Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2020. január 19., 17.25
ERGO SUM

Magyar sors

Írta: Böszörményi Zoltán
2012. július 29., 21.16 Vasárnap

A romániai magyarság szempontjából nem volt tétje a mai referendumnak. Hiábavalóan hullámoztak és csaptak össze a kedélyek, a mi életünkön itt, ezen a földön, ez már nem változtat.

Csak mi!

Mi vagyunk saját sorsunk kormányosai!

Két napja nem szólhattam, nem mondhattam el, mit gondolok a most zajló cirkuszról, a referendumról.

Ma, ebben a hír- és véleményáradatban, a néha gyomrot felforgató történések kavalkádjában, nem is sajnálom. Az a régi mondás jutott eszembe: a kutya ugat, a karaván halad.

Mondhattunk mi, mondhattam volna én bármit, ki mit oszt, ki mit kap, miért és hogyan, számunkra nem tét. Az előrejelzések, exit pollok sem, a bennünk rejlő elemi erő minden véleménykutatót úgyis megcáfol.

S ez az elemi erő, maga a sors, a mi sorsunk.

A mi sorsunk pedig évszázadok óta a nemzetünk harcát, küzdelmét, helytállását, a becsületességet, a moralitást, az adott szavunk érvényét jelentette. Évszázadokon át ez jellemezte, ez jellemzi a mi nemzetünket. Ezt égette Isten a génjeinkbe.

A mi tétünk soha nem lehet, lehetett Băsescu elnök felfüggesztése, és Pontáék győzelme sem. Akik ma háborúznak, csúnya, papírt nem tűrő szavakkal dobálják meg egymást, a pokol tüzébe kergetik önmagukat és híveiket, holnap kibékülnek, közös témát, ürügyet keresnek, s ez, fura mód, mindig mi voltunk, mi vagyunk, és mi leszünk. Mi, romániai magyarok.

Adjon az Isten nekünk egészséget, erőt és türelmet, hogy továbbra is a magyar nemzet büszkesége legyünk.

Bennünk az erő, éljünk vele!

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Kincsaminincs$$$ / Hétfõ, 2012. július 30., 16.07 Válaszoljál rá!

Mi jár annak, akinek igaza van?... a szája! És akinek nincs?... annak is! Szaaal, csak azt akarom mondani kedves felebarátim, hogy mint aradi magyar magasról ... erre a népszavazásra. Mert, ha a Kárpátok géniuszának egykori tengernagyára szavazok azt kapom, hogy nekem itt nincs jogom autonómiát kérni, nem hogy kulturálisat, de semilyet! Megtanították: Bolyait nem Farkasnak vagy Jánosnak hívják, hanem Babeşnek, meg hogy Petőfinek Schiller volt a legjobb barátja, és azt, hogy az orvosoktanoncok ugyan tanulhatnak magyarul, de csak román felügyelettel, nehogy megvágják a magyarajkuak adójából is befizetett, majd a tanügybe visszaosztott bankókkal a kezüket a magyar dékánok. Ugyebár a papír/műanyag-vágás a legveszélyesebb...
Ha Mr. PLÁGIUM és sleppjének ügyére szavazok, azon kapom magam, hogy fél szemmel pislogok, mint annak idején Sütő András, hogy kormányválság kell kialakuljon a Szabadság-szobor újraállításához, hogy ismét éreztessék velem: másodrendű állampolgár vagyok szülőföldemen, hogy az általam befizetett adókból csak Avram Iancu és egybesülés szobrokat lehessen állítani, s ha netán Wass Albertet vagy Nyírőt hozom szóba, egyből nácinak, revizionistának, ultranacionalistának, sovénnak vagyok titulálva...
Ezért osztom én a szerző véleményét, miszerint nekem, mint aradi magyarnak nem volt tétje ennek a népszavazásnak, ezért inkább kimentem a csálai erdőbe miccset sütni :)
Különben az USL-sek csak ne ugassanak, hogy mi bojkottáltuk az ő népszavazásukat. Tetszett volna ígéretekkel és gyors tettekkel megvásárolni bennünket, mint annak idején... De egy olyan párttól, amelyiket egy plagizáló vezet mit várhatunk mi magyarok. Mr Plagi biztos azt hitte, hogy majd minket is lemásol...

Hozzászólt: választó polgár / Hétfõ, 2012. július 30., 12.22 Válaszoljál rá!

Bár a cikkben nem történt utalás Orbán Viktor múlt heti ,erdélyi bólyongására, ám az ismert a tény , hogy Magyarország.- ezúttal a " forradalmi kiskakas" bevetésével megint megpróbálta eljátszani az okostojás szerepét az erdélyi magyarok előtt.
Nagyon helyes, hogy OV elment Tusványosra. ( A fiam is ott volt néhány haverjával.Baromian jól érezték magukat. ) Máshová is menjen el . Szórakoztatni
De az erdélyi magyarokat hagyja békén.
Valóban Orbán úrnak és erdélyi vazallusainak száma elenyésző ( l. juniusi választások eredményeit ) De vigyázzunk, mert ezek olyanok, mint az egészséges almába furakodott férgek : belülről pusztítanak.
...................................................................................................................................
Külföldön járva ha nemzetiségem felől éredklődnek, azt mondom : magyar vagyok. Viszont ha a beszélgetések során kiderül, hogy erdélyi magyar, az emberek mindjárt érdeklődőbbek, nyiltabbak, kedvesebbek lesznek. Tapintható külömbség.

Ezek után hadd javasoljam Orbán úrnak: ha annyira szereti az erdélyieket- és amint a példa is mutatja szereti , vegye és vigye Romániából a hasonszőrű elvbarátait és húzzonn el ... Magyarországra.
Úgyis rozoga vityillóban tengetjük sorsunkat. Ne keverje orrunk előtt a trutymót észtosztó politikájával. Éppen elég a magunk baja.
Értse meg : nem kellenek a tanácsai .
(Befejezésül , szívem szerint ide másolnám BZ. utolsó két sorát.)

Hozzászólt: Harag nélkül / Hétfõ, 2012. július 30., 12.07 Válaszoljál rá!

Azzal kezdhetném, ha rossz indulatú lennék, hogy annyira vagyunk saját sorsunk kovácsai, vagy kormányosai amennyi a Ny. jelen hatása a romániai magyarságra. De inkább megprobálok elfogulatlan lenni.Komoly párt nem következetlen,ha megszavazta az elnök felfüggesztését a parlamentbe, akkor ez kellett volna legyen az üzenet is, mert a kötéltáncosok is időnként leesnek a kötélről.Itt mindent ellehet mondani, de egy biztos a magyar közösség nem szavazott sehogy.Előre láthatóan nehéz lesz az ősz. Az Rmdsz valószínüleg mint jelentős frakcíó bucsúzhat a parlamenttől, és a kormányzástól. Ha ez volt a cél akkor ennyi.

Hozzászólt: állampolgár / Hétfõ, 2012. július 30., 11.23 Válaszoljál rá!

Nagy István a lényegre tapintott.Mit ér Orbán szava?Bizony csak filléreket ér,amivel meg is dobálják Budapesten!Itt csak szellőzteti a száját és egyre nagyobb a bödösség körülötte!

Hozzászólt: okoska / Hétfõ, 2012. július 30., 11.18 Válaszoljál rá!

Kedves Zoltan megint tanubizonysagot tettel szeleskoru politikai tajekozottsagodrol, mert te csak azt hiszed hogy az Orban beszolasa nem artott meg a romaniai magyarsagnak..Kivancsian vard Nagypista baratoddal majd azt hogy osszel elmennek e szekelyeink szavazni, hatha kiesik az Rmdsz a parlamentbol. Szamithato hogy a mostani reszvetellel igencsak magasan rezeg majd a lec...de talan majd a tajbasimulo rmdsz politika aki azert nem merte felvallalni hogy kire es mire buzditsa a magyarjainkat szavazni mert tudta hogy az Orban szava mellett ugy is kismiskak lesznek , majdcsak felebred es lehet hogy nem tul keson...egyszer allampolgari jog es kotelesseg elmenni szavazni, (lasd amikor az erdekeink ugy kivanjak mit a helyhatosagin ) masszor elmondatik hogy ez nem a mi harcunk..ha..ha.haa...nem tudom mit fog mondani az rmdszke amikor osszel esetleg Orban megint tavolmaradasra fog buzditani...de gondolom ez mellesleg senkit sem erdekel, azok kozul akik masodszor is legitimaltak basescu csalassal megszerzett elnoki szeket,igaz akkor nem a magyarok szavazataival hanem a kulhoni es moldav testverekevel..hajra magyarok, hajra szekelyek, megint hoztatok a formatokat mint akkor amikor Stefan cel mare bekuldott az elso sorba 5000 vigan halni meg a nep ugyeert...

Hozzászólt: Nagy István / Hétfõ, 2012. július 30., 08.54 Válaszoljál rá!

olvasó, Orbán őszre is buzdítani fog, de Kelemen Hunor és udvartartása, Bognár Leventével bezárólag mit tesz addig, hogy Orbán szava érjen is valamit?
Ez itt kérdés!
A jelek szerint nem azt, amit kellene.

Hozzászólt: Nagy István / Hétfõ, 2012. július 30., 08.51 Válaszoljál rá!

Sajnos Romániában nem mi vagyunk saját sorsunk kormányosai!
Mi csak saját sorsunk kovácsai vagyunk!
De milyen kovácsok vagyunk,? Ez a kérdés!
Bennünk az erő?
Élünk vele?

Hozzászólt: olvasó / Vasárnap, 2012. július 29., 23.22 Válaszoljál rá!

"A romániai magyarság szempontjából nem volt tétje a mai referendumnak."
Bár nem a magyarság parlamenti bejutásáról volt szó, tétje volt és van, mert nem egy burokban él a magyarság, hanem ebben az országban. És nem volt és nem is lehet közömbös számára , hogy itt mi történik. DE....
nagyon boldog lennék, ha a Orbán Viktor - ÖSSZEL- úgyanígy buzdítaná a magyarokat, hogy VEGYENEK RÉSZT a szavazáson, és a magyarok HALLGATNÁNAK AKKOR IS RÁ!

<%freshnews%>
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu