Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2020. január 25., 21.28
ERGO SUM

A kísértet

Írta: Böszörményi Zoltán
2012. július 22., 17.06 Vasárnap

Kísértet járja be az országot – a bizonytalanság kísértete. Európa aggodalommal figyeli az eseményeket. Bár nincs ország, aki ellenünk fordulna. Sem császár, sem király, maga a pápa sem.

A bizonytalanság mégis futótűzként terjed.

A román prérit a nyár és a politikai szenvedélyek tüze égeti fel. Ha az előbbi elől a hegyekbe menekül az ember, az utóbbi ott is utoléri. Forróságát az elmúlt héten is a nyakszirtjén érezte.

Băsescu felfüggesztett elnök pojácának nevezte az őt helyettesítő Antonescut, aki a Cotroceni-palota pulpitusa mellől roncsnak titulálta ellenfelét. Míg pattognak a szavak, a lej napról napra gyengül. A politikai cirkusznak ez a fájdalmasabb oldala. A kisembert érinti a legjobban. Azt, akinek euróban felvett bankkölcsöne van, akinek lakbérét euróban számítják, akinek az üzletek pénztárainál ki kell nyögnie a hirtelen megdrágult áruk különbözetét, akinek már nem marad pénze benzinre, és lemond a hétvégi kirándulásról is, aki az otthoni négy fal között a bizonytalanság kísértetét kergeti, mert nem tudja, mikor fordul még rosszabbra a sorsa.

De nem hiányzott ez a politikai csata a román vállalatok többségének sem, azoknak, amelyeknek valamelyik valutanemben kell kifizetniük az importált nyersanyag, alkatrész árát, vagy valamilyen okból lejeik konvertálására kényszerülnek.

Fura mód, amióta az USL vezetői és a PDL közötti hadjárat elkezdődött, Mugur Isărescu, a román jegybank elnöke hallgat. Több okból is. Az egyik az lehet:Pontáék megparancsolták neki, hogy ne nyilatkozzon. A másik, mert ebben az áldatlan helyzetben nincs mit mondania, minden szavával esetleg több olajat öntene az amúgy is gyorsan terjedő tűzre.

Elnémult Ion Iliescu, volt román elnök is. Azt követően, hogy megbukott az Ungureanu-kormány – és figyelmeztette Pontát, legyen óvatos, ne ugorjon fejest a román politika sekély vizébe, ne játssza el könnyelműen a választók nehezen megszerzett szimpátiáját – az exállamfő nem hallatta szavát. Ez is tovább fokozhatja a román állampolgár bizonytalanságát.

A televízióadásokban nap mint nap elhangzó talkshow-k, a pártok közötti összecsapások tűzijátékai már nem szórakoztatják a képernyő előtt ülőt, inkább ellenszenvet, keserűséget, aggodalmat váltanak ki belőle.

Görcsbe rándul a gyomor, mert egyre világosabbá válik: önhatalmúlag nem Băsescu nyirbálta meg a fizetéseket és a nyugdíjakat. A Ponta vezette USL-nek sem lett volna más választása, ha teljesítenie kellett volna az IMF és az Európai Unió követelményeit. Nem Pontáék politikai akaratának és ügyességének köszönhető, hogy fokozatosan visszaállnak a megkurtított járandóságok, azt megbukása előtt a PDL is beígérte.

És fokozza a bizonytalanságot az is, hogy a józanul gondolkodó gazdasági elemzők előrejelzése szerint nem lesz több pénze az országnak, amiből a mostani kormány majd nagylelkűen osztogathatna. Mindehhez még hozzáadódik Ponta doktori dolgozatának plágiumügye, amit a külföldi hírügynökségek is napirenden tartanak, a kormányfő lemondását sürgetik.

A választópolgárok minden valószínűség szerint, vasárnap éjfél után sem ihatnak az öröm poharából, mert marad Băsescu elnök vagy sem, a bizonytalanság kísértete nem távozik.  
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: plagium / Kedd, 2012. július 24., 11.58 Válaszoljál rá!

Kisértet járja be Európát, a forradalom kisértete- Marx
Máskülönben a szerzőt senki nem fogadta fel Basescu és társai védőjének.

Hozzászólt: kérdező / Hétfõ, 2012. július 23., 08.00 Válaszoljál rá!

1. Miért akarna a pápa ellenünk fordulni...? vagy csak dobálózunk a szavakkal?
2. Ha beszélnek az a baj, ha hallgatnak az a baj...Kérdem, hát mégis mit kellene tegyen egy Isarescu, Iliescu (ho, ho... ha ő megszólal, mindjárt rávágják a bányászterrort...ha pedig hallgat, az sem jó?!)
3. A cirkusz valóban folyik, de hisz ennek a cirkusznak része a média...e fenti cikk is...inkább hallgatott volna a szerző?:..

Hozzászólt: Sanyi / Vasárnap, 2012. július 22., 22.11 Válaszoljál rá!

@Nagy István: kifejtene ezt a gondolatot bovebben? Nem tiszta szamomra, hogy mi az osszefugges a tomegdemokracia es a bizonytalansag kozott es azt sem ertem, hogy a penznek pontosan milyen szerepe lenne itt.

Hozzászólt: Nagy István / Vasárnap, 2012. július 22., 21.07 Válaszoljál rá!

A bizonytalanság kísértete maga a tömegdemokrácia, és az őt létrehozó pénz.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu