Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2021. április 11., 05.01

Bérvágás és érvágás

Írta: Chirmiciu András
2021. február 25., 18.04 Csütörtök / Hunyad

Felélesztette hosszú Csipkerózsika-álmából a szakszervezeteket az új kormány költségvetés-tervezete. Bukarestben gyakoriak, ámde nem túl népesek a tüntetések, a szakszervezetek ismét utcára vonulnak nagyobb béreket követelve.
Szinte kizárólag az állami alkalmazottak tüntetnek, a versenyszféra alkalmazottjai örülnek, ha egyáltalán megőrizhetik bérüket vagy munkahelyüket. A koronavírus okozta gazdasági világválság nem érintette a közszféra (állami és helyi hatóságok) alkalmazottjait, fizetésük nem csökkent, s idejében kapták meg, miközben a privát szféra alkalmazottjait igen érzékenyen érintette, a cégek bevétel-csökkenése miatt gyakoriak a bérlefaragások, rosszabb esetben pedig utcára is kerültek, ha munkaadójuk lehúzta a redőnyt. Előbbieknél a járvány még bérvágást sem eredményezett, utóbbiaknál viszony jelentőset, sőt, egyeseknek valós megélhetési érvágást.
Ráadásul a közszféra alkalmazottjai számos bérpótlékban is részesülnek, melyek gyakran jelentősen megnövelik a havi jövedelmet, miközben a piaci folyamatoktól függő magánszférában a pótlékok fehér hollónak számítanak. Mindezek alapján a közszférában az átlagfizetések lényegében kétszer nagyobbak, mint a magánszférában. Mégis a közalkalmazottak szakszervezetei vonulnak utcára nagyobb béreket követelve! Sőt, azon belül sem a tanügyiek és kisebb mértékben az egészségügyiek, akiknek munkáját jelentősen befolyásolta a koronavírus-járvány, hanem a legkevésbé érintett adminisztratív-irodai személyzet!
Elképesztő, szürreális helyzetkép. A koronavírus a 2008-as
recessziónál sokkal durvább gazdasági válságba sodorta az országot (és egész Európát), a kormányok kétségbeesett módszerekkel igyekeznek megmenteni a privát szektor leginkább sújtott ágazatait, mindenütt kénytelenek lefaragni az egyéb közkiadásokból, Bukarestben mégis a válság által legkevésbé érintett szektorok alkalmazottjai követelnek béremelést! Megáll az ész!
Az utóbbi négy évben a közbérekre fordított kiadások eleve megduplázódtak, a szolgáltatások színvonala viszont nemigen, jegyezte meg Florin Cîțu kormányfő. Kollégája, Ilie Bolojan Bihar megyei tanácselnök szerint az általa októberben átvett adminisztratív intézmény alkalmazottjainak fele egyszerű papírtologató, akiktől meg kell válni. Utóbbi hozzáállása alighanem hasznosabb, 2012 óta a PSD-s kormányok mesterségesen feltöltötték az adminisztratív apparátust, amely jóformán a politikai klientúrák fejőstehenévé vált. Ettől az inkompetens fölöslegtől kellene megszabadulni, azokat viszont, akik jó végzik munkájukat, meg kell fizetni, ahogy Bolojan teszi Biharban, mintsem megtartani az egész személyzetet, s mindenkitől megvonni a bérpótlékokat. Minden irodában, osztályon vannak jól képzett, komolyan dolgozó szakemberek, akik elvégzik a munkát, és inkompetens naplopók, akik politikai kapcsolataik révén kerültek a zsírosan megfizetett közszférai állásokba, s kiknek eltávolítását meg sem éreznék az adott intézmények. Sőt, olyan kirívóan felháborító esetek is vannak, mint a szállítási minisztérium kötelékébe tartozó Metrorex bukaresti metróvállalat, melyet az egész ország adófizetőinek pénzéből szubvencionálnak. Pontosabban az aradi, kolozsvári, nagyszebeni, jászvásári, konstancai stb. alkalmazott vagy cége megmaradásáért keményen küzdő vállalkozó adólejeiből nemcsak a bukaresti lakosok metrós utazását szubvencionálják, hanem a metró alkalmazottjainak átlagnál jóval magasabb béreit is!
A bérek korrekciója elkerülhetetlen a kormány számára, még akkor is, ha éppen a legkiváltságosabb kategóriák követelnek legvehemensebben további növelést, ügyet sem vetve a körülöttük dúló gazdasági világválságra.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu