Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2020. január 25., 23.36
ERGO SUM

Ha senki sem vagyok

Írta: Böszörményi Zoltán
2012. szeptember 23., 19.25 Vasárnap

No job, No money, No problem, azaz „Munkanélküli, Pénztelen, Semmi gond” szlogenjét olvasom az egyik járókelő pólóján. Katartikus szöveg.

Nekem azt sugallja, hogy viselője nem találomra öltötte magára a ruhadarabot, hanem ezzel akar tűntetni minden ellen, ami megvetendő e földön. Ő inkább élni, érinteni, érezni, érteni akar, érzékeny akar maradni, mint Apollón isten papnője, Püthia.

Azt üzeni, hogy a dologias világból elege van. A lét zavaró kellékeit: pénz, hatalom, befolyás, rang, cím megveti, értéktelennek tartja, felesleges nyűgnek, kacifántos, olcsó kelléknek, mely rendkívüli módon zavarja őt a lélek kiteljesedésében, az orfikus életérzés megteremtésében, mert csak a semmi tisztasága óvja őt a bűntől, és tartja örök levitációban szellemét.

Csak akkor vagyok valaki, ha senki sem vagyok, írja Szophoklész.

No job, No money, No problem.

Azt hirdeti, hogy a Valami teher, amitől meg kell szabadulni, le kell vetkőzni, félre kell seperni az útból, mert az Út csak akkor járható, ha minden kolonctól, gondtól megszabadul az ember, tisztára vetkőzi magát, hogy a világ szakadékait átszelő selyemkötélen egyensúlyozva végigtipegjen a megtisztulás, az átszellemülés, a tökéletesség végtelen mezejére. Ott majd felvértezheti magát a kozmikus erővel.

Csak a csupaszság, a meztelen lét tudja őt felemelni a terhes mindenből az ideális semmibe.

„Gyengeségében lehet az ember a legerősebb!” Akkor lesz valaki, ha elnyeri az alaktalanság állapotát. Ott nincsenek zavaró körülmények, kicsinyes, mindennapi egzisztenciális gondok, nincs lótás-futás, pénzhajsza, versengés, mások elleni áskálódás, gyanakvás, titkolózás, pitiáner, rosszindulatú pletyka, nincs hazugság, ármány, lobbi, tékozlás, hatalmi harc, becsvágy, nincs éhség, baj, stressz, kórság, szenvedés. 

Nincs félelem.

No job, No money, No problem.

Ez az a járható út, amire a huszonegyedik század embere áhítozik, erről álmodozik Európában tízmilliók munkanélkülije, ezt isteníti a világban éhezők milliárdja?

Csak akkor vagyok valaki, ha senki sem vagyok? 
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: maris / Szerda, 2012. szeptember 26., 22.49 Válaszoljál rá!

mégis lehetek valaki????

Hozzászólt: khmkhm / Kedd, 2012. szeptember 25., 18.56 Válaszoljál rá!

Uff, beszélt kisokos. (Hibásan, de hát érhető, hisz csak kisokos.)

Hozzászólt: kisokos / Kedd, 2012. szeptember 25., 00.05 Válaszoljál rá!

Maris, presze persze, bújja a víz alá, biztos te is egy no job, no money, no problem vagy.

Hozzászólt: perszepersze / Hétfõ, 2012. szeptember 24., 19.46 Válaszoljál rá!

...a lélek kiteljesedése, az orfikus életérzés megteremtése, a semmi tisztasága, meg az örök levitációban örömködő szellem, csudiklassz!

Egyetértek, maris!

Hozzászólt: maris / Hétfõ, 2012. szeptember 24., 10.34 Válaszoljál rá!

Viszonylag nyugtalanító, egyben ideálisan nyugis állapot. Csak ne kellene a gyermeknek cipőt venni, olyan egyszerű, utcait, és télire csizma is elkelne, de talán decemberig kihúzzák azzal, mai van. A kinőtt, kilós dzsekit már a harmadik kölyök viseli, és a negyedik a várományosa... a villanyszámla is két százasra rúg, és kéne már egy rendes mosópor az ember fiának. Persze fűtés nincs a blokkban még, tehát hektószámra kell a teát főzni, és elkelnek a gatyák, melegítők, pokrócok is...Vélhetően sem én, sem mi valaki/k nem lehetek/lehetünk már, annak ellenére, hogy senki vagyok, mert immár túl sokan vagyunk ehhez.De filózni rajta, okés

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu