Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2020. január 22., 22.13

A Neander-völgyi magyar ember

Írta: Böszörményi Zoltán
2012. július 17., 18.56 Kedd

Európai utazásaim miatt két nappal később olvastam az RMDSZ múlt héten megjelent kommünikéjét: RMDSZ: politikai álláspont az államfő felfüggesztéséről.

Lelki szemeim előtt Arany János forgott a sírjában. Ide írom, miért, idézek a kommüniké szövegéből: „A két magyar párt elsősorban azzal kéne legyen elfoglalva, hogy megtalálja a gyenge választási eredményeik magyarázatát. Számunkra egyértelmű, hogy az RMDSZ 86 százalékos támogatottsága azt jelenti, hogy a magyar emberek bíznak a Szövetségben…

Meghökkentő, ugye? Ha valaki így fogalmaz egy országos magyar szövetség nevében, akkor…

Ne siessünk semmiféle következtetéssel, mert tévedni emberi dolog, még akkor is, ha mondjuk, nem alulírott fogalmaz fanyelven, ami szintúgy megbocsáthatatlan, hanem valaki, aki hadilábon áll a magyar nyelvvel és az erdélyi, a romániai magyarság érdekképviselete nevében teszi azt. (Az előbbi állításom igazolásaként nem szeretném az egész kommüniké szövegét idemásolni.)

Mégis, hogyan történhetett meg, hogy ezt a szöveget továbbítsa az RMDSZ a román államelnök felfüggesztése kapcsán? Úgy, hogy a Szövetség vezetőségéből senki sem figyelt oda, nem olvasta, amit az RMDSZ ország-világgal közölni akart. Nem volt ideje, vagy egyszerűen nem érdekelte. Pedig a Szövetség hírneves „iparosokkal” dicsekedhet. Az egyik Markó Béla, a kiváló költő és esszéíró, a másik Kelemen Hunor, a mostani elnök, aki maga is jó tollú újságíró.

A fránya fogalmazás mellett viszont tartalmi gubancai is vannak a szövegnek. Az egyik nem logikai, inkább politikai szemszögből fura.

Miért kellett a Szövetségnek az ellenzéket megszólítania, saját eredményeivel kérkednie, amikor annak semmi köze sincs a román elnök felfüggesztésének a folyamatához, procedúráihoz?

Világos, hogy az RMDSZ támogatottsága a legutóbbi országos helyi választásokon sem sínylette meg a konkurens két magyar párt részvételét. Mindenki sejtette, mondjuk ki bátran: tudta, hogy egyik magyar ellenzéki képviselet sem rúg labdába. Hiába hőbörgött Tőkés László, hiába erőlködött, szervezkedett Szász Jenő, hiába… a többiek.

A másik, a kommüniké szövegében elhangzó érthetetlen fogalmazás: magyar ember ideája. Melyik magyar emberről van szó? A Neander-völgyi magyar emberről, vagy a világ magyar emberéről? Ki az a magyar ember, akit az RMDSZ megszólít, megkér, utasít, netán konzultál, akinek javasolja, hogyan szavazzon a román elnök felfüggesztésével kapcsolatban? A romániai magyar, vagy az általánosan értett magyar ember?

Kéne a változás, a fogalmazás terén is, kéne egy új vízió!

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: vendeg / Péntek, 2012. július 27., 11.01 Válaszoljál rá!

Talan a lebukott komonistakat kellene ki takaritani a Parlamentekbol.Pl.aKRITERIUM regi foszerkesztoet"{Talpnyalo]NE MENYETEKEL SZAVAZNI.ES KESZ.

Hozzászólt: Nagy István / Vasárnap, 2012. július 22., 20.43 Válaszoljál rá!

A kampányban Máthé András Levente kolozsvári RMDSZ-es parlamenti képviselő megmondta: a magyarok nem tudnak olvasni.
Ehhez igazítja a szervezet a közleményeit.

Egy hét múlva ilyenkor már tudni fogjuk, hogy miért kommünikézett/hőbörgött az RMDSZ, és az mit ért.

Az RMDSZ már csak ilyen. Vízió és anyanyelvismeret-vesztett gyülekezet.

Hozzászólt: Gábor Ferenc / Szerda, 2012. július 18., 08.40 Válaszoljál rá!

Egyszer már az RMDSZ politikusai is rá kellene jöjjenek: nem azért szavaz rájok a romániai magyar, mert bízik bennük, hanem mert egyszerűen tudják, érzik, hogy csak összefogva lehet eredményt elérni, és így nincs más lehetőségük. Nem lenne semmi baj, ha több magyar párt lenne,(egészséges ellenőrzés, konkurencia csak jót hozhat) csak mikor magyar érdekről lenne szó, akkor összefogni és nem saját pecsenyét sütögetni kell. Valahogy ezt kellene már megtanuljuk sok keserves évszázad után.

Hozzászólt: székely / Szerda, 2012. július 18., 06.57 Válaszoljál rá!

Ki az a magyar ember,akit az RMDSZ megszólit?Szerintem Toldi Miklós,aki malomkővel és petrencés ruddal politizál!

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu