Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2020. augusztus 05., 16.23
DIURNUS naplójegyzete

Valakit felköszöntök

Írta: · Bodor Pál
2009. október 25., 22.00 Vasárnap

Hogyan írhatnék róla úgy, hogy minden szavamért jót állok, megkísérelem fölvázolni hiteles arcát, szárazon, kritikusan és szenvedélyesen, mégse csapjanak homlokukra túl sokan, hogy „de hiszen ez Oszi!”, vagy „nahát, a Dani!” Nem akarom, hogy bárki félreismerje a lefestett habitust, és másra értse – de azt se, hogy felismerje…

Telivér fickó. Az a fajta, akitől a haverok egy életen át csodákat várnak, és nem is csalódnak. Pedig nem bűvész, csak – alapfoglalkozását tekintve – szinte sámán. Lehetett volna civil gladiátor, ökölvívó bajnok, Szent Antal, mélytengeri búvár, alapíthatott volna jótékony maffiát, amely múmiatekercsben szállítja be névtelenül a gonoszokat a pokolba, lehetett volna baloldali vagy ufó-hitű (a la) Máltai Szeretetszolgálat, óriási filmgyár, vagy a választásokat könnyedén megnyerő, az erkölcsök és az okosság elvei szerint olykor összeálló baráti társaság vezére, pozitív kalóz, s az emberek tömegesen álltak volna mellé, ki is alakult volna az egyszerű, uralkodó ismérv: azoknak van igazuk, akik mellé ez a szigorú, jó humorú, lendületes ipse odaáll – de most az olvasó vagy rögtön ráismert, vagy ha nem, azt mormogja idegesen: szerzőnk megint túloz, fölfújja a haverét, vagy valaminő romantikus, XIX. századi ifjúsági kalandregényből kivágott egy figurát és beragasztotta a világhálóba.

Pedig a pasi létezik, van, ilyen. Csak azt nem árultam el, hogy nagyon utálja, ha átrázzák – az igazat megvallva, elég nehezen lehet bepalizni –, és titokban, szinte államtitok-fokon: roppant érzékeny. Sértődékeny, amit hahotákba rejt, vagy sarkon fordul, és minden indok nélkül felmond. Felmond egyaránt jó pozíciót, zsíros állást, meg barátságot, melyben csalódott.

Az a fajta ember, akire katedrálist lehet építeni, noha nem vallásos. Aki tisztességesen és eszesen, érzelmesen baloldali – de sosem ömleng, mindent és mindenkit éles szemmel mérlegel; aki nem ismeri a sifrírozó kódját, cinizmusnak véli. A közelében az ember azt hiszi: ilyen szótartó, tiszta fickók örökké akadnak majd mindaddig, amíg lesz emberiség. Most volt a születésnapja, ezért e sorok. Ha valamikor megharagszik rám, tudhatom: nagyon nagy marhaságot követtem el.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Azért mert / Kedd, 2009. október 27., 17.28 Válaszoljál rá!

a rossz mögött felfedezni a szépet abrszurdum.

Hozzászólt: Hozzászólóknak / Kedd, 2009. október 27., 10.02 Válaszoljál rá!

Olyasvalamit olvastam egyszer, hogy: "nem tudom mi a siker titka, de biztos nem az, hogy a mindenki tetszésére legyek". Lehet közhelynek hangzik, de van benne némi igazság.
Mi a titka a kitartásnak? Biztos az, hogy vannak még olyan emberek akik képesek a rossz mögött is felfedezni a szépet, az igazi értékeket. Sajnos, sokszor engedjük magunkat befolyásoltatni, lehet csak azért, hogy ne lógjunk ki a sorból.A támadás csak ellentámadást hozhat, és mindkét fél egymást bántja, anélkül, hogy valamit megoldana.Olyan rövid az élet, miért nem tudunk örülni a szépnek, miért nem tudunk megbocsájtani, miért nem tudunk összhangra jutni?

Hozzászólt: Fehérember / Kedd, 2009. október 27., 00.24 Válaszoljál rá!

"Bodorúr" egy nem létező "baloldali" személyről írt. Magyar oldalon ugyanis "ilyen" nem létezik. Talán a valóban létező svéd vagy német baloldal fel tud mutatni egy ilyen embert.

Hozzászólt: Szinusz evelajosnak / Hétfõ, 2009. október 26., 23.27 Válaszoljál rá!

Kedves evelajos szögezzük le.
1.Bodor urat mint szépirodalmi egyéniséget nagyra tartom,A "húsz perc a gépben" c. írásánál pozítív véleményt fejtettem ki.
2.A hangnemem soha nem bántalmazó,ahogy ön írja.
3.Nem értek egyet a fenti kategóríába tartozó írássokkal,ezt higadtan de határozottan kimondom.
4.A magyarországi baloldalt egyszerűen népgyalázónak tartom 2004 dec 5 óta,ide nem keverem be Bodor urat,nem az ő hibája.
5.Elítélem a magyar gárda típusu megnyilvánulást ,de ennek is a baloldal az oka,az ők nemzetromboló politikájuk miatt erősödtk meg.
6.Nem vagyok egy párt pártján sem sem itt sem sehol.
Kérdéseire kedves eveLajos szívesen válaszolok.

Hozzászólt: evalajos / Hétfõ, 2009. október 26., 19.27 Válaszoljál rá!

Helló Helo!
Köszönöm Önnek a véleményét - nem csak azért, mert egyetértünk, hanem azért is, mert szimpatikus a stílusa, nem uszító és provokáló. Kicsit elegem van az itt is eluralkodó hangnemből, hogy az eltérő véleményt csak sértő módon, kort és tisztelete méltó tudást nem méltányolva, közölnek.
Ha valaki, akinek ilyen pregnáns véleménye van Bodor Pál köztudott, sohasem titkolt baloldaliságáról, és ez zavarja, minek jön ide?
Ha a tisztelt Illető olvasott volna Bodortól - a sok ezer jegyzetből, esszéből, csak egyet is, vagy megjelent műveiből, regényeiből - egészen biztosan visszafogottabban, kevésbé provokatívabban írna. Pont itt felejtik el, hogy Bodor a romániai esszéirodalom jelese volt, mindig szívügye volt az itt élő magyarok problematikája, szépirodalmi műveiben szinte kizárólag a kisebbségi lét sorskérdéseiről írt... Nem volt ez olyan régen, még akkor sem, ha az itteni hozzászólók esetleg fiatalok.
Nem olyan nagy dolog úgy beszélgetni, hogy az eltérő vélemény ellenére a társalgás folytatódjon...

Hozzászólt: Gyula / Hétfõ, 2009. október 26., 16.15 Válaszoljál rá!

Megprópálok,de nem politikáról, és nem fogom sem a jobbot sem a balt használni.

Hozzászólt: Helo! / Hétfõ, 2009. október 26., 16.02 Válaszoljál rá!

Ezt a "baloldali" szót nézzék el uraim, ha tényleg zavarja Önöket. Nagyon jó az írás. Lezser, szimpatikus, jópofa, egyedi kifejezés. Szuper. Gratulálok!
Gyula, drága, Ön tudna ilyet írni?

Hozzászólt: Gyula / Hétfõ, 2009. október 26., 10.41 Válaszoljál rá!

Most már mint olvasó megelégeltem Bodor Pál "baloldali" írásait.Azt fogják mondani hogy ha nem tetszik ne is olvassam,hát nem fogom.De elnézve a többi olvasói véleményt,senkinek sem tetszenek ezek a "baloldali" írások.A többi politikamentes megjegyzések jól néznek ki,de ami a mocskos politikát illeti,pocsékok.Csalódtam Őnben Bodor úr,nem gondoltam hogy része lett a piszkos politikai harcoknak.

Hozzászólt: ? / Hétfõ, 2009. október 26., 09.38 Válaszoljál rá!

A valaki a komcsi Horn Gyula a pufajkás. de hát szegény jövő-menő manó lett.

Hozzászólt: Szinusz / Vasárnap, 2009. október 25., 22.31 Válaszoljál rá!

Az baloldaliság minden írásban ott van?

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu