Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2022. október 07., 15.58

Éghajlat-stratégia

Írta: Chirmiciu András
2021. július 20., 15.47 Kedd / Hunyad

Roppant ambíciózus stratégiát fogadott el múlt héten az Európai Bizottság (EB) az éghajlatváltozás megállítása érdekében. A stratégia szerint 2050-ig az EU nettó szén-dioxid-kibocsátását a nullára csökkenti, 2030-ig pedig 55%-lal az 1990-es szinthez képest.

http://www.finfocus.ro/kepzesek.html

A tízkötetes, majdnem négyezer oldalas éghajlat-stratégia révén 2035-ben betiltanák a belső égésű (benzines vagy dízel) meghajtású gépkocsik gyártását, 2050-ben pedig a még létező ilyen járművek közlekedését is. Idővel Európa áttérne a jóval drágább elektromos meghajtású járművekre, jelenleg az uniós gépkocsiállomány több, mint 90%-a ugyanis hagyományos, belső égésű meghajtású. Vagyis a stratégia közvetlenül érintené az ipart és a lakosságot egyaránt, s nemcsak a gépkocsikat illetően, egyéb téren (pl. lakások fűtése, áramellátása stb.) szintén a környezetszennyező, kőolaj, földgáz vagy kőszén alapú energia visszaszorítását írja elő az újjáhasznosítható, szél, nap, vagy vízenergia javára. A jelentős lakossági többletkiadások pótolására az EB 72 milliárdos alapot létesít, de csak a legszegényebb rétegek számára. Az Unió lakosságának többségét kitevő középosztály saját zsebéből kellene, hogy finanszírozza az átállást, ami egyeseknek jelentős érvágást jelenthet, csupán a gazdagok szűk rétegének nem jelentene ez különösebb problémát.

Számos nyugati országban – élen Németországgal és Svédországgal – a társadalmak az éghajlatváltozást tekintik a legsúlyosabb problémának. Szakmai körökben viszont árnyaltabb a hozzáállás, egyesek szerint a sajtó és a politikum jelentősen felfújja a veszélyt. Mások szerint a klímaváltozás – és a globális felmelegedés – megkérdőjelezhetetlen folyamat, viszont korántsem biztos, hogy az emberiség felelős érte. A szakma sokkal óvatosabb, miután a hetvenes-nyolcvanas években sokan még küszöbön álló jégkorszak bekövetkezésével riogattak.

Brüsszelben azonban nincsenek ilyen kétségek, szerintük csakis a széndioxid-kibocsátás, s az abból keletkező üvegházhatás jelent veszélyt a bolygó számára. Ezért a kibocsátást kellene csökkenteni, vagyis visszaszorítani a gazdasági tevékenységet és megváltoztatni az emberi életmódot. A minap elfogadott éghajlat-stratégia ezen célt szolgálja.

Kérdéses a stratégia hasznossága és kivitelezhetősége. Még ha a klímaváltozás valóban kizárólag a széndioxid-kibocsátásától függ is, az EU erőfeszítése egymagában nem sokat érne. Az unió ugyanis a világ széndioxid-kibocsátásának mindössze 8%-t adja, s fölöttébb kérdéses, hogy a többi ország – Kínával az élen – megteszi-e azt a szívességet, hogy brüsszeli óhajra lemondjon saját gazdasági fejlődéséről. Kína toronymagasan a világ első számú környezetszennyezője, egymagában nagyságrendekkel több széndioxidot bocsát ki, mint például az egész EU. A hivatalosan kommunista Kínában a legvadabb kapitalizmus tombol, olyan mint Lenin lázálmaiban: csakis a profitszerzés számít, a munkásokat éhbéren tartják, a környezetszennyezéssel pedig egyáltalán nem is törődnek. Brazília évente egy Románia méretű területet irt ki az Amazonas menti esőerdőből, a bolygó legnagyobb erdőjéből! A harmadik világban a lakosság robbanásszerű növekedése jelent komoly terhet a környezetre, arrafelé nem törődnek víz- és csatornahálózatok kiépítésével, a hulladékok egyszerűen a folyókba kerülnek, olyannyira, hogy India és Afrika egyes nagyfolyóit teljesen ellepi a szemét, már nem is látni a vízfelületet!

Az EU éghajlat-stratégiája tehát aligha mentené meg a bolygót, viszont könnyen kicsaphatja a biztosítékot saját lakosságánál. Valahogy úgy, mint Franciaországban 2018-ban, amikor sárga mellényesek hónapokon keresztül tüntettek az utcákon Macron elnök hasonlóan ambiciózus klímapolitikája miatt, a magasabb adók ugyanis közvetlenül érintették a lakosságot. Brüsszelben legalább elismerik, hogy a jelentős mértékben ideológiai hátterű éghajlat-stratégia hasonló, EU-s nagyságú sárga mellényes tiltakozási hullámot eredményezhet.

http://www.finfocus.ro/kepzesek.html
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu