Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2020. január 25., 23.38
DIURNUS

Milyen érettségin buknának meg a magyar politikusok

Írta: · Bodor Pál
2009. október 15., 21.00 Csütörtök

Be fura lenne, ha egy párt papírra vetné, hogy országos szinten kikre számíthat – és  elolvashatnám  a pontszámukat. És azt, hogy milyen ismérvek szerint pontozzák őket. 

Van-e IQ-ja, tapasztalata, társadalomtudományi, gazdasági képzettsége-műveltsége, hány pontot ér a szervezőkészsége, az ékesszólása, a kritikai érzéke. Mennyire konstruktív. Milyen nyelveken beszél, és mennyire jól. Mi a szakmája. Mennyire kedvelik, becsülik, utálják a környezetében, mit mondanak a háta mögött. Vonzó ember-e. Magával ragadó? Képes-e lelkesíteni?

Elképzelek egy pártot, amely ilyen kataszterbe rendezi első 500 emberét.

Nem azt latolgatom, hogy ha az ötszázat a pontszámok alapján csökkenő sorrendbe rendezik, kíváncsi vagyok, egyik-másik elnökségi tag hányadik helyen szerepelne?

Nem, azt hiszem, sorrendbe nem szabad rakni.

Kik azok a magyar írók, akik ma szeretik, becsülik, támogatják és szurkolókként bírálják a Fideszt és az MSZP-t?

Tízet sem sorolhatnék fel az ismertebbek közül.

Jó, e tekintetben az egész magyar politika sem áll jobban.

Az írók már megégették magukat.

Kis agytröszt-csoportokat azonban elképzelhetőnek tartok. (Választási stratégia. Közvetlen és közvetett eszközök. Új, meglepő, vonzó, érdekes, feltűnő, meggyőző eszközök. Stratégiai – messze hordó – fegyverek taktikai célpontokra bevetve. Stb.)

Azt hiszem, a baloldal markáns figurái közül talán csak egyedül Tamás Pál látja, hogy miről van szó például Erdélyben, és a közeli szomszédoknál. Azt hiszem, a szocialista párt aktív rétege fel sem fogta, hogy a határon túli magyar közegben mi a tét, és ahhoz mi köze van, lehet, kellene, hogy legyen a Magyar Szocialista Pártnak.

Ha a határon túli, közeli magyarokról szóló ismeretek érettségi tételek lennének, rengeteg fontos magyar politikus (mindkét politikai féltekén) megbukna a „kisérettségin” is.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: csulok / Hétfõ, 2009. október 19., 13.11 Válaszoljál rá!

Palika,
megmaradtal idealistanak.Ajanlaltod nagyon hasznos lenne - de akik a madzagokat rangatjak a kuliszak mogott, tudjak, hogy miert valsztatjak azokat akik a potvizsgan sem jutnanak tovabb. Es Te is tudod ezt. Az "izmusokat" nem csak az izmosabbak iranyiotottak az eltelt hatvan egy eve amiota elhagytuk az Alma Matert, de a tortenelem mindig ismetlodik ahogy az Mester Emil tanarunk probalta megertetni velunk.
Sokat ateltunk, sok igeretben biztunk es maradtunk a kuzdessel es a bizva bizzassal ahogy azt az Ur "monda" Adamnak. Sokan azt tettuk ami Abrahamnak lett mondva es rajottunk, hogy a vilag minde reszen, a "mezesmadzag gyakorlata" uralkodik, csak a zold fu arnyalata kulombozik a Foldon,de az is vagy szenava vallik,vagy az ujjaszuleto termeszet tragyajava. Igy alakul ki az, hogy a regi viccek, minden ujszulottnek,lenyelheto mezesmadzagga vallik.-

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu