Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2022. május 18., 00.48

Búcsú a fültisztító pálcikától

Írta: Jámbor Gyula
2021. június 03., 16.03 Csütörtök / Arad

A kedves olvasó tudja, persze, mi az a fültisztító pálcika: egy üreges műanyagból készült rudacska, mindkét végén vattacsomócskákkal ellátott egyszerű eszköz, amellyel az ember mosdás, még inkább alapos fürdés után belepiszkál a fülébe, eltávolítandó az ott összegyűlt fülzsírt. Amely, ha nem „piszkálják”, takarítják, idővel komoly gondot okozhat.

Nos, július elsejétől Magyarországon, meg az Unió bizonyára több országában is, betiltják a fültisztító pálcikák használatát (erre nálunk is minden bizonnyal sor kerül majd) – nem főleg azért, mert azok az egészségre ártalmasak volnának (bár az orr-fül-gégészek ezt állítják), hanem mert műanyagot használnak fel fölös mennyiségben.

A műanyag pedig nem környezetbarát: előállítása egyrészt túl sok földi errőforrást emészt fel, másrészt újrafelhasználása sok, olykor leküzdhetetlen akadályba ütközik, évtizedek, sőt évszázadok alatt bomlik le stb.: egyszóval erősen káros az emberiség számára.

No de ha csupán a fülpálcikákról volna szó, talán nem lenne túl nagy a baj. A spéci fülpálcikák megjelenése előtt is tisztogatták úgy-ahogy a fülüket az emberek, gyufapálcikára tekert vattacsomócskákkal, például.

Csakhogy az összes, egyszer használatos műanyag evőeszközről van szó – tányér, villa, kés, kanál, szivószál, italkeverő és léggömböt tartó pálcika, expandált polisztirolból készült ételtároló (ilyenkből eszik a kifőzdékből, vendéglőkból hazaszállított ételeket) ésatöbbi. Beleértve a könnyű (egyszer használatos) műanyag hordtasakokat (a biológiailag lebomlóktól eltekintve). Jövő év januárjának elejétől (kevés kivétellel – csecsemők, gyermekek számára készült, speciális gyógyászati célokra szánt italpohárra és gyógyászati eszközökre, például) – egyéb műanyag-eszközöket is betiltanak.

Nem tudom, legalábbis nem emlékszem, évente hány százezer vagy millió tonnát tesznek ki az egyszer használt és eldobott műanyag-eszközök. Azt viszont tudni vélem, hogy a műanyagoknak világszerte viszonylag kis hányadát hasznosítják újra (bár vannak már rá többé-kevésbé alkalmas technológiák). A rendelkezés tehát ésszerűnek látszik.

De gondoljunk bele: mi lesz azután?

Az egyszer használatos eszközöket mindenképpen többször használatosokkal, például üvegből, kerámiából készültekkel – kell felváltani. Amelyeket jóval nehezebb egy kerti ünnepségre, fesztiválra, város- vagy falunapra – odacipelni, majd összegyűjteni, elmosni, tárolni stb. A műanyag-betiltásra vonatkozó látszólag egyszerű intézkedés egyszerre sokkal bonyolultabbá, nehézkesebbé és bizonyára népszerűtlenebbé válik. És távolról sem értünk a hátulütők felsorolásának végére.

Az újat megszokni viszonylag könnyebb, mint lemondani róla.

A műanyag-palackokról még nem is esett szó. Betiltásuk, kivonásuk valóságos katasztrófával érne fel.

Öt-tíz év múltán már felbecsülhetjük, hová jutottunk.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu