit, ez természetes. Bűnbakkerések korát éljük. Sajnálom, és kitartóan keresem az emberit és az embert.
Éva néni

Hozzászólt: ...akár hosszú, akár rövid... / Péntek, 2009. október 30., 20.58 Válaszoljál rá!

(a zárójelben)

Hozzászólt: Talán... / Péntek, 2009. október 30., 20.57 Válaszoljál rá!

...evalajos kissé túldramatizálja a helyzetet. Egy cikkhez tett hozzászólás (akár hosszú, akár hosszú, akár dicsérő, akár bíráló, akár végtelenül udvarias, akár nyegle), egy adott olvasó véleményét tükrözi. Amihez joga van, hiszen éppen erről szól a 'Szóljon hozzá' lehetősége. Nem számítjuk ide a mocskolódásokat, gúnyolódásokat, értelmetlen hadovázásokat, amelyek kiszűréséről az oldal fenntartója, adminisztrátora kell gondoskodjon.

Másrészt, kérem, ne szakralizáljunk!

Harmadrészt, kérem, számolja meg azokat a jegyzeteket, amelyekben a szerző magyarországi belpolitikai kérdésekkel foglalkozik, és távolról sem az Ön által említett elnyomottak, kisemmizettek problémáival. Tehát nem 'mindig, mindig'...

Negyedrészt miért kéri számon az álnév használatát, ha Ön is annak fedezékébe bújik?

Hozzászólt: Trixi / Péntek, 2009. október 30., 17.49 Válaszoljál rá!

Gyula, nem!, de igazat szólt evalajos!

SZÉGYEN AMIT ITT MEGY!

Hozzászólt: Gyual / Péntek, 2009. október 30., 17.08 Válaszoljál rá!

Vajon evelajos=Bodor Pál?

Hozzászólt: evalajos / Péntek, 2009. október 30., 16.19 Válaszoljál rá!

Kedves JÓ és kedves TALÁN!
Akit Önök itt flegmán kezelnek, az a Bodor Pál, aki valamikor, vészek idején az elnyomott, diszkriminált - nem csak a fizikai, de a szellemi éhkoppal küzdőkért írt, és tíz körömmel kapart azért, hogy a magyar anyanyelvűeknek jusson amit a legjobban nélkülözött: a magyar szó, könyv alakban éppúgy, mint a TV nehezen megharcolt műsoraiban. Ez a Bodor Pál írt több olyan regényt, melynek mindig az elnyomottak, kisemmizettek - nemcsak magyarok, de cigányok, erdélyi szászok stb. a szereplői.
Ez a Bodor Pál írta azt a tengernyi napi glosszát, ami eleinte újságokban, majd blog formájában jelentek meg, és ezek nagy része is ezt a témát taglalta, mindig, mindig...
Lehet, hogy Önök fiatalok, s ezért ezt nem tudják, vagy mivel már nem húsba vágó, nem létkérdés, már nem foglalkoznak vele.
Akkor is roppant udvariatlan és illetlen dolog
nyegle megjegyzéseket tenni, bízva az álnév fedezékében.
Tudom, hogy most ez dívik. Ágyúval lövünk verébre, le az akármivel is, add te az első pofont, nehogy megelőzzenek.
Közben elfelejtünk emberül. Elfelejtünk úgy egyet nem érteni, hogy közben társalogni tudjunk. Elfeledjük az idősebbek tiszteletét, el a betű tiszteletét; semeddig nem tart csak ennyit írni: szimpatikus. Vagy nem. Az se baj.

Hozzászólt: / Péntek, 2009. október 30., 08.24 Válaszoljál rá!

"rossz céllövő vagyok" akkor tedd le a puskát!

Hozzászólt: otilia / Péntek, 2009. október 30., 08.07 Válaszoljál rá!

szimpatikus

Hozzászólt: Talán... / Csütörtök, 2009. október 29., 21.25 Válaszoljál rá!

...kissé túl sokat is.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu