Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2022. május 19., 15.01
Négyszemközt Kilin Sándorral

Bolhacsípések

2008. június 08., 13.00 Vasárnap
Miközben a nagy európai futballösszecsapások előtti napokban itthon a melldöngetéseket halljuk és látjuk, melyek szerint „halálcsoport” ide, „halálcsoport” oda, mindenképp túljutunk a nehezén, s ezt a gall kakas  megverésével kezdjük, a franciák szórakoznak velünk.


Egy széltében-hosszában terjesztett videoklip egy francia szurkoló Toyotáján és egy tragacs, román zászlós gépkocsi találkozásának történetén keresztül azt sugallja a nézőnek, hogy a tizenhatoson belül a román játékosok igencsak hajlamosak – tizenenegyes reményében – a szimulálásra és a reklamálásra.

Az angolok sem maradtak adósok, akiknek van okuk a bosszankodásra: a Virgin Media videoklipje, mely az Eb csapatait mutatja be, Románia szimbólumaként  tengerparti nyaralóban sétafikáló nagy hasú, aranyláncot viselő cigányokat mutat, miközben Olaszországot a Colosseum, Ausztriát egy szép nyaralóváros, Oroszországot a Vörös tér, Németországot a brandenburgi kapu jelképezi. E videoklip nem új: évek óta cirkulál az interneten „romanian gypsies” címen, diplomáciai pohárvíz-botránnyá csak most dagadt, olyannyira, hogy külügyminisztériumunk is felkapta a fejét, jobb dolga nem lévén, londoni nagykövetünk révén hivatalosan kérte ki magának a sértést, ami után a Virgin Media, fejcsóválva ugyan, de udvariasan visszavonta a klipet.

Az elmúlt napokban egy másik pötty is rákerült Románia névjegykártyájára, ezúttal Svájcban. A Le Temps karikatúrát közölt, melyen az látható, hogy egy bank előtt hazánk egyik jobb sorsra érdemes leányzója koldul, s a hozzá lépő rendőr felszólítja: mozogjon.

Ami azt próbálja ironizálni, hogy a román állampolgárok is szabad mozgást kaptak az Európai Unióban. Külügyminisztériumunk ezúttal is bebizonyította, hogy nem hiába költi az adófizető pénzét: nagykövetünkön keresztül tiltakozott a szerkesztőségnél, sőt, ezt a genfi EU-nagykövetünk is megtette. Arról eddig nem hallottam, hogy a Lonely Planet turisztikai szórólap ellen is kivonták volna a nem sajtóhadakozásra gyártott diplomáciai kardot, pedig ez a propagandaanyag arra figyelmezteti a hazánkba látogató turistákat, hogy itt sok a kóbor kutya és zsebtolvaj, becsapják őket a pincérek és a taxisok, és így tovább, és így tovább. Pedig hát, hogy állíthatnak ilyen badarságokat, hiszen a még Iliescu által rendelt és szerkesztett imázskönyv is kerek perec kimondta: Románia csillogó, ez nem Drakula országa.

A fennebb említett videoklipek, karikatúrák, szórólapok okozta diplomáciai és egyéb hazafias felháborodás, balhé és műbalhé láttán és hallatán legfeljebb csak hümmöghetünk. Hisz nem azok feketítik be Romániát, nem azok piszkolják be az ország névjegykártyáját. Aki nem tudja, hogy kicsodák, azoknak azt ajánlom, hogy az Eb-meccsek helyett kövessék az elkövetkező napokban a választási maradvány-kampányt. Csalásokról, maffiákról, korrupt politikusokról, sikkasztásokról ott beszélnek csak igazán. Amihez képest a külföldi, cirógató ironizálgatások nem többek bolhacsípésnél.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu