Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2020. január 25., 21.31
ERGO SUM

Katarzis

Írta: Böszörményi Zoltán
2012. július 15., 20.09 Vasárnap

Végül is puccs volt.

Igazi puccs. Puccs a javából.

Most, innen, ebből a távlatból, világosan látom.

A PDL-sek közül csak néhányan fogalmaztak így. Talán Vasile Blaga volt közülük a legdrámaiabb.

A puccs tulajdonképpen nem Băsescu elnök felfüggesztése, ez csak egyik következménye, hanem az Ungureanu-kormány megdöntése volt. Ahogyan aztaz USL megszervezte.

Két fronton támadtak. A gyenge karakterű és megvásárolható PDL-képviselők volt az egyik célpontjuk, a másik a szintén gyenge jellemű nemzetiségiek csoportja. Ami előtte oly sokszor az USL meddő próbálkozása maradt, az immár két hónapja történt bizalmatlansági indítványukat siker koronázta.

Briliáns manőver volt, a politikai korrupciónak iskolapéldája.

Azóta is azon gondolkozom, vajon az RMDSZ vezérei és hatalmi emberei, azok a stratégák, akik annyiszor segítették győzelemre a szövetséget, miért nem szimatolták meg, hogy nem ismerték fel ezt a rájuk is leselkedő veszélyt? Mint koalíciós partner csak megneszelhették, mi folyik a kulisszák mögött. Nem hiszem, hogy az USL végrehajtói annyira észrevétlenül settenkedtek, lopakodtak és manipuláltak a politika sötét bugyraiban, hogy alattomos ügyködésükről senki sem szerzett tudomást.

Nem fogadom el az RMDSZ-nek azt az érvét, hogy minden erejével csak a MOGYE-ra koncentrált. Az mindennél sürgetőbb volt, még a hatalmon maradásuknál is fontosabb. A legalább két évtizede magára várató magyar oktatási ügy nem válhatott hirtelen oly halaszthatatlanná, hogy minden másnak a háttérbe kellett szorulnia. Milyen nevetséges indoklás. De azt az érvelésüket is elvetem, miszerint már elegük volt a folyton akadékoskodó és mindenbe belepofázó elnökből, aki Orbán Viktorral, az RMDSZ nem éppen kebelbarátjával is jó viszonyt ápol. És azt is nehéz elhinnem, hogy tele volt már a hócipőjük az öntelt, beképzelt és agresszív, anakronisztikusan viselkedő PDL-s vezetéssel. Ha az RMDSZ, mint már annyiszor az idők folyamán, bebizonyította, hogy a döntő pillanatokban képes csatát nyerni, miért nem egyezett meg az új kormányfővel, Ungureanuval? Mi volt a nem látható oka annak, hogy csődöt mondott igyekezete? (Ha egyáltalán volt ilyen.) Hiszen minden áron ki kellett volna tartania az őszi általános választásokig. Hogy mégsem tette, biztosan rejtett érdekek vezették. Vagy annyira bepánikolt, hogy elvesztette tisztánlátó képességét. Vagy egyik sem történt, egyszerűen elfogyott a türelme.

Kár, mert ahogyan napról napra alakul a román politikai élet, annak amőbasága, képlékenysége még a legderűsebb elemzőt is elriasztja.

Minden hatalom széthullását elsősorban belső, kohéziós erőinek az elgyengülése idézi elő. Ennek elsődleges oka a törvényesség fellazulása, a moralitás kétségessége, a korrupció elburjánzása.

A PDL-n belül hetek óta megindult a katarzisos folyamat. Nem tudom, mennyire lesz mély és tisztító erejű, mennyire képes a párt megújulni. De hiszem, változást eredményez.

Vajon mikor lesz az RMDSZ-en belül is a fentihez hasonló katarzis?

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Nagy István / Vasárnap, 2012. július 22., 21.01 Válaszoljál rá!

Nem gyenge karakterű, hanem jellem nélküli a pártjaik javaslatára a bukaresti parlamentbe juttatottak túlnyomó többsége. Ők személyes érdekből oda ülnek, ahol több jut. Ezt teszik a kisebbségiek is. Immár 22 éve. Ezért voltak folyamatosan kormányársodráson.

A tisztánlátás szükségessége föl sem merülhetett!
Az RMDSZ nem volt alkupozícióban! Ungureanuval nem volt min megegyeznie.
A pártszédelgők, a korábbi kormányzótársak adták mi lényegük, és az éppen elég volt ahhoz, ahol most tartunk.

A hazai hatalommegtartásban egyetlen kohéziós erő hat, amelynek neve telefontartó skatulya.

Nem hiszek a romániai pártok, így a DLP katarzisképességében sem. Ahhoz túl sok a meggazdagodási számításból ott tartózkodó egyén.

Ahogy a DLP-ben, úgy az RMDSZ-ben sem lesz, mert nem lehet katarzis!
A jókor osztogatott egy-két cukorkáért akkor is a jelvényeikre pecsételnének a tömegek, ha másnap egy évi nyugdíjukat vonnák meg, mert a tömeg alkotóelemeinek minőségi ismérvei a tömegdemokrácia bevezetése óta folyamatosan romlanak.

Hozzászólt: olvasó / Hétfõ, 2012. július 16., 22.29 Válaszoljál rá!

A PDL számára ay volt a legjobb, hogy "megbukott" a kormányuk, ami amúgyis meg volt bukva az emberek előtt. Nagyszerű húzás (CSAPDA Pontának) volt Ponta kinevezése! Akinek már nem volt türelme, és csinált egy kis vihart...de lehet, hogy ez a fejébe kerül...

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu